Connect with us

Eveniment

Risc însemnat de AVALANȘE în mai multe zone montane din țară

Publicat


Meteorologii anunță că până luni seara este risc însemnat de avalanșe în munții Bucegi, Făgăraș, Parâng-Șureanu și Țarcu-Godeanu.

Potrivit ANM, în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri, la suprafață se regăsește un strat de zăpadă tip pulver, pe alocuri mai consistent, peste care în următoarele zile se va mai depune un strat nou. Astfel stratul instabil de la suprafață, alcătuit din zăpadă proaspătă sau relativ proaspătă, va depăși pe alocuri 40 de cm.

În zonele de creastă, mai ales pe versanții cu expoziție sudică și estică, sunt formate plăci recente de vânt, iar pe văi, troiene însemnate. Riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat și poate apărea îndeosebi la supraîncărcări, când stratul instabil din partea superioară poate fi dislocat, sau când se pot rupe plăcile de vânt nou-formate.

Și în Munții Bucegi, la peste 1.800 de metri va continua să ningă. Riscul declanșării avalanșelor se va menține însemnat mai ales la supraîncărcări, când stratul instabil de la suprafață poate aluneca peste cel vechi și înghețat, sau când plăcile de vânt se pot rupe.

În Munții Parâng-Șureanu, la peste 1.800 de metri altitudine, stratul depus în ultimele 24-48 de ore, depășește pe alocuri 30 de cm. Astfel, stratul instabil de zăpadă cu rezistentă scăzută, poate depăși în unele zone 45-50 cm. La supraîncărcări, stratul recent depus și plăcile de vânt se pot disloca, ducând la declanșarea de avalanşe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind însemnat.

Și în Munții Țarcu-Godeanu se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, riscul fiind însemnat.

Potrivit meteorologilor, cel mai mare strat de zăpadă se înregistrează la Bâlea-Lac, de 242 de centimetri.

Avertizarea meteorologilor a intrat în vigoare vineri seara și este valabilă până luni, la ora 20.00.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cluj

Practici HOMOSEXUALE între elevi de 10 ani într-o tabără școlară. Anchetă la Liceul ”Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Publicat

robert v ruggiero pghruv5tpvi unsplash scaled e1656933273838.jpg

O anchetă a fost declanșată la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca după un incident de natură sexuală care a avut loc într-o tabără școlară.

Surse au precizat că incidentul a avut loc la sfârșitul lunii mai într-o tabără școlară din Munții Călimani la care au participat mai mulți elevi de 10 ani dintr-o clasă a IV-a.

Astfel, un băiat le-ar fi dat jos pantalonii altor doi băieți după care le-a făcut sex oral, aceștia fiind surprinși de un alt elev care a chemat învățătoarea.

O informare pe această temă a fost transmisă și ISJ Cluj.

Părinții au fost…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

Surse: Guvernul ia în calcul raţionalizarea gazelor pentru companii. Nu va fi nicio limitare pentru populaţie

Publicat

Guvernul ia în calcul o raționalizare a consumului pentru companii în această iarnă, dacă nu se reuşeşte aducerea din import a cantităţilor de gaze aşa cum sunt planificate, au declarat luni, 4 iulie, surse guvernamentale. Potrivit acestora, populaţia nu va fi afectată de această posibilă raționalizare.

La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcţioneze în perioada următoare.

Consiliul va analiza evoluţia crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.

„Se va continua livrarea.

Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici.

Limitarea în procent echitabil îi vizează pentru operatorii economici, dacă nu reuşim să aducem…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Apă potabilă furnizată după program, dimineața și seara, în mai multe comune din Alba. Care sunt intervalele orare, pe localități

Publicat

Din cauza consumului foarte ridicat de apă potabilă specific acestei perioade, rezervele din bazinele de înmagazinare ale operatorului Apa CTTA Alba sunt la nivelul critic, generând în acest fel situația de a nu se putea asigura furnizarea continuă a serviciului de alimentare cu apă potabilă.

Potrivit reprezentanților Apa CTTA, în aceste condiții operatorul este nevoit să furnizeze apa potabilă programat, astfel:

  • comuna Fărău, comuna Hopârta – zilnic în intervalele orare 06:00 – 09:00 și 19:00 – 22:00;
  • comuna Cricău, comuna Berghin, comuna Ohaba – zilnic în intervalele orare 06:00 – 22:00, și comuna Ighiu dacă situația o cere;
  • localitățile Unirea, Războieni și cele din apropierea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Ne mai „TOPIM” un pic. Canicula ia o PAUZĂ. Vremea se va RĂCI semnificativ la Cluj, la mijlocul săptămânii

Publicat

caldura.jpeg

Clujul este sub cod galben de caniculă până marți, 5 iulie, inclusiv, dar de la mijlocul săptămânii temperaturile urmează să scadă, anunță meteorologii, iar nopțile vor fi chiar reci. Dar pauza nu va dura foarte mult.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru următoarele două săptămâni, iar vestea bună este că la Cluj căldura se mai domolește.

Astfel, valul de căldură se va menține la începutul săptămânii când media temperaturilor maxime pentru această regiunie va fi de 32 – 34 de grade.

Canicula ia pauză la Cluj

Potrivit meteorologilor, vremea se va răci…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe