Connect with us

Brasov

Risc mare de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi. Recomandările Salvamont Brașov

Publicat


fotografie cu caracter ilustrativ

Salvamontiștii din Brașov transmit sâmbătă după-amiază, 4 februarie 2023, o serie de recomandări pentru a evita deplasarea în zonele cu risc de avalanșă. Astfel că în Munții Făgăraș și Bucegi este risc însemnat de avalanșă, de nivel 4.

Munții Făgăraș – Risc 4 – MARE

La peste 1800 m, în ultimele 48 de ore s-a depus un strat însemnat de zăpadă pulver, ușoară și fără coeziune între cristale și care a fost de aproximativ 30 cm pe versanții nordici.

Acesta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare, de grosimi importante.

Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 50-60 cm (îndeosebi pe versanții nordici) și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt.

În zona crestelor, sub zăpada proaspăt depusă, sunt formate plăci mai vechi de vânt și altele noi se vor forma pe versanții estici și sudici.

Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care ating 1-2 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale.

Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

Stratul însemnat de zăpadă de la suprafață, care va fi format din zăpada deja căzută, peste care se va adăuga un nou strat de zăpadă pulver, va avea o coeziune slabă, astfel încât, pe pantele suficient de înclinate se vor putea declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea acestuia peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent și va mai crește.

Pe pantele înclinate, stratul de la suprafață, care depășește pe alocuri 40-50 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.

Munții Bucegi – Risc 4 – MARE

La peste 1800 m, la suprafață întâlnim un strat consistent de pulver depus în ultimele 24 de ore și zăpada viscolită în zilele precedente pe văi și în troiene de grosimi considerabile.

Stratul instabil din partea superioară a stratului are grosimi variabile, care ating și depășesc pe alocuri 30-50 cm, în special pe văi, în zonele adăpostite și pe anumite pante, iar troienele de zăpadă ating 1-2 m. Zăpada are rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, dar și față de stratul aflat dedesubt.

În zona crestelor sunt formate multiple plăci de vânt, pe majoritatea versanților.

Ninsorile din următoarele 48 de ore vor depune un strat nou, local consistent, în special pe versanții nordici.

Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, având intercalate multiple cruste de gheață.

Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin angrenarea stratului puțin rezistent de la suprafață peste straturile mai vechi și izolat dislocarea acestora, sau prin ruperea și alunecarea plăcilor de vânt din apropierea crestelor, riscul fiind amplificat la supraîncărcări.

Sub 1800 m, zăpada recent depusă depășește local 30-40 cm, în special la altitudini de 1500-1800 m.

Deși ușor compactată, zăpada va putea aluneca uşor peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe dimensiuni mici și medii, riscul declanșării fiind amplificat la supraîncărcări.


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

FOTO: Copiii și elevii din Brașov vor participa la lecții educative despre cum se cultivă legumele și fructele și cum se obțin produsele lactate

Publicat

Elevii și copiii din Brașov vor putea să viziteze fermele din județ, acolo unde vor învăța lecții educative despre cultivarea legumelor și fructelor, cât și despre obținerea produselor lactate. Primăria a lansat procedura a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Brașov, Primăria Brașov a lansat procedura de atribuire a contractelor de măsuri educative care însoțesc distribuția fructelor, legumelor, laptelui și produselor lactate pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și pentru preșcolarii din grădinițe, pentru anul şcolar 2022 – 2023.

Această componentă educativă a fost introdusă în programul ,,Cornul și laptele” la inițiativa Municipiului Brașov și are ca scop conștientizarea copiilor asupra importanței unei alimentații sănătoase, dar și a le oferi posibilitatea de a vedea cu ochii lor cum arată o livadă sau o fermă, cum se culeg fructele sau cum se procesează laptele.

„Municipiul Brașov continuă pionieratul în programul «Cornul și laptele».

Acum, că ne-am asigurat că în școlile brașovene se livrează produse eco, care provin de la fermierii locali și producătorii din zonă, ne dorim ca elevii brașoveni să aibă ocazia să vadă cu ochii lor cum se produc aceste lactate care se distribuie în școli, precum și cum se cultivă fructele pe care le primesc.

Tocmai pentru că Brașovul este un oraș mare și deoarece din ce în ce mai puțini copii au bunici la țară pe care să-i poată vizita, ne dorim ca aceștia să aibă ocazia de a vedea cu ochii lor ce înseamnă o fermă, ce înseamnă o livadă, ce înseamnă viața la țară.

Pe lângă vizitele la ferme, se vor putea organiza concursuri tematice în școli, în cadrul cărora copiii să învețe ce înseamnă alimentație sănătoasă, care sunt principiile unei vieți sănătoase”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Prin această achiziție de servicii, municipalitatea își propune să organizeze pentru preșcolari și elevi vizite la ferme pomicole/legumicole și la unități de condiționare, ambalare, depozitare și procesare a fructelor și legumelor, la stațiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la laboratoare de profil, la zilele recoltei, expoziții, târguri, la fermele de producere a laptelui şi la unități de procesare, la stațiuni de cercetare și de creștere a bovinelor.

În cadrul acestor vizite, copiii vor avea ocazia să viziteze fermele și livezile, să vadă cum se obțin și se procesează produsele, să le deguste, să primească premii pentru diferite concursuri, vor asista la demonstrații privind prepararea de salate, sucuri din fructe și legume proaspete, prepararea de shake-uri şi milkshake-uri realizate de specialiști în domeniu (bucătari, nutriționiști).

Obiectivele implementării cestui program sunt de a conștientiza preșcolarii și elevii asupra importanței unei alimentații sănătoase bazate pe consumul de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate; deprinderea și fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și prevenirea diferitelor afecțiuni de sănătate (diabet, boli cardiovasculare și obezitate infantilă); creşterea consumului de fructe și legume, lapte și produse lactate și un grad de informare mai mare cu privire la tipurile de produse alimentare locale și combaterea risipei de alimente.

Programul vizează aproximativ 22.000 de elevi și preșcolari din municipiul Brașov.

Data limită de depunere a ofertelor este 27 martie 2023, ora 11.00. Valoarea estimată a achiziției este aproximativ 750.000 de lei.

Detaliile privind licitația se găsesc pe www.brasovcity.ro, secțiunea Primăria/Achiziții/27-03-2023 ora 11:00

Primăria Brașov, premiată pentru grija pe care o are pentru calitatea produselor livrate copiilor în cadrul programului Cornul și laptele

În prima parte a lunii martie, Primăria Brașov a primit o nouă recunoaștere pentru inițiativa sa de a îmbunătăți programul Cornul și laptele, prin asigurare a unor produse naturale și de calitate.

În cadrul Galei Premiilor cu impact social și de mediu 2022, Municipiul Brașov a primit  Premiul pentru Achiziții cu impact social și de mediu, având în vedre modul în care au fost concepute caietele de sarcini pentru achiziția produselor din cadrul acestui program, atât din punctul de vedere al calității, cât și al susținerii producătorilor locali.

,,Municipiul Brașov a fost premiat în cadrul «Galei Premiilor cu Impact Social și de Mediu 2022», ca fiind singura primărie din țară care a făcut achiziții cu impact social și de mediu.

Am primit această distincție pentru derularea programului «Cornul și laptele», tocmai pentru că, prin felul în care s-a implementat în municipiul Brașov, căutând să aducem produse de calitate, produse bio în școlile din Brașov, municipiul a dat dovadă de grijă față de mediu și grijă față de comunitatea pentru care se derulează acest program”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

„Gala Premiilor cu impact social și de mediu 2022” a avut loc în cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu derulat de Asociația ”Centrul pentru Legislație Nonprofit” în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul și-a propus să răspundă problemei implementării extrem de reduse a prevederilor legislative privind achizițiile rezervate, achiziții cu clauze sociale și achiziții verzi în achizițiile publice, precum și în cele realizate de companii.

Scopul principal este să crească nivelul de implementare a achizițiilor cu impact social și de mediu în sectoarele public și privat, pentru a îmbunătăți incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile și a crește calitatea vieții populației prin reducerea efectelor negative asupra mediului.

 

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Autoutilitară răsturnată în afara drumului, la ieșire din Făgăraș. Au fost anunțate două victime

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane a avut loc, miercuri după-amiază pe DN 1, în județul Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, a avut loc un accident rutier pe DN1, la ieșirea din localitatea Făgăraș spre localitatea Viștea de Jos.

La fața locului au fost direcționate echipaje ale Poliției Rutiere, care au stabilit că în accident a fost implicată o autoutilitară, care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Primele date indică existența a două victime, la acest moment acestea fiind în curs de evaluare medicală.

Traficul rutier nu a fost afectat, însă polițiștii recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență în zonă.

Cercetările sunt în dinamică, polițiștii rutieri urmând să stăbilească cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

Stire in actualizare

Citește mai departe

Brasov

Piațele agroalimentare ajung și în cartierele din Brașov. Programul piețelor volante debutează din luna mai

Publicat

sursa foto: Primăria Brașov

Municipalitatea demarează programul de amenajare a piețelor volante. Astfel, brașovenii din Răcădău. Șchei, Noua, Triaj și Stupini vor putea să cumpere produsele agroalimentare direct de la producători, fără să mai fie nevoiți să meargă la piețele tradiționale din oraș.

În fiecare sâmbătă, între orele 9:00- 16:00, Serviciul Public de Administrare Piețe va organiza târguri dedicate special producătorilor, în aceste cartiere, se arată într-un cominicat remis de Primăria Brașov.

„După ce anul trecut ne-am asigurat că în piețele brașovene au acces, în primul rând, adevărații producători, din acest an ducem acești producători și în cartierele în care nu există piețe agroalimentare.

În prima etapă vizăm cinci cartiere, în care vom amenaja, în fiecare sâmbătă, piețe volante, în care se vor găsi doar legume, fructe și alte produse agroalimentare vândute  în primul rând de producători. Pentru a fi siguri de acest lucru, avem deja parteneriat cu două asociații de producători, din Stupini și din zona Târgoviște, și suntem foarte avansați pentru a încheia un parteneriat cu producătorii din zona Dăbuleni, care, deși sunt cunoscuți mai mult pentru pepeni, au și o ofertă foarte variată de legume.

În funcție de cererea care va exista, în anumite cartiere, aceste piețe volante vor avea un program săptămânal”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, coordonatorul Serviciului Public de Administrare Piețe.

Piețele volante vor avea o structură itinerantă, în fiecare sâmbătă în alt cartier, și vor pune la dispoziția producătorilor 15 spații de vânzare, formate din tarabe și corturi.

Ele vor fi organizate în Răcădău – Parcul Trandafirilor; Șchei – Piața Unirii; Triaj, proximitatea capătului RATBV; Stupini, pe spațiul din vecinătatea școlii generale; Noua, pe platforma de pe strada Levănțicăi.

PROGRAM DE FUNCȚIONARE

Programul lor de funcționare va fi în fiecare sâmbătă, între orele 9:00-16:00, pe perioada sezonului agricol, adică începând din luna mai și până în luna octombrie.

Programul pentru prima lună de funcționare este următorul:

·        sâmbătă 6 mai: cartierul Valea Cetății, Parcul Trandafirilor;

·        sâmbătă 13 mai: Șchei, în Piața Unirii;

·        sâmbătă 20 mai: Noua, pe str. Levănțicăi;

·        sâmbătă 27 mai: Triaj, la capătul de linie RATBV.

Calendarul fiecărei luni va fi comunicat în luna precedentă. Cu o săptămână înainte de amplasare, pe site-ul www.pietepublice.ro va fi disponibilă lista producătorilor participanți, precum și produsele cu care vor veni aceștia.

Caracteristicile acestor piețe volante, organizate sub forma unor „Târguri de producători” sunt următoarele:

1.      sunt piețe de o zi, comerțul temporar fiind esența acestor structuri;

2.      sunt destinate producătorilor din domeniul agricol și agroalimentar;

3.      favorizează în principal lanțurile scurte de aprovizionare;

4.      sunt poziționate astfel încât să aducă produse autentice cât mai aproape de cetățean.

Citește mai departe

Brasov

Trei județe din Ardeal, sub avertizare meteo cod galben de CEAȚĂ DENSĂ

Publicat

Trei județe din ardeal se află, miercuri dimineață, sub o avdertizare meteo cod galben de ceață densă. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, 22 martie, până la ora 10.00, ceaţa va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Sunr vizate localități din județele Covasna, Brașov și Mureș.

Zone vizate:

Judeţul Covasna – zona depresionară şi localităţile: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Ghelinţa, Brăduţ, Băţani, Cernat, Breţcu, Turia, Ojdula, Catalina, Boroşneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Lemnia, Valea Crişului, Vârghiş, Ilieni, Poian, Aita Mare, Chichiş, Brateş, Mereni, Malnaş, Moacşa, Arcuş, Valea Mare, Estelnic, Dalnic, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului şi Barcani);Județul Braşov – localitățile: Făgăraş, Şinca, Mândra, Voila, Şercaia, Viştea, Ucea, Părău şi Beclean;Județul Mureş – localitățile: Târgu Mureş, Luduş, Iernut, Ungheni, Sâncraiu de Mureş, Pănet, Cristeşti, Crăciuneşti, Sânpaul, Cheţani, Gheorghe Doja, Ogra, Cuci, Bogata, Livezeni şi Corunca.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Citește mai departe