Connect with us

Eveniment

Roboţi de intervenţie la incendii de proporţii care vor limita expunerea salvatorilor la riscuri, la ISU Mureș

Publicat



sursa foto: Facebook / ISU Mureș - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al jud. Mureş, arhivă foto

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” din județul Mureș a organizat o conferință de presă marți pentru a prezenta noile autospeciale de intervenție la incendii și dezastre achiziționate de instituție. Acestea includ și o serie de roboți specializați în intervenția la incendii majore, care vor reduce expunerea salvatorilor la riscuri.

Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, general de brigadă Călin-Ioan Handrea, între noutăţi se regăseşte autospeciala cu roboţi, autospeciala de stingere cu azot, autospeciala frigorifică, cea pirotehnică, achiziţionate în cadrul proiectului naţional Viziune 2020, pe POIM 2014-2020, şi trei cisterne, două finanţate de Consiliul Judeţean Mureş şi una de municipiul Târgu Mureş.

„Veţi avea ocazia să vedeţi lucrând aceste autospeciale, mai ales pe cea cu roboţi, care cred că prezintă un interes mai mare, având în vedere faptul că există doar patru astfel de autospeciale la nivel naţional.

Am folosit-o doar la un exerciţiu, săptămâna trecută.

Eficienţa acestei autospeciale constă în faptul că preia rolul unui om, al unui servant şi faptul că nu expunem oamenii la risc, deci va fi utilizată în mod special la intervenţiile la care există diverse tipuri de risc, acolo unde a-ţi duce oamenii reprezintă un risc destul de însemnat, cum a fost, de exemplu, intervenţia din februarie, de pe strada Mureşului (la un depozit inclusiv cu îngrăşăminte chimice – n.r.).

Ar fi fost foarte bună şi era binevenită, dar atunci n-am putut-o utiliza pentru că încă nu o aveam în dotare.

Roboţi de intervenţie la incendii de proporţii care vor limita expunerea salvatorilor la riscuri, la ISU Mureș. Ce susține Călin Hendrea

Să sperăm că nu o să fie nevoie de ea, dar, din păcate, viaţa ne arată că avem nevoie şi diversitatea acestor intervenţii e tot mai mare”, a declarat general de brigadă Călin-Ioan Handrea, într-o conferinţă de presă.

Autospeciala cu roboţi, cu propulsie 6×4, poate atinge o viteză maximă de deplasare de 120 km/h, conţine doi roboţi cu motor electric, doi roboţi cu motor termic, un lift hidraulic de descărcare a roboţilor, accesorii, staţii de încărcare a bateriilor şi alte echipamente, valoarea acesteia fiind de peste 6,9 milioane de lei.

La nivel naţional, astfel de autospeciale cu roboţi au intrat dotarea ISU Mureş, ISU Bucureşti-Ilfov, ISU Braşov şi ISU Iaşi.

Călin-Ioan Handrea a precizat că autospecialele de 10.000 l şi cea de 4.000 l sunt utilizate pentru stingerea incendiilor cu hidrocarburi.

„Principiul de stingere al acestei autospeciale, ca şi în cazul celei cu azot, e izolarea materialului combustibil de oxigenul din aerul atmosferic.

Intervenţiile acestor autospeciale pot să fie la benzinării, la o cisternă care e răsturnată şi s-a aprins combustibilul sau alte tipuri de intervenţii în care în general sunt există carburant”, a precizat generalul.

Roboţi de intervenţie la incendii de proporţii care vor limita expunerea salvatorilor la riscuri, la ISU Mureș.

Adjunctul inspectorului şef, maior Sorin Ciungan, a arătat că la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă este în derulare derulare proiectul Viziune 2020, pentru achiziţionarea de tehnică, autospeciale, echipamente pentru creşterea capacităţii de răspuns a structurilor de intervenţie din ţară.

„Acest proiect a început în cadrul programului operaţional de infrastructură mare 2014-2020, care are o prelungire de încă 3 ani, ceea ce înseamnă că la sfârşitul anului 2023 o să se încheie tot ce înseamnă achiziţii.

În cadrul acestui proiect s-au achiziţionat, începând de la aparate izolante, la de excavatoare, containere pe diverse tipuri de risc, până la elicoptere şi şalupe. (…)

Dar sunt autospeciale mai aparte, cum e cea cu pulbere, din care s-au achiziţionat opt şi s-au distribuit în judeţe, în funcţie de tipurile de risc.

Autospeciala cu roboţi e alt tip de echipament – vorbim de autospeciale pirotehnice, frigorifice, întrucât avem în dotare şi o tabără mobilă pentru sinistraţi, în cazul în care avem nevoie să asigurăm cazarea persoanelor sau trebuie să intervenim la un dezastru natural”, a subliniat maiorul Sorin Ciungan.

Cât despre cisternele de alimentare cu apă de 8.000 l fiecare, achiziţionate de Consiliul Judeţean Mureş şi de municipiul Târgu Mureş, acestea vor deservi Detaşamentul Târgu Mureş, Detaşamentul Reghin şi Secţia Sărmaşu.

Plutonierul Andrei Tufă şi plutonier adjutant şef Raul Toduţ au prezentat noile autospeciale intrate în dotarea ISU Mureş, făcând o demonstraţie de intervenţie cu unul dintre roboţi. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

AUR a depus plângere față de ilegalitățile comise de coaliția penalilor

Publicat

Alianța pentru Unirea Românilor a depus plângere penală pe numele președintelui și locțiitorului BEC Șugag pentru infracțiunea de fals în documente, după ce reprezentanții PNL au modificat listele depuse pentru alegerile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Exponate ale Pavilionului României de la Bienala de Arhitectură Veneția 2023 pot fi văzute în Iulius Mall Cluj

Publicat

Exponate ale Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale internaționale dedicate manifestărilor artistice din domeniile arte vizuale, arhitectură,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Urs semnalat pe o stradă din municipiul Sebeș. Locuitorii au fost avertizați prin sistemul RO-ALERT

Publicat

Un urs a fost văzut joi noaptea, în jurul orei 22:10, pe o stradă din municipiul Sebeș. 

Potrivit ISU Alba, prezența animalului a fost semnalată pe strada Călărași din Sebeș.

A fost transmis un mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

Aceștia au fost atenționați să rămână în locuințe și să evite zona.

De asemenea, sunt avertizați să păstreze distanța și să nu încerce să hrănească animalul sau să se apropie să îl fotografieze.

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google…
Citește mai mult pe
Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle. Obiceiuri din satele tradiționale din Cluj

Publicat

În multe zone, în Joia Mare se vopsesc sau se încondeiază ouăle. Se întâlnesc anumite localități în care această practică are loc în Vinerea Mare.

„Împistrirea ouălor”, așa cum i se spune acestei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe