Connect with us

Eveniment

Românii care merg în Belgia vor sta în carantină

Publicat



Belgia impune carantină pentru toți cei care vin acolo din zona roșie, inclusiv România. Se va putea ieși din carantină după șapte zile, dacă testul PCR este negativ, scrie mediafax.ro.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit noilor modificări introduse de autoritățile belgiene, care au intrat în vigoare la data de 31 decembrie 2020, orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care merge în Belgia după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză.

Carantina se poate încheia numai după efectuarea, în a șaptea zi, a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Măsura va rămâne în vigoare cel puțin până la data de 15 ianuarie 2021.

Totodată, conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, persoanele rezidente în Belgia care se întorc dintr-o zonă roșie unde au stat mai mult de 48 de ore trebuie să efectueze două teste moleculare tip PCR, respectiv în prima zi și în a șaptea zi de carantină.

Începând cu data de 2 ianuarie 2021, aceste persoane vor recepționa un mesaj tip SMS după întoarcerea pe teritoriul belgian, care le va permite să se prezinte la un centru de testare.

Următoarele categorii de persoane sunt exceptate de la măsura efectuării carantinei:

– persoanele care îndeplinesc funcții critice în sectoare esențiale, în baza unui certificat emis de angajator;

– până pe 4 ianuarie 2021, rezidenții care s-au deplasat în străinătate din motive profesionale pot obține o derogare în baza unui certificat de la angajator, care să ateste scopul profesional al călătoriei; începând cu data de 4 ianuarie 2021, chestionarul de autoevaluare al Formularului de localizare a pasagerilor va lua în considerare călătoriile de afaceri certificate de angajator;

– studenții pot întrerupe carantina, în mod excepțional, doar pentru a susține un examen.

Pentru persoanele nerezidente în Belgia rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, inclusiv România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat).

MAE reamintește că sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ la intrarea în Regatul Belgiei următoarele categorii de persoane care provin dintr-o zonă roșie, inclusiv România:

– persoanele rezidente în Regatul Belgiei;

– persoanele cu vârsta sub 12 ani;

– persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă și care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore;

– persoanele care călătoresc pe cale aeriană și rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

Totodată, MAE amintește că toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore anterior intrării pe teritoriul belgian, formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form.

Persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau navală și care rămân pe teritoriul Belgiei pentru maximum 48 de ore (inclusiv în scopul tranzitului), precum și persoanele a căror călătorie în afara Regatului Belgiei nu depășește 48 de ore sunt exceptate de la măsura completării formularului. Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la carantinare primite prin e-mail/SMS, în urma completării formularul Passenger Locator Form.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bruxelles: 0032 (0)2 347 5338, 0032 (0)2 345 0040 și 0032 (0)2 344 1658, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice: 0032(0)2 344 0854.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51902, http://bruxelles.mae.ro/ și https://www.mae.ro/.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Tradiții și superstiții de sărbători

Publicat

A doua zi de PAȘTE 2024: Obiceiul ”Udatului”, ciocnitul ouălor invers. Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile.

În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale.

Se mai ține obiceiul udatului sau stropitului, dar și ”fugăritul mirelui” sau ”pomana copiilor”.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Sunt obiceiuri pitorești, cu prilej de veselie pentru toată…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui

Publicat

Primii doi pui de barză au eclozat, sâmbătă, în cuibul de la Vlaha, județul Cluj, anunță Clujbird, site-ul care monitorizează cuibul.

”Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Săptămâna Luminată: PROGRAMUL slujbelor religioase la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când este prima sărbătoare după Paște

Publicat

Săptămâna Luminată: După praznicul Sfintelor Paşti, credincioșii intră în Săptămâna Luminată. Aceasta cuprinde o sărbătoare închinată Maicii Domnului și se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). În 10 mai este Izvorul Tămăduirii, cu sfințirea apei – Agheasma Mică.

Pentru creştinii ortodocşi, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină după cincizeci de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și FELICITĂRI de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

”Statu la vase” la Şugag, în a doua zi de Paște. Care sunt cuplurile de tineri căsătoriți sărbătorite în acest an. Program

Publicat

”Statu la vase”, la Şugag, în a doua zi de Paște. Luni, 6 mai, 14 cupluri de tineri căsătoriți vor fi sărbătoriți în cadrul evenimentului organizat în centrul localității.

Îmbrăcați în port tradițional, aceștia vor primi binecuvântarea preotului, urările de bine din partea comunității, dar și cadouri.

„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară. Acesta reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

La sfârșitul slujbei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe