Connect with us

Eveniment

Sălaj: Mica Unire, sărbătorită la Zalău prin depunere de jerbe la bustul lui Simion Bărnuţiu

Publicat


Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, duminică, la Zalău, printr-o festivitate ce a inclus depuneri de jerbe de flori la bustul lui Simion Bărnuţiu, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 în Transilvania, în prezenţa mai multor oficialităţi române, dar şi din străinătate.

Printre personalităţile participante s-au numărat ministrul de Interne, Lucian Bode, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii Adrian Zuckerman, ambasadorul Belarusului – Andrei Grinkevich, ministrul consilier la ambasada Federaţiei Ruse – Igor Iniushkin, europarlamentarul Cristian Terheş, oficialităţi locale şi judeţene.

„Marile reforme statale au începutul la mijlocul secolului XIX, punctul de inflecţiune fiind dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza drept domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Recunoaşterea acestei duble alegeri, urmată de unificare instituţională, dar şi o serie de acţiuni majore, precum adoptarea primei Constituţii româneşti, reforma electorală, reforma agrară şi cea învăţământului, reprezintă repere majore şi au fixat momentul Micii Unirii drept fundament pentru întregirea naţională de la 1918. Unirea de la 1859 a fost rezultatul dorinţei de nestăvilit a unei naţiuni care a renăscut şi care a pornit pe drumul ireversibil al unităţii naţionale, câştigând ulterior victorii de etapă cu jerfe imense, până la momentul desăvârşirii marelui act al Unirii de la 1918”, a precizat, în discursul său, ministrul de Interne, Lucian Bode.

În cadrul festivităţilor, au fost depuse jerbe de flori la bustul lui Simion Bărnuţiu, iar mai apoi a fost intonată Hora Unirii.

Festivităţile dedicate zilei de marcare a Unirii Mici vor continua, după-amiază, la Şimleu Silvaniei cu o masă rotundă găzduită de primăria oraşului, precum şi cu o serie de evenimente la Muzeul Holocaustului, printre care video-interviuri cu supravieţuitori, celebrarea supravieţuitorilor – intervenţie online din New York cu Elly Berkovits Gross şi prezentarea activităţilor din cadrul înfrăţirii dintre Şimleu Silvaniei şi Petach Tikva, din Israel. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Creșterea diferențiată a salariului minim pe economie. Care sunt variantele luate în calcul. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizări despre propunerea patronatelor ca salariul minim pe economie să fie crescut diferenţiat și situația din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară.

Acesta spune că propunerea din partea patronatelor este ”un pic liberală”, dar este corectă.

Ciolacu a mai spus, în privinţa salariilor minime din construcţii, agricultură şi industria alimentară, că are „o singură…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cum va fi vremea până la mijlocul lunii octombrie. Prognoza meteo pe regiuni, pentru următoarele două săptămâni

Publicat

vremea toamna

Meteorologii anunță că vremea se va menține caldă, în primele zile ale prognozei. Apoi, după data de 4 octombrie, vremea va intra într-un proces de răcire. Ploile se vor face prezente în fiecare regiune după data de 11 octombrie.

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pe regiuni, în intervalul 2 – 15 octombrie.

Vremea în Alba, în săptămâna 2-8 octombrie: vremea va intra într-un proces de răcire, la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Cât indică etilotestul, dacă bei must: Șoferii pot consuma băutura, după ce începe fermentarea? Cât alcool conține

Publicat

struguri negri must jidvei

Are mustul alcool? Una dintre cele mai căutate și apreciate băuturi în sezonul de toamnă este mustul. Însă fiind o băutură obținută din struguri, în jurul mustului există des o dilemă. 

Are sau nu alcool, sau dacă consumi un pahar de must iese la alcooltestul efectuat de polițiști?

Prin definiția sa, mustul nu trebuie să aibă alcool în compoziția sa. Cel mult, să existe o cantitate infimă de maxim 1%.

Ce este…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Când va adopta Guvernul noile reguli pentru jocurile de noroc. Ce se va întâmpla cu legea ce scoate păcănelele din orașe

Publicat

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că joi Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care toţi operatorii de jocuri de noroc să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România. Susține că nu are nicio problemă cu „ameninţările din industria păcănelelor”.

De asemenea, legea aflată în Parlament prin care sunt scoase „toate păcănelele în afara localităţilor” va intra într-un regim de adoptare rapidă.

„Vreau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe