Connect with us

Eveniment

Sălaj: Muzeul Judeţean invită publicul la o plimbare virtuală prin centrul Zalăului de la începutul secolului XX

Publicat


Vizitatorii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău vor avea posibilitatea, în curând, să facă o plimbare virtuală, într-o trăsură imaginară, prin centrul Zalăului de la începutul secolului XX, cu ajutorul noilor tehnologii de realitatea virtuală (VR).

Acesta este cel de-al doilea program de realitatea virtuală implementat de specialiştii muzeului din Zalău, după turul virtual pe strada romană la Porolissum, realizat în 2018 şi care a fost foarte apreciat, în special de publicul tânăr. Pentru această plimbare virtuală, muzeul pune la dispoziţia vizitatorilor o sală dedicată şi ochelari VR prin intermediul cărora se pot face călătorii în timp, în Zalăul de acum 100 de ani.

„Acum suntem la a doua etapă a proiectului, în care schimbăm conţinuturile de realitatea virtuală (VR), venind cu o invitaţie pentru publicul vizitator la o plimbare, cu echipamentele de VR, în centrul istoric al Zalăului de la începutul secolului XX. Practic, suntem în situaţia extrem de fericită, aş spune eu, de a fi singurul muzeul din România care oferă publicului două călătorii virtuale din perioade istorice diferite, respectiv plimbarea pe strada romană de la Porolissum şi, acum, această plimbare animată. Spre deosebire de prima noastră ofertă, de data aceasta turul centrului Zalăului este unul animat. Asta înseamnă costuri de realizare mai mari, dar şi un element de spectaculozitate în plus. În momentul în care ne punem ochelarii de VR practic urcăm într-o trăsură şi pornim în plimbare, care începe de pe strada Crasnei, trece prin zona centrală şi se termină la clădirea muzeului”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

 

Sursa foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook

Potrivit acesteia, elementul de noutate şi spectaculozitate este dat de animaţia acestei simulări, care face ca totul să pară mai aproape de realitate.

„Pe tot traseul de vizitare a centrului istoric putem să retrăim pe viu atmosfera epocii de început de secol XX, pentru că pe lângă povestitorul care ne însoţeşte şi ne dă detalii despre clădirile pe care le vedem, despre funcţionalitatea lor, despre cei care le-au avut în proprietate, oamenii care se plimbă pe stradă, citesc ziarul, se aude zgomotul de fond al oraşului. Totul e real, pentru a stârni emoţie, pentru a te face să crezi că eşti prezent acolo, nu doar vezi o succesiune de imagini pe un ecran”, punctează Corina Bejinariu.

Potrivit muzeografului Marin Pop, momentul ales pentru reconstituirea istorică este cel în care Zalău devine important ca reşedinţă de judeţ.

 

Sursa foto: ​​​​​​​Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook

„Înainte existau două comitate – Crasna, cu reşedinţa la Şimleul Silvaniei, şi Solnocul, cu reşedinţa la Zalău. În 1876 cele două comitate se unesc şi Zalăul începe să capete o importanţă tot mai mare ca reşedinţă de judeţ, iar toate aceste clădiri s-au ridicat cu ocazia serbărilor mileniului maghiar. În 1896 s-a aniversat o mie de ani de la venirea populaţiilor fino-ugrice în Câmpia Panonică. Nu toate clădirile s-au terminat în acel an, dar, în general, sunt edificate la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX”, precizează acesta.

Realizarea simulării a fost îngreunată de lipsa imaginilor din perioada respectivă, specialiştii fiind nevoiţi să apeleze, în principal, la cărţi poştale.

 

Sursa foto: ​​​​​​​Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook

„Tematica turului virtual se referă la oraşul Zalău, la început de secol XX. Dificultatea documentaţiei a constat în lipsa imaginilor vizuale la momentul respectiv. În acest context, la fel ca într-un puzzle, din cărţile poştale de la momentul respectiv am încercat să reconstituim trasul virtual. La multe clădiri nu există imagini din acea perioadă. Am reconstituit perioada respectivă pentru că la sfârşit de secol XIX – început de secol XX s-a construit marea majoritate a clădirilor din centrul Zalăului: clădirea Transilvania; clădirea actualei primării, care la momentul respectiv era prefectura judeţului, mai exact a comitatului Sălaj; biblioteca judeţeană, unde exista o clădire cu firme de comerţ la etaj, iar la parter cu farmacie, magazine, prăvălii. Alături de acestea am mai reconstituit clădirea Colegiului Naţional Silvania şi cea a Muzeului Judeţean. Sigur că între timp au dispărut unele clădiri. În spatele fostei Prefecturi era cel mai important parc din Zalău – Parcul Szikszai, unde se întâlneau tinerii, socializau copiii şi femeile, iar din punct de vedere cultural clădirea Transilvania juca un rol foarte important. De asemenea, în 1902 se dezveleşte grupul statuar Wesselenyi. Pe traseu se mai poate vedea Fântâna cu îngeraşi, ce avea şi ea un important rol pentru socializare, fiindcă, după-masa, servitorii mergeau să ia apă şi acolo se întâlneau în special tinerii pentru a socializa, pentru că ei nu aveau acces, la fel ca protipendada sălăjeană, în sala Transilvania, unde se organizau baluri dansante şi diferite evenimente culturale. Am păstrat şi denumirea străzilor de atunci”, susţine Marin Pop.

 

Sursa foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău / Facebook

Directorul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu, subliniază faptul că realitatea virtuală are unele limitări, pe care cei care o vor vedea trebuie să le înţeleagă şi să le accepte.

„Acest tip de reconstituire virtuală are totuşi nişte limite. Nu vom putea face niciodată ca fiecare element să fie modelat 1:1. Odată că şi informaţiile sunt lacunare şi sunt din perioade diferite şi, pe de altă parte, costurile de realizare sunt foarte mari. Este o propunere de reconstituire despre cum ar fi arătat la început de secol XX Zalău, sigur, păstrând totuşi o anumită rigoare ştiinţifică. Publicul trebuie să înţeleagă aceste aspecte”, mai spune Corina Bejinariu.

Pentru această plimbare, există o variantă de titrare în limba română şi una în limba engleză, inaugurarea proiectului urmând să aibă loc după eliminarea restricţiilor impuse în prezent în Zalău din pricina pandemiei. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Ioan Popa, managerul companiei Transavia, din Alba: Produsele din carne de pasăre s-au scumpit cu 35% în ultimii 10 ani

Publicat

Ioan Popa

Fondatorul companiei din Alba, Transavia, Ioan Popa, a spus că produsele din carne de pasăre s-au scumpit în ultimii 10 ani. Acesta a spus că produsele s-au scumpit cu 35%, în condițiile în care costurile de producție au înregistrat un avans mult mai mare, dar și salariile angajaților din domeniu au crescut. 

Ioan Popa a spus că în acceași perioadă, salariile au crescut cu 200%. Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Accident pe strada Septimiu Albini. Un motociclist a fost rănit

Publicat

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o motocicletă a avut loc în urmă cu puțin timp de strada Septimiul Albini din Cluj-Napoca. Motociclistul a fost rănit.

Pompierii din cadrul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Ce a făcut un bărbat din Alba după ce a aflat că fiica sa a fost bătută și amenințată cu moartea de către iubit

Publicat

duba politie

Un bărbat din Alba a alertat autoritățile după ce a aflat că fiica sa a fost bătută și amenințată cu moartea, de către iubit. S-a întâmplat în localitatea Șard din Alba, în data de 28 martie 2024. 

Cazul a fost comunicat de reprezentații IPJ Alba, în buletinul de presă din 29 martie 2024.

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 martie 2024, polițiștii Postului de Poliție Ighiu au fost sesizați de către un bărbat de 51 de ani,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe