Connect with us

Actualitate

Sălaj: Noul subprefect PNL al judeţului a depus jurământul

Publicat


Vineri, într-o ceremonie desfășurată în sistem de videoconferință, Gheorghe Bancea, noul subprefect al județului Sălaj, susținut de PNL, a depus jurământul, înlocuindu-l în funcție pe Adriana Sabou. Aceasta din urmă, de asemenea susținută de liberali, a ocupat această poziție în urmă cu trei ani.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului Sălaj, la această ceremonie a asistat, din partea Ministerului Afacerilor Interne, şi secretarul de stat Aneta Matei

„Am convingerea că vă veţi adapta rapid la ceea ce înseamnă activitatea în conducerea Instituţiei Prefectului.

După cum ştiţi cu toţii, anul acesta este unul mult mai aglomerat, având în vedere că, pe lângă activităţile de rutină, să zic aşa, avem de organizat mai multe tururi de alegeri.

Rugămintea mea este să lucraţi în echipă, să aveţi colaborare între dumneavoastră, să aveţi o bună colaborare cu MAI. Din partea conducerii MAI aveţi toată deschiderea”, a precizat secretarul de stat Aneta Matei.

Şi prefectul Dari Toma a mulţumit fostului subprefect Adriana Sabou pentru buna colaborare, urându-i totodată succes şi spor la muncă noului subprefect.

„Funcţia de subprefect al judeţului Sălaj mă onorează şi mă obligă, totodată, prin jurământul pe care l-am depus.

Vă asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru ducerea la îndeplinire a sarcinilor care-mi revin şi, bineînţeles, voi pune în practică programul de guvernare.

Domnule prefect, vă asigur de tot sprijinul meu”, a precizat, la rândul său, subprefectul Gheorghe Bancea, numit în funcţie joi printr-o hotărâre a Guvernului.

Gheorghe Bancea este licenţiat în istorie

În vârstă de 54 de ani, Gheorghe Bancea este licenţiat în istorie, cu studii postuniversitare de informatică aplicată şi programare şi un masterat în management educaţional.

De asemenea, are mai multe cursuri de formare în domeniul educaţiei.

De-a lungul carierei, Gheorghe Bancea a fost implicat în derularea mai multor proiecte cu finanţare europeană şi a ocupat funcţiile de profesor de istorie, director de unitate de învăţământ, inspector şcolar general şi director al Casei Corpului Didactic Sălaj, se mai arată în postarea menţionată.

Membră a PNL Sălaj, Adriana Sabou fusese numită în această funcţie în iulie 2022, după ce predecesorul său, Virgil Ţurcaş, a decedat într-un incident nefericit, acoperişul unui foişor prăbuşindu-se peste el la o reuniune cu primari organizată în aer liber, în condiţiile pandemiei.

„De astăzi se încheie o etapă importantă din cariera mea, cea de subprefect al judeţului Sălaj.

Mulţumesc domnului ministru Lucian Bode, domnului preşedinte Dinu Iancu Sălăjanu şi organizaţiei PNL Sălaj pentru că m-au susţinut şi au avut încredere în mine.

Sunt convinsă că în perioada mandatului meu am reuşit să-mi fac datoria conform funcţiei deţinute. Mulţumesc domnului prefect Dari Toma şi colegilor din instituţie pentru buna colaborare,”, a scris joi, pe Facebook, fostul subprefect Adriana Sabou.

În Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj mai este un subprefect, Florin Florian, care a fost numit cu susţinerea PSD. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat din județul Sibiu, REȚINUT de polițiști, după ce a fost prins băut și fără permis la volan

Publicat

Arhivă foto

Un bărbat de 34 de ani din județul Sibiu a fost reținut de polițiști, după ce a fost prins fără permis la volan și sub influența alcoolului.

Potrivit IPJ Sibiu, miercuri, 21 februarie 2024, polițiștii Secției de Poliție Rurală Șelimbăr au reținut un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Hamba, cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis, respectiv conducere sub influența alcoolului.

În fapt, la data de 19 februarie 2024, în jurul orei 14.00, bărbatul a fost depistat conducând un autoturism pe strada Florilor din localitatea de domiciliu fără a deține acest drept și având o valoare de 0,88 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„În baza probatoriului administrat în cauză, polițiștii au luat măsura reținerii bărbatului pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat unității de parchet competente în vederea dispunerii de măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate la nivelul Secției de Poliție Rurală Șelimbăr, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu”, au transmis reprezentanții IPJ Sibiu.

Citește mai departe

Actualitate

Peste 10.000 de şoferi din judeţul Bistrița-Năsăud au trecut de 70 de ani

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Mai mult de 10.000 de deținători de permise de conducere din județul Bistrița-Năsăud au vârsta de peste 70 de ani, însă majoritatea, aproximativ 53.600, se încadrează în intervalul de vârstă cuprins între 31 și 50 de ani, conform datelor furnizate AGERPRES de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

La sfârşitul anului trecut, în judeţ erau înregistraţi 126.212 şoferi, cu circa 2.300 mai mulţi decât în anul anterior.

Peste 12.000 de persoane au susţinut, anul trecut, proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere, din care 46% au fost declaraţi admişi, iar la proba practică au fost examinate 8.642 de persoane, din rândul cărora 62% au fost admise.

Numărul vehiculelor înmatriculate în judeţul Bistriţa-Năsăud la data de 31 decembrie 2023 era mai mare decât cel al conducătorilor auto, şi anume de 142.290 vehicule, cu circa 3.900 în plus faţă de anul anterior.

Dintre acestea, 52% folosesc motorina drept combustibil, iar alte circa 23% sunt alimentate cu benzină.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt înmatriculate 234 de vehicule electrice şi 775 hibride.

O statistică a Direcţiei generale permise de conducere şi înmatriculări arată că vechimea parcului auto judeţean este una mare, peste 80% dintre vehicule fiind mai vechi de 12 ani. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Sibiu: Peste 500 de medici de terapie intensivă, reuniţi la o conferinţă despre pacientul critic

Publicat

Mai mult de 500 de medici de terapie intensivă din întreaga țară s-au înscris începând de joi la Conferința „Monitorizarea pacientului critic” desfășurată la Sibiu. Evenimentul este organizat de o echipă condusă de Mihai Sava, medic în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență, conform unui comunicat de presă trimis AGERPRES.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 22-24 februarie 2024, la Hotel Ramada, în Sala Atlas, etajul 1.

„Prin programul ştiinţific al manifestării ne dorim să sensibilizăm comunitatea medicală cu informaţii de ultimă oră în ceea ce priveşte monitorizarea pacientului critic şi să creăm un mediu favorabil dezvoltării interacţiunilor interdisciplinare.

Sperăm să găsiţi tematica abordată extrem de interesantă şi utilă pentru practica dumneavoastră cotidiană.

Vă asigurăm că prezenţa dumneavoastră la acest eveniment va fi încununată de satisfacţii profesionale, respect şi prietenie”, este mesajul transmis de medicul Mihai Sava.

În cadrul evenimentului, care va avea loc în perioada 22-24 februarie, cei peste 500 de participanţi înscrişi vor parcurge o serie de sesiuni medicale esenţiale în procesul de îngrijire a pacientului.

O sesiune care cu siguranţă va capta atenţia specialiştilor prezenţi la conferinţă – „Inteligenţa artificială în Terapia Intensivă”, moderată de conf. dr. Mihai Sava – este programată pentru ziua de sâmbătă.

Programul complet al conferinţei, cu tematica pe zile şi titlurile prezentărilor poate fi consultat aici: https://atisibiu2024.medical-congresses.ro. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Sibiu: „Samurai. Legendele Japoniei” – expoziţie şi catalog în premieră naţională la Muzeul Naţional Brukenthal

Publicat

Arhivă foto

Miercuri, în premieră națională, a avut loc vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei” la Muzeul Național Brukenthal. La eveniment au participat zeci de iubitori de artă, printre care și ambasadorul Japoniei la București, Katae Takashi.

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

„Această expoziţie, acest minunat catalog despre samurai, primul de la noi în istorie, se datorează doamnei Gilda Lazăr”, a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, la vernisaj.

Prezent la eveniment, directorul Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’, Constantin Chiriac, a subliniat rolul Sibiului în realizarea parteneriatului strategic româno-japonez.

„Este un moment istoric pentru că e pentru a treia oară când aniversăm Ziua Împăratului (Japoniei n.r.) de aici, de la Sibiu.

E important că domnul ambasador al Japoniei vine în prima vizită la Sibiu, pentru că Sibiul de-a lungul timpului probabil a fost motorul de dezvoltare al parteneriatului strategic, pe care România anul trecut l-a semnat cu Japonia, ţinând cont de faptul că de-a lungul timpului au fost la Sibiu mai mult de 120 de companii de teatru. (…)

Faptul că putem să facem atât de multe lucruri importante, pentru România, pentru Japonia, pentru dialogul cultural internaţional, arată soliditatea acestei relaţii”, a spus Constantin Chiriac.

Concurs

Vizitatorii expoziţiei „Samurai. Legendele Japoniei” au ocazia să participe la un concurs în urma căruia pot să câştige o stampă japoneză, pusă la dispoziţie de colecţionarul George Şerban, cel care a adus exponatele la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

„Tot ce este aici aparţine marilor şcoli de artă japoneze”, a precizat colecţionarul George Şerban.

Muzeul Naţional Brukenthal împreună cu colecţionarul George Şerban promovează de câţiva ani stampa japoneză, în România.

„Muzeul Naţional Brukenthal continuă cel mai amplu proiect expoziţional din ultimii ani din ţara noastră – promovarea stampei japoneze. Începând din 2018, colaborarea cu Ambasada Japoniei în România, cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi colecţia privată a avocatului George Şerban a dus la organizarea în România a 17 expoziţii de stampe japoneze.

Au fost organizate la Sibiu, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Oradea, Suceava şi în alte oraşe din România, atrăgând un număr impresionant de 450.000 de vizitatori.

Curatoriate de subsemnatul, unele expoziţii tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România şi Europa de Est: stampe japoneze din perioada Meiji, stampe japoneze din perioada Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga şi istorie.

În ultimii ani, Ziua Împăratului Japoniei era sărbătorită în România şi prin expoziţiile cu stampe japoneze. Lucrul acesta îl facem şi în acest an la Sibiu prin sărbătorirea Zilei Împăratului Japoniei prin această premieră expoziţională – stampe japoneze şi statui cu samurai.

De asemenea, avem deosebita onoare ca la acest eveniment să participe Excelenţa Sa domnul Katae Takashi, ambasadorul Japoniei în România începând din luna ianuarie 2024,” a mai declarat Alexandru Chituţă.

Aceşti războinici, care au apărut pentru prima dată în înregistrările istorice ale secolului al X-lea

Potrivit managerului Muzeului Naţional Brukenthal, elita militară a dominat politica, economia şi politicile sociale japoneze între secolele al XII-lea şi al XIX-lea.

Cunoscuţi sub numele de bushi sau samurai, aceşti războinici, care au apărut pentru prima dată în înregistrările istorice ale secolului al X-lea, au ajuns la putere iniţial prin priceperea lor marţială – în special, erau experţi în tir cu arcul, manevrarea sabiei şi călărie.

Cerinţele câmpului de luptă i-au inspirat pe aceşti oameni să preţuiască virtuţile curajului şi loialităţii şi să fie foarte conştienţi de fragilitatea vieţii.

„Bushido” înseamnă „Calea Războinicului”. A fost în centrul credinţelor şi conduitei samurailor.

Filosofia Bushido este „eliberarea de frică”. Însemna că samuraiul şi-a depăşit teama de moarte. Asta i-a dat pacea şi puterea de a-şi sluji stăpânul cu credincioşie şi loialitate şi de a muri dacă este necesar.

„Datoria” este o filozofie primară a samurailor.

Samuraii au devenit în cele din urmă o clasă în sine între secolele al IX-lea şi al XII-lea.

Unii dintre ei erau înrudiţi cu clasa conducătoare, alţii erau angajaţi ai acestora.

Ei au acordat loialitate completă daimyo-ului lor (proprietari feudali) şi au primit în schimb pământ şi poziţie. Fiecare daimyo şi-a folosit samuraiul pentru a-şi proteja pământul şi pentru a-şi extinde puterea şi drepturile pe mai multe pământuri.

Samuraiul a devenit expert în lupta de la cal şi la sol.

Au practicat luptă înarmată şi neînarmată.

Samuraiul timpuriu a pus accentul pe lupta cu arcul şi săgeata.

Samuraii din această perioadă au moştenit estetica şi practicile tradiţionale ale predecesorilor lor

Ei au folosit săbii pentru luptă strânsă şi pentru a-şi decapita inamicii. Bătăliile cu mongolii de la sfârşitul secolului al XIII-lea au dus la o schimbare în stilul de luptă al samurailor.

Au început să-şi folosească mai mult sabia şi, de asemenea, au folosit mai mult suliţele şi naginata. Samuraiul s-a schimbat încet de la lupta călare la lupta pe jos.

Cu toate acestea, stăpânirea artelor războiului nu era deloc suficientă. Pentru a-şi atinge şi menţine bogăţia şi poziţia, samuraii aveau nevoie şi de perspicacitate politică, financiară şi culturală.

În contrast cu brutalitatea profesiei lor, mulţi lideri ai guvernului militar au devenit indivizi extrem de cultivaţi.

În perioada Edo (1615-1868), cultul războinicului, Bushido, a devenit oficializat şi s-a dezvoltat un cod de comportament idealizat, concentrat pe fidelitatea faţă de stăpân şi onoare.

Samuraii din această perioadă au moştenit estetica şi practicile tradiţionale ale predecesorilor lor şi, prin urmare, au continuat relaţia aparent paradoxală dintre cultivarea artelor războiului şi ale culturii, care i-a caracterizat pe marii războinici ai Japoniei. Agerpres

Citește mai departe