Connect with us

Actualitate

Sălaj: Program de vizită limitat la zece minute pentru un pacient, la Spitalul Judeţean de Urgenţă

Publicat


Arhivă foto

Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean de Urgență Zalău a fost restricționat la o singură oră pe zi, fiecare vizitator având posibilitatea să petreacă maximum 10 minute în prezența pacientului.

Conducerea cele mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj a precizat că a luat măsura în contextul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă şi instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă.

„În vederea prevenirii şi limitării îmbolnăvirilor prin gripă şi alte infecţii virale respiratorii, la nivelul unităţilor sanitare cu paturi se aplică o serie de măsuri, printre care şi limitarea programului de vizită al aparţinătorilor pacienţilor internaţi.

Astfel, programul de vizită al pacienţilor în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău se reduce la o oră pe zi, în intervalul orar 16:30 – 17:30, timp de 10 minute/ pacient şi un vizitator/pacient”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Judeţean Zalău.

Potrivit sursei citate, protecţia vizitatorilor se face cu mască şi protectoare pentru încălţăminte, la poarta principală de intrare în unitatea sanitară.

Măsura de protecţie privind limitarea programului de vizită va fi menţinută până la încetarea stării de alertă. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Covasna: Facilităţi pentru înfrumuseţarea zonelor verzi din jurul blocurilor. Precizările Primăriei Sfântu Gheorghe

Publicat

Arhivă foto

În anul 2024, cetățenii municipiului Sfântu Gheorghe pot solicita de la Primăriae bunuri în valoare de până la 3.000 de lei, 80% din costuri fiind acoperite de municipalitate. 

De 12 ani, Primăria Sfântu Gheorghe sprijină înfrumusețarea spațiilor verzi din zonele rezidențiale, bunuri în valoare de 3.000 de lei fiind puse la dispoziția asociațiilor de locatari sau persoanelor care întrețin spațiile verzi din jurul scărilor de bloc.

Ca și în anii precedenți, 80% din buget va fi plătit de municipalitate, iar 20% de către solicitant. De exemplu, o solicitare de 3.000 de lei costă municipalitatea 2.400 de lei, iar solicitantul doar 600 de lei.

Lista bunurilor care pot fi revendicate rămâne aceeași ca anul trecut:

  • Bancă – 1.050 de lei / bucata.
  • Puieţi pomi ornamentali – 25 lei/bucata.
  • Arbuşti – 10 lei bucata.
  • Gard viu – 30 lei/metru
  • Flori diferite specii – 2 lei / fir
  • Semințe gazon – 22 lei / kg
  • Gard de protecţie – 78,50 lei/metru
  • Pământ fertil pentru zone verzi – 60 lei / mc.
  • Toţi paşii pentru depunerea cererilor

Cererea trebuie depusă la Registratura Primăriei până la data de 30 aprilie

Responsabilul scării sau persoana care face solicitarea selectează bunurile pe care ar dori să le folosească în zona verde, apoi scrie cererea, care este aprobată de reprezentantul sau președintele asociației de proprietari.

Cererea trebuie depusă la Registratura Primăriei până la data de 30 aprilie, de luni până miercuri între orele 8.00 și 16.00, joi între orele 8.00 și 17.00 și vineri între orele 8.00 și 15.00, sau trimisă online la adresa info@sepsi.ro.

Solicitanții vor fi informați apoi cu privire la decizia luată.

În cazul unei decizii pozitive, valoarea coplății trebuie plătită la Direcția Finanțelor Publice Locale (strada Oltului nr. 2) sau poate fi virată în contul RO02TREZ25621360250XXXXX.

„Puteți ridica bunurile de la Grădinăria oraşului (strada Arcuşului, nr. 22) în zilele lucrătoare între orele 9 și 11, pe baza dovezii plăţii. Momentul exact al ridicării produselor va fi indicat în documentul de confirmare a aprobării cererii.

Transportul și plantarea bunurilor, precum şi instalarea și întreținerea băncilor și a gardurilor sunt în responsabilitatea solicitantului.

Este important de reținut că cererile pot fi depuse până la sfârșitul lunii aprilie, dar nu trebuie lăsate pentru ultima clipă, deoarece plantele aflate în perioada de vegetație sunt mai vulnerabile la transplantarea din primăvara târzie.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să-l contactați pe Karácsony Attila József de la Grădinăria oraşului la numărul de telefon 0267 314 173”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe.

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Expoziţia „Zestrea minerală a României” va fi vernisată la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc

Publicat

sursa foto: Facebook / MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Expoziția „Zestrea minerală a României”, care prezintă mineralele descrise pentru prima dată în țara noastră, precum și cele mai rare și spectaculoase asocieri minerale găsite pe teritoriul României, va fi deschisă oficial la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea-Ciuc.

Potrivit unui comunicat de presă, expoziţia este organizată de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi de Muzeul de Mineralogie ‘Victor Gorduza’ din Baia Mare, alături de mai mulţi colaboratori, vernisajul urmând să aibă loc în data de 23 februarie, ora 12:00.

„S-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului. Puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială, recunoscute de International Mineralogical Association.

La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun).

Eşantioane din categoriile amintite se găsesc în diverse colecţii din ţară, în cadrul diferitelor muzee sau instituţii de învăţământ superior. Fondul cel mai bogat, dar departe de a fi exhaustiv, îl deţine Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti.

Alte instituţii, cum ar fi Universităţile din Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, posedă şi ele unele din mineralele-premieră.

Din acest motiv, entităţile enumerate se regăsesc în lista partenerilor şi colaboratorilor pentru acest proiect”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată precizează că din cele 38 de minerale amintite, au putut fi identificate şi împrumutate doar 27, restul neputând fi localizate ca eşantioane pe teritoriul României.

Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române

„Muzeul de Mineralogie Baia Mare deţine, la rândul său, numeroase mostre de acest tip, reprezentând 8 minerale ce au fost descrise în premieră şi peste 30 de asociaţii minerale ce sunt caracteristice doar spaţiului maramureşean.

Expoziţia cuprinde 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice – descrise pentru prima oară în România sau carateristice spaţiului naţional, şi muzeografice – eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul”, se menţionează în comunicat.

Partenerii Muzeului de Mineralogie din Baia Mare în acest proiect sunt Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG), de la care au fost împrumutate 41 de piese mineralogice.

Proiectul s-a bucurat şi de implicarea Academiei Române, prin consultanţa ştiinţifică a regretatului academician Gheorghe Udubaşa, mai precizează sursa citată.

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc este a 15-a locaţie pe harta expoziţiei, care va rămâne deschisă vizitării până în data de 12 iunie. Agerpres

sursa foto: Facebook / MNCR – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Citește mai departe

Actualitate

Harghita: Primăria Odorheiu Secuiesc, amendată în cazul autorizaţiei emise pentru lucrările la internatul Liceului „Tamási Aron”

Publicat

sursa foto:  Facebook / Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc

În a doua parte a anului trecut, un angajat al unui ocol silvic privat din Sălaj a fost identificat de polițiștii Biroului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. Acesta a efectuat 43 de transporturi ilegale de material lemnos, totalizând 64 de metri cubi.

Potrivit sursei citate, a avut loc şedinţa de lucru a comisiei mixte de verificare a aspectelor care au stat la baza producerii incidentului de la Internatul Liceului Teoretic „Tamási Aron” Odorheiu Secuiesc, iar Inspectoratul de Stat în Construcţii a informat şi că s-au finalizat lucrările de degajare a incintei de moloz şi de punere în siguranţă interioară, iar lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate săptămâna viitoare.

”Inspectoratul de Stat în Construcţii Harghita a informat comisia asupra faptului că au fost finalizate lucrările de degajare a incintei de moloz şi lucrările de punere în siguranţă interioară.

Se efectuează lucrările de punere în siguranţă exterioare, fiind turnate pavelele de sprijin a structurii şi s-au efectuat lucrări de consolidare a taluzului pe secţiunea dintre internat şi drumul de acces.

Lucrările de consolidare exterioară vor fi finalizate săptămâna viitoare.

S-a finalizat controlul la Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc, privind emiterea autorizaţiei de construire de către aceasta.

În urma celor constatate, a fost întocmit procesul verbal de contravenţie, prin care primarului, secretarului general al u.a.t. şi arhitectului şef li s-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 10 mii lei.

Pentru lucrările de reabilitare a internatului, va nevoie de eliberarea unei noi autorizaţii de construire, în baza expertizei tehnice şi a unui proiect tehnic de reabilitare”, se menţionează în comunicatul Instituţiei Prefectului.

Ce a susținut Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita

Totodată, sursa citată precizează că Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a informat că a fost finalizat raportul corpului de control al ministrului Educaţiei, prin care au fost dispuse „raportarea semestrială a tuturor activităţilor realizate în unitatea de învăţământ, respectiv efectuarea unei inspecţii generale la această instituţie, activitate care se va efectua în a doua parte a lunii martie”.

În comunicat se mai arată că o comisie disciplinară a Inspectoratului Şcolar a finalizat un control „pe linia respectării procedurilor proprii în cadrul sistemului de control intern managerial”, raportul urmând a fi analizat de către Consiliul de Administraţiei al ISJ Harghita săptămâna viitoare.

„În continuare, instituţiile membre în Comisie vor asigura monitorizarea activităţilor de punere în siguranţă a imobilului în care a funcţionat internatul Liceului Teoretic ‘Tamási Aron’ Odorheiu Secuiesc”, mai subliniază sursa citată. Agerpres

sursa foto:  Facebook / Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc

Citește mai departe

Actualitate

Femeie din județul Sibiu, agresată cu amenințată cu moarte de către fostul soț. Agresorul a fost reținut

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

O femeie a fost agresată de fostul soț și amenințată cu moartea, într-o localitate din Sibiu. Bărbatul s-a ales cu ordin de protecție și i-a fost montat un dispozitiv de urmărire.

Potrivit IPJ Sibiu, vineri, 16 februarie 2024, în jurul orei 16.30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dumbrăveni au fost solicitați să intervină pentru aplanarea unei stări conflictuale între o femeie și fostul soț, în localitatea Biertan.

La locul evenimentului, polițiștii au constatat că, în cursul zilei de 16 februarie 2024, pe fondul consumului de alcool, bărbatul ar fi agresat-o fizic pe femeie și ar fi amenințat-o cu moartea.

În urma evaluării efectuate privind riscurile la adresa integrității fizice a victimei, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, printre obligațiile impuse bărbatului numărându-se și aceea de a nu se apropia de femeie la o distanță mai mică de 100 de metri.

Pentru urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse, bărbatului i s-a montat un dispozitiv de monitorizare electronică.

În cauză, la nivelul Poliției Orașului Dumbrăveni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș, s-a deschis un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

Bărbatul și-a distrus brățara electronică

„La aceeași dată, în jurul orei 23.30, la nivelul Dispeceratului I.P.J. Sibiu s-a primit o alertă prin care se semnala faptul că dispozitivul montat a fost înlăturat, polițiștii intervenind de urgență în zona indicată.

Bărbatul a fost depistat și s-a constatat că acesta distrusese dispozitivul electronic.

În cauză, s-a deschis un nou dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu.

Întrucât persoana în cauză a refuzat montarea unui alt dispozitiv de supraveghere, polițiștii au luat măsura reținerii pentru 24 de ore.

La data de 18 februarie a.c., procurorul de caz a dispus față de bărbat aplicarea măsurii controlului judiciar pentru 30 de zile și a impus obligația montării unui nou dispozitiv de monitorizare electronică.

Cercetările sunt continuate la nivelul Poliției Orașului Dumbrăveni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș”, au transmis reprezentanții IPJ Sibiu.

Citește mai departe