Connect with us

Eveniment

Sălaj: Soclul statuii baronului Wesselenyi Miklos din centrul Zalăului, reabilitat cu 100.000 de euro

Publicat


Soclul monumentului istoric ”Wesselenyi”, din centrul municipiului Zalău, a fost reabilitat de către administraţia locală, valoarea totală a lucrărilor recepţionate joi, 14 ianuarie, fiind de circa 100.000 de euro.

„Astăzi, 14 ianuarie 2021, a fost efectuată recepţia lucrărilor la obiectivul de investiţii ‘Restaurare soclu la Monumentul Wesselenyi din municipiul Zalău, inclus in lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, cod: SJ-III-m-B-05151’, situat în Piaţa Iuliu Maniu. Investiţia cuprinde lucrări de restaurare şi reabilitare a postamentului şi în jurul acestuia şi lucrări de restaurare şi reabilitare a componentelor din piatră”, se arată într-o informare de presă a primăriei Zalău.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a investiţiei a fost de 445.079 lei.

Statuia de bronz a lui Wesselenyi Miklos este amplasată pe un soclu placat cu plăci de marmură albă, reprezentând o scenă a revoluţiei de la 1848, în care un ţăran îşi exprimă recunoştinţa faţă de baronul Wesselenyi, pentru abolirea iobăgiei. Statuia a fost concepută de sculptorul Fadrusz Janos, autorul grupului statuar Matei Corvin din Cluj Napoca, fiind turnată la atelierele Beschorner din Ujpesti şi dezvelită la 18 septembrie 1902.

Administraţia locală adaugă faptul că întreaga Piaţă Iuliu Maniu urmează să între într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene.

„Astfel, fântâna arteziană existentă va fi reabilitată, iar sistemul de iluminat public va fi realizat cu stâlpi de iluminat cu LED şi sistem de telegestiune, iar pe stâlpi vor fi montate camere de supraveghere video. De asemenea, vor fi plantaţi arbori ornamentali, va fi amenajat spaţiul verde şi zona va fi dotată cu mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi, rastele pentru biciclete, cişmele pentru apă şi corpuri de iluminat public. În momentul de faţă, proiectul se află la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru semnarea contractului de finanţare”, se mai arată în comunicatul menţionat. AGERPRES / (AS – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Eveniment

Nou traseu de transport public în zona Ocna Mureș, pentru naveta elevilor care vin la școală. CJ aprobă atribuirea contractului

Publicat

Consilierii județeni din Alba au de aprobat, în regim de urgență, contractul de delegare transport public pentru traseul dintr Lunca Mureșului și Ocna Mureș, serviciu necesar elevilor care fac naveta la școală.

Contractul va fi atribuit direct firmei Andra & Alina Transport SRL din localitatea Unirea, singura interesată de acest traseu, potrivit proiectului prezentat consilierilor.

Transportul elevilor din Lunca Mureșului spre Ocna Mureș

Primăria comunei Lunca Mureşului a solicitat Consiliului Judeţean Alba introducerea traseului Ocna Mureș-Lunca Mureșului,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Alba

Joi: ”Șoapte de vânt”. Lansare de carte, expoziție și recital RIFF la Muzeul Principia din Alba Iulia

Publicat

Joi, 6 octombrie, la Muzeul Principia din Alba Iulia se desfășoară evenimentul ”Șoapte de Vânt”, ce include recital RIFF, lansare de carte și expoziție de grafică și sculptură. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este prezentat de către conf. univ. dr. Georgeta Orian și Ioan Hădărig, director Artistic al Fundaţiei Inter-Art Aiud.

”Șoapte de vânt” – expoziție de grafică și sculptură

Inspirat de muzica originală a grupului RIFF și în special de versurile intense și sugestive ale cântecelor formației, artistul plastic Ștefan Balog propune o suită de lucrări de grafică și sculptură prezentate în expoziția ”Șoapte de vânt”.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

AȚI VĂZUT-O? Fată de 14 ani, DISPĂRUTĂ dintr-un centru de minori din Cluj

Publicat

foto plecare voluntara e1664887483578.jpeg

La data de 3 octombrie a.c. Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată cu privire la faptul că minora COVACI CRENGUȚA MARIA, în vârstă de 14 ani, a plecat voluntar la aceeși dată, în jurul orei 22.50 dintr-un centru de minori situat în municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.65m, forma feței ovală, ochi căprui, ten măsliniu, păr negru, tuns scurt.

La momentul plecării, aceasta era îmbracată cu un tricou negru, fustă de culoare albastră, iar pe cap avea un batic negru.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe

Cluj

FOTO: Ciocnire între două autoturisme pe o şosea din Cluj

Publicat

Accident rutier produs marți pe DN1 E60, în comuna Poieni, județul Cluj.

c2

 

Din primele informații, un bărbat în vârstă de 32 de ani, din județul Sălaj, care se deplasa cu autoturismul pe direcția Cluj-Napoca spre Oradea, ar fi pătruns pe sensul opus de mers, intrând în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 54 de ani, din județul Bihor.

În urma impactului, bărbatul de 54 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale.

c

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe