Connect with us

Eveniment

Sălaj: Soclul statuii baronului Wesselenyi Miklos din centrul Zalăului, reabilitat cu 100.000 de euro

Publicat



Soclul monumentului istoric ”Wesselenyi”, din centrul municipiului Zalău, a fost reabilitat de către administraţia locală, valoarea totală a lucrărilor recepţionate joi, 14 ianuarie, fiind de circa 100.000 de euro.

„Astăzi, 14 ianuarie 2021, a fost efectuată recepţia lucrărilor la obiectivul de investiţii ‘Restaurare soclu la Monumentul Wesselenyi din municipiul Zalău, inclus in lista monumentelor istorice emisă de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, cod: SJ-III-m-B-05151’, situat în Piaţa Iuliu Maniu. Investiţia cuprinde lucrări de restaurare şi reabilitare a postamentului şi în jurul acestuia şi lucrări de restaurare şi reabilitare a componentelor din piatră”, se arată într-o informare de presă a primăriei Zalău.

Potrivit sursei citate, valoarea totală a investiţiei a fost de 445.079 lei.

Statuia de bronz a lui Wesselenyi Miklos este amplasată pe un soclu placat cu plăci de marmură albă, reprezentând o scenă a revoluţiei de la 1848, în care un ţăran îşi exprimă recunoştinţa faţă de baronul Wesselenyi, pentru abolirea iobăgiei. Statuia a fost concepută de sculptorul Fadrusz Janos, autorul grupului statuar Matei Corvin din Cluj Napoca, fiind turnată la atelierele Beschorner din Ujpesti şi dezvelită la 18 septembrie 1902.

Administraţia locală adaugă faptul că întreaga Piaţă Iuliu Maniu urmează să între într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene.

„Astfel, fântâna arteziană existentă va fi reabilitată, iar sistemul de iluminat public va fi realizat cu stâlpi de iluminat cu LED şi sistem de telegestiune, iar pe stâlpi vor fi montate camere de supraveghere video. De asemenea, vor fi plantaţi arbori ornamentali, va fi amenajat spaţiul verde şi zona va fi dotată cu mobilier urban: bănci, coşuri de gunoi, rastele pentru biciclete, cişmele pentru apă şi corpuri de iluminat public. În momentul de faţă, proiectul se află la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru semnarea contractului de finanţare”, se mai arată în comunicatul menţionat. AGERPRES / (AS – autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 
sursa: Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Transport public gratuit la Alba Iulia, vineri. Gabriel Pleșa cheamă angajații primăriei la un ”tur cu autobuzul” prin oraș

Publicat

Transportul public va fi gratuit vineri în Alba Iulia, au anunțat reprezentanții Primăriei Alba Iulia. 

Administrația locală bifează Săptămâna Europeană a Mobilității, în perioada 16 – 22 septembrie.

Campania promovează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport curate și inteligente.

În cadrul acestei inițiative, angajații municipalității sunt încurajați să vină la serviciu cu mijloace de transport în comun, cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Defectare a unei locomotive la trenul Cluj-Napoca – Baia Mare. S-a degajat fum

Publicat

Luni, în jurul orei 14:30, în stația Iclod (secția Apahida – Gherla) s-a produs o defectare tehnică cu degajare de fum la locomotiva trenului R 4022 Cluj Napoca – Baia Mare, anunță CFR Călători.

”Mecanicul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Modificări la indemnizația de hrană a bugetarilor: A fost exclusă din baza de calcul a indemnizației de concediu

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că indemnizaţia de hrană nu trebuie inclusă în baza de calcul a indemnizaţiei de concediu de odihnă a personalului contractual plătit din fonduri publice şi a funcţionarilor publici.

Instanţa supremă a admis un recurs în interesul legii formulat de Curtea de Apel Braşov.

„Indemnizaţia de hrană reglementată de art.18 din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Ludovic Orban și-a anunțat candidatura la președinția României

Publicat

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, candidează la funcţia de preşedinte al României.

În competiție mai sunt anunțați Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, Mircea Geoană, Cristian Diaconescu, George Simion, Diana Șoșoacă, Cristian Terheș.

”Astăzi îi anunţ pe cetăţenii României că am luat decizia de a intra în competiţia pentru alegerea preşedintelui României.

Am luat decizia de a candida la funcţia de preşedinte pentru că o consider o obligaţie morală pe care o am faţă de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate