Connect with us

Eveniment

Salariul minim crește până la 2300 de lei – Soarta pensiilor nu e încă decisă

Publicat



Salariul minim va crește cu trei procente și va ajunge la 2.300 de lei. CCR cere Parlamentului să decidă cu cât va crește punctul de pensie, scriu stirileprotv.ro.

Curtea Constituțională a dat miercuri dreptate Guvernului, care a contestat legea pensiilor modificată în Parlament, și le solicită celor responsabili să stabilească mai clar cu cât trebuie să crească punctul de pensie.

Aproape un milion si jumătate de români, adică un sfert din totalul angajaților din România sunt plătiți cu salariul minim, majorat cu 3,1%.

De la valoarea de până acum a salariului minim de 2.230 de lei, angajatii vor primi din această lună cu 70 de lei în plus brut.

Asta înseamnă că, în practică, ei vor rămâne cu 40 de lei mai mult.

Florin Cîțu, premierul României: “Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie, este destul timp. Și astfel salariul minim va crește cu 3% peste rata inflației”.

Decizia vine într-o perioadă cu multe nemulțumiri. Este deja a doua zi de proteste în fața Guvernului și a Ministerului Muncii.

Angajații de la stat sunt supărați că salariile lor au fost înghețate de la începutul anului.

Florin Stoica, secretar generat sindicatul penitenciarelor: “Cerem să respecte legea, să primim acea doime din legea salarizării, votate de Parlament. Nimic altceva”.

Polițiștii amenință cu blocarea activității.

Marius Iconaru, secretar general Sindicat Europol: “Vom refuza să verificăm persoanele carantinate și izolate. Nu vom mai face ore suplimentare”.

CCR cere Parlamentului o nouă lege pentru pensii

Iar subiectul pensiilor este din nou un cartof fierbinte. Curtea Constituțională a dat dreptate Guvernului care printr-o contestație a încercat să blocheze majorarea cu 40% a punctului de pensie dorită de PSD.

Motivul invocat de CCR este că ultima lege nu a fost completă și cere un nou act legislativ din Parlament.

Augustin Zegrean, fost președinte CCR: ”În Parlament trebuie să lămurească ce se întâmplă cu legea pentru că spune Curtea astăzi după declararea acestei legi ca neconstituțională, nu mai există niciun test de lege care să spună cât este valoarea punctului de pensie”.

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Majorarea cu 40% ar presupune un efort bugetar de 138 de miliarde de lei, aproape imposibil de susținut”.

Ministrul Muncii ar fi de acord cu o majorare sustenibilă din punct de vedere financiar.

Raluca Turcan: “Nu cred că este momentul să vindem iluzii. Anul acesta este un an în care trebuie să suportăm din punct de vedere financiar consecințele unui an anterior de criză economică suprapusă peste criza sanitară”.

Premierul Florin Cîțu a declarat deja că bugetul pe 2021 se va construi cu un deficit de 7% din PIB, adică 70 de miliarde de lei.

Cam cu cât au contribuit românii până acum la Pilonul 2 de pensii.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO Gabriel Pleșa, la Alba24: Când vor fi gata lucrările de mobilitate, soluții și proiecte pentru traficul din Alba Iulia

Publicat

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa a fost prezent joi, în studioul Alba24, unde a vorbit despre stadiul lucrărilor la proiectele de mobilitate dar și despre planurile administrației în ceea ce privește traficul din municipiu.

Acesta a anunțat data la care albaiulienii vor scăpa de șantierele din oraș, respectiv când ar urma să fie finalizate proiectele de mobilitate pe principalele bulevarde din municipiu.

Potrivit lui Gabriel Pleșa, administrația locală vrea să obțină o finanțare de 7,3 milioane de euro pentru pasajul subteran de pe Calea Moților, în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Flaviu Udrea, CANDIDATUL Alianței USR+ARI pentru Florești

Publicat

Flaviu Udrea, consilier local la Florești, și-a depus candidatura din partea Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI pentru funcția de primar al celei mai mari comune din România.

„Floreștiul nu mai poate irosi…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Sâmbăta asta, la Alba Mall, e Parada Iepurașilor (P)

Publicat

Iepurași mici, iepuri uriași, iepurași vii drăgălași … iepurași de toate felurile și mărimile fac paradă în Alba Mall. Sâmbăta asta, de la 5 după-amiaza.

Vino costumat sau vino pur și simplu!

Să fii premiat și parte din Parada Iepurașilor Alba Mall.

Dacă n-ai costum te vopsim noi, pentru cei mici avem pictură pe față, pe loc, și premii dulci, înghețată, la fel – vouchere de cumpărături și reduceri la cele mai sănătoase deserturi Salad Box.

Sâmbătă, de la 17:00, e Parada Iepurașilor la Alba Mall.

 


Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

FOTO: Turneu de fotbal și concurs de crossfit organizat de IPJ Alba. Cine a câștigat competiția

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, a organizat ”Cupa Primăverii 2024”, o competiție sportivă, aflată la prima ediție, care a inclus un turneu de fotbal și un concurs de crossfit.

La aceste întreceri sportive au luat parte echipe din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Avram Iancu” Alba, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Unirea” al Județului Alba, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Serviciului Județean de Ambulanță Alba, Unității Militare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe