Connect with us

Cluj

”Săptămâna Albă” în Biserica Ortodoxă Română. Nu consumăm carne, în schimb putem mânca ouă, brânză și lapte

Publicat



raw g46a262bfa 1920 e1646047626758.jpg

Conform rânduielii bisericești, luni a început „Săptămâna Albă” adică suntem în săptămâna în care nu mai consumăm carne, în schimb consumăm ouă, brânză și lapte, ne amintește părintele Sorin Neculai Marciuc de la Parohia ”Iustin Martirul și Filosoful” din Cluj-Napoca.

Săptămâna Albă, sau a brânzei, este un preambul al Postului Mare. Menirea acestei săptămâni, așezată înaintea începutului Postului, este în primul rând pentru a ne obișnui gradual organismul cu un regim alimentar slăbit în calorii prin eliminarea cărnii și a-l pregăti pentru cele șapte săptămâni de Post aspru și în al doilea rând pentru a ne aduce aminte de starea paradisiacă a omului, adică de existența și modul de viață a protopărinților Adam și Eva în Rai, unde nu consumau carne fiind sub un regim vegetarian. Facerea 2:9.

Tot în această Săptămână Albă, începând de miercuri, Biserica introduce Rugăciunea Postului Mare, a Sfântului Efrem Sirul, ce se va rosti în cadrul slujbelor bisericești dar în mod special trebuie introdusă în canonul nostru de rugăciune particulară.

Săptămâna aceasta suntem îndemnați de Biserică să ne acordăm mintea cu inima, ajutați fiind de ușurarea trupului prin renunțarea la carne și prin amplificarea rugăciunii, ca mai apoi începând de luni fiecare să acordăm cea mai serioasă atenție perioadei următoare de șase săptămâni de Post, plus Săptămâna Mare.

Postului Paștelui i se mai spune „Mare” nu doar pentru lungimea sa ci și pentru că este cel mai sobru Post deoarece ne conduce spre Patimile și Învierea Domnului. Din aceasta cauză nu vom observa atâtea dezlegări la Pește precum în Postul Crăciunului care este un Post al…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Duel feroviar la Cluj, tranșat de jucătorii lui Dan Petrescu. CFR – Rapid: 3-2

Publicat

CFR Cluj a învins, duminică seara, pe Rapid București, într-un meci disputat pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, partidă din play-off-ul Superligii de fotbal.

Scorul a fost deschis de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Primii doi pui de barză din cuibul de la Vlaha au ieșit din ou în Sâmbăta Mare a Paștelui

Publicat

Primii doi pui de barză au eclozat, sâmbătă, în cuibul de la Vlaha, județul Cluj, anunță Clujbird, site-ul care monitorizează cuibul.

”Puii și-au spart coaja de ou la 34 de zile după ce a fost depus primul…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Neluțu Sabău, după remiza ”U” Cluj – Dinamo: Ultimul meci acasă trebuia să îl câștigăm. Vom schimba abordarea

Publicat

Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat după remiza din meciul de sâmbătă, 3-3 cu Dinamo, că obiectivul era ca jucătorii săi să țină foarte mult de minge, să aibă posesia, să aibă…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Concert caritabil la Cluj al flautistului Matei Ioachimescu pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf. Hristofor”

Publicat

Turneul național ICONS al cunoscutului flautist Matei Ioachimescu ajunge în 15 mai la Cluj, iar suma obținută din vânzarea biletelor va fi donată integral pentru construcția Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice ”Sf….

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe