Connect with us

Eveniment

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an

PublicatDirectorul instituției, Haschi Andras, a declarat pentru AGERPRES că în acest an, la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Harghita, un număr de 24.954 de fermieri au depus cereri pentru obținerea subvențiilor, înregistrându-se o ușoară scădere în comparație cu anul trecut.

Potrivit sursei citate, scăderea numărului de cereri şi a suprafeţei este una normală, în contextul în care unele păşuni se împăduresc şi fermierii nu vor să defrişeze puietul, dar şi pentru că unii fermieri decedează, iar cererile sunt preluate de copii.

„În judeţul Harghita avem un număr de 24.954 de cereri, cu 642 de cereri mai puţine ca anul trecut, (…) având o suprafaţă totală de 179.970 de hectare, cu 2500 de hectare mai puţin faţă de anul trecut. (…)

În fiecare an numărul cererilor scade, în general, atât la nivel naţional, cât la nivel judeţean fermierii sunt în vârstă, cei tineri preiau cererea părinţilor decedaţi, asta înseamnă că scade numărul de cereri.

Practic se unesc cererile sau se cuplează, să spun aşa, şi de aici se şi vede (scăderea – n.red.). (…)

Suntem în zonă de munte, unde şi păşunile se împăduresc, oamenii nu vor să defrişeze nici chiar puietul, aşa că suprafeţele scad puţin, dar nu este o scădere semnificativă, este ceva absolut normal”, a explicat Haschi Andras.

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an. Campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes,

Acesta a spus că urmează o perioadă de controale administrative, urmând ca toate documentele să fie reverificate şi completate, dacă va fi nevoie, în timpul verii vor fi efectuate vizitele în teren, iar plata subvenţiei va avea loc, cel mai probabil, spre sfârşitul anului.

Potrivit lui Haschi, campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes, în Harghita, în ciuda anumitor dificultăţi.

„A fost o campanie destul de grea, având în vedere faptul că tot programul de subvenţionare este unul nou, nu mai lucrăm cu aşa-numitul PNDR, ci avem un Plan Naţional Strategic, care este nou atât pentru angajaţii APIA, cât şi pentru fermieri. (…)

Nu au fost probleme deosebite, noi lucrăm într-un stil mai aparte zic, lucrăm împreună cu autorităţile locale, asta înseamnă că fermierul care nu se descurcă în birocraţie este ajutat de către diverse echipe care fac tot posibilul ca fermierii să şi toată depunere, depune cererea în mod corect şi la timp”, a precizat Haschi Andras.

De asemenea, şeful APIA Harghita a mai spus că fermierii din judeţ primesc, în fiecare an, între 70 şi 80 milioane de euro subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, fonduri folosite pentru dezvoltarea fermelor, dar şi pentru a-şi crea condiţii de trai mai bune în mediul rural. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Adrian Axinia (AUR): Se pregătește o FRAUDĂ masivă la prezidențiale

Publicat

Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale.

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Emil Boc, după ploaia torențială din Cluj-Napoca: Sunt 2 alunecări de teren, pe strada Uliului și pe strada Govora

Publicat

Primarul Emil Boc s-a aflat, joi seara, pe străzile inundate ale municipiului Cluj-Napoca și a făcut un bilanț al situației, edilul spunând că au fost niște inundații cum nu au fost în ultimii ani.

”Până…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. „Armenii, prietenii mei”: Lansare de carte la Cluj-Napoca a autorului Karen Sebesi

Publicat

Lansarea cărții „Armenii, prietenii mei” de Karen Sebesi a avut loc joi seară la Muzeul de Artă din Cluj, în cadrul festivalului ROCADE.

La eveniment au participat, printre alții, Varujan Vosganian,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Canale navigabile de „mobilitate urbană” la Alba Iulia, după o ploaie torențială. Probleme și în alte zone din județ

Publicat

O ploaie torențială care s-a abătut joi seara peste municipiul Alba Iulia a transformat unele artere proaspăt modernizate în adevărate canale navigabile.

Și noile stații de autobuz au fost inundate, astfel că cetățenii care așteptau transportul public în comun au fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe