Connect with us

Eveniment

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an

Publicat



Directorul instituției, Haschi Andras, a declarat pentru AGERPRES că în acest an, la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Harghita, un număr de 24.954 de fermieri au depus cereri pentru obținerea subvențiilor, înregistrându-se o ușoară scădere în comparație cu anul trecut.

Potrivit sursei citate, scăderea numărului de cereri şi a suprafeţei este una normală, în contextul în care unele păşuni se împăduresc şi fermierii nu vor să defrişeze puietul, dar şi pentru că unii fermieri decedează, iar cererile sunt preluate de copii.

„În judeţul Harghita avem un număr de 24.954 de cereri, cu 642 de cereri mai puţine ca anul trecut, (…) având o suprafaţă totală de 179.970 de hectare, cu 2500 de hectare mai puţin faţă de anul trecut. (…)

În fiecare an numărul cererilor scade, în general, atât la nivel naţional, cât la nivel judeţean fermierii sunt în vârstă, cei tineri preiau cererea părinţilor decedaţi, asta înseamnă că scade numărul de cereri.

Practic se unesc cererile sau se cuplează, să spun aşa, şi de aici se şi vede (scăderea – n.red.). (…)

Suntem în zonă de munte, unde şi păşunile se împăduresc, oamenii nu vor să defrişeze nici chiar puietul, aşa că suprafeţele scad puţin, dar nu este o scădere semnificativă, este ceva absolut normal”, a explicat Haschi Andras.

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an. Campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes,

Acesta a spus că urmează o perioadă de controale administrative, urmând ca toate documentele să fie reverificate şi completate, dacă va fi nevoie, în timpul verii vor fi efectuate vizitele în teren, iar plata subvenţiei va avea loc, cel mai probabil, spre sfârşitul anului.

Potrivit lui Haschi, campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes, în Harghita, în ciuda anumitor dificultăţi.

„A fost o campanie destul de grea, având în vedere faptul că tot programul de subvenţionare este unul nou, nu mai lucrăm cu aşa-numitul PNDR, ci avem un Plan Naţional Strategic, care este nou atât pentru angajaţii APIA, cât şi pentru fermieri. (…)

Nu au fost probleme deosebite, noi lucrăm într-un stil mai aparte zic, lucrăm împreună cu autorităţile locale, asta înseamnă că fermierul care nu se descurcă în birocraţie este ajutat de către diverse echipe care fac tot posibilul ca fermierii să şi toată depunere, depune cererea în mod corect şi la timp”, a precizat Haschi Andras.

De asemenea, şeful APIA Harghita a mai spus că fermierii din judeţ primesc, în fiecare an, între 70 şi 80 milioane de euro subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, fonduri folosite pentru dezvoltarea fermelor, dar şi pentru a-şi crea condiţii de trai mai bune în mediul rural. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

FOTO. Pescăruș rănit, „naufragiat” într-o locuință din Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la USAMV

Publicat

Un pescăruș rănit s-a adăpostit într-o locuință din cartierul Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la Urgențe, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Un pescăruș rănit a fost…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

Bistrița-Năsăud: Acuzații de corupție și fals la Primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie. Primarul, viceprimarul şi secretarul, REȚINUȚI pentru 24 de ore

Publicat

primaria comunei Sanmihaiu de Campie
sursa foto: Facebook

Acuzații grave la Primăria comunei Sânmihaiu de Câmpie din județul Bistrița-Năsăud. Primarul, viceprimarul şi secretarul comunei Sânmihaiu de Câmpie au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Cei trei sunt cercetați sub acuzaţia comiterii infracţiunilor de corupţie şi fals în legătură cu acordarea voturilor la alegerile locale din 9 iunie 2024.

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri de Direcţia Generală Anticorupţie, primarul, viceprimarul și secretarul, alături de un viitor consilier local, ar fi plătit mai multe persoane cu câte 700 de lei pentru a-şi schimba domiciliul, astfel încât să voteze la alegerile locale.

La data de 25 iulie, ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, cu sprijinul colegilor din judeţele Maramureş, Cluj, Sălaj şi Mureş, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, au pus în aplicare şapte mandate de percheziţii domiciliare, dintre care unul la sediul primăriei şi şase la persoane fizice, în dosarul care vizează comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fals, uz de fals, fals informatic şi coruperea alegătorilor.

Cinci mandate de aducere

De asemenea, au fost puse în executare cinci mandate de aducere a unor persoane la sediul unităţii de parchet.

„În fapt, în perioada martie – iunie, funcţionari din cadrul unei primării din judeţul Bistriţa Năsăud au eliberat în fals mai multe adeverinţe pentru stabilirea domiciliului/reşedinţei pe raza comunei a unor persoane care, în realitate, nu deţineau proprietăţi în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat/partid la alegerile locale din data de 9 iunie.

În urma schimbării domiciliului şi a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei. Ca urmare a activităţilor desfăşurate a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de 4 persoane fără calitate specială, respectiv primarul localităţii, viceprimarul, secretarul primăriei şi un viitor consilier local. Totodată, faţă de un alt viitor consilier local a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile”, se menţionează în comunicatul DGA.

În cursul zilei de vineri, cele patru persoane reţinute urmează să fie audiate la unitatea de parchet.

De asemenea, ofiţerii DGA Bistriţa-Năsăud pun în executare un mandat de aducere pentru încă o persoană, funcţionar în cadrul aceleiaşi primării, în vederea audierii la unitatea de parchet.

Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate (PSD), a câştigat un nou mandat în urma alegerilor locale din 9 iunie, la o diferenţă de circa 150 de voturi de candidata independentă Ana Moldovan, aceasta din urmă fiind cea care a sesizat DGA în legătură cu neregulile privind stabilirea domiciliului unor persoane înainte de alegeri pe raza comunei.

sursa: Agerpres

Citește mai departe

Alba

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european

Publicat

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu este prima opțiune a guvernului pentru funcția de comisar european.

Informația a fost publicată de G4Media.ro, care citează surse guvernamentale. Potrivit acestora, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a solicitat, joi, guvernului o nominalizare pentru funcția de comisar din partea României.

România ar viza funcția de comisar...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Ce reguli trebuie să respecte fermierii din Alba, pentru a preveni contactarea la ovine a Pestei Micilor Rumegătoare

Publicat

DSVSA Alba vine cu o serie de informații importante pentru fermierii din Alba. Este vorba despre o serie de măsuri de protecție pe care trebuie să le respecte cei care cresc ovine și caprine. 

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate