Connect with us

Eveniment

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an

Publicat


Directorul instituției, Haschi Andras, a declarat pentru AGERPRES că în acest an, la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Harghita, un număr de 24.954 de fermieri au depus cereri pentru obținerea subvențiilor, înregistrându-se o ușoară scădere în comparație cu anul trecut.

Potrivit sursei citate, scăderea numărului de cereri şi a suprafeţei este una normală, în contextul în care unele păşuni se împăduresc şi fermierii nu vor să defrişeze puietul, dar şi pentru că unii fermieri decedează, iar cererile sunt preluate de copii.

„În judeţul Harghita avem un număr de 24.954 de cereri, cu 642 de cereri mai puţine ca anul trecut, (…) având o suprafaţă totală de 179.970 de hectare, cu 2500 de hectare mai puţin faţă de anul trecut. (…)

În fiecare an numărul cererilor scade, în general, atât la nivel naţional, cât la nivel judeţean fermierii sunt în vârstă, cei tineri preiau cererea părinţilor decedaţi, asta înseamnă că scade numărul de cereri.

Practic se unesc cererile sau se cuplează, să spun aşa, şi de aici se şi vede (scăderea – n.red.). (…)

Suntem în zonă de munte, unde şi păşunile se împăduresc, oamenii nu vor să defrişeze nici chiar puietul, aşa că suprafeţele scad puţin, dar nu este o scădere semnificativă, este ceva absolut normal”, a explicat Haschi Andras.

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an. Campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes,

Acesta a spus că urmează o perioadă de controale administrative, urmând ca toate documentele să fie reverificate şi completate, dacă va fi nevoie, în timpul verii vor fi efectuate vizitele în teren, iar plata subvenţiei va avea loc, cel mai probabil, spre sfârşitul anului.

Potrivit lui Haschi, campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes, în Harghita, în ciuda anumitor dificultăţi.

„A fost o campanie destul de grea, având în vedere faptul că tot programul de subvenţionare este unul nou, nu mai lucrăm cu aşa-numitul PNDR, ci avem un Plan Naţional Strategic, care este nou atât pentru angajaţii APIA, cât şi pentru fermieri. (…)

Nu au fost probleme deosebite, noi lucrăm într-un stil mai aparte zic, lucrăm împreună cu autorităţile locale, asta înseamnă că fermierul care nu se descurcă în birocraţie este ajutat de către diverse echipe care fac tot posibilul ca fermierii să şi toată depunere, depune cererea în mod corect şi la timp”, a precizat Haschi Andras.

De asemenea, şeful APIA Harghita a mai spus că fermierii din judeţ primesc, în fiecare an, între 70 şi 80 milioane de euro subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, fonduri folosite pentru dezvoltarea fermelor, dar şi pentru a-şi crea condiţii de trai mai bune în mediul rural. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

VIDEO: Imagini inedite cu un cerb, în perioada boncănitului, surprinse într-o pădure din Parcul Natural Apuseni

Publicat

Un exemplar superb de cerb a fost recent surprins de camerele de monitorizare a faunei, într-o pădure a Parcului Natural Apuseni. Imaginile au fost postate pe Pagina de Facebook Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

În imagini se vede cum cerbul tânăr și „nervos”, aflat în perioada boncănitului, se mișcă liniștit la doar câțiva pași de camera de filmat. Mai apoi, animalul, un exemplar extrem de frumos, se îndreaptă spre o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Mașină distrusă după ce a fost ridicată de RADP Cluj-Napoca. ”Au scăpat-o de pe platformă și brațul macaralei pe mașină””

Publicat

O femeie a reclamat că i-a fost distrusă mașina care a fost ridicată de RADP de pe o stradă din Cluj-Napoca. Asigurarea nu asigură decât o parte din daună.

”Cum este posibil ca in 2023 Primaria Cluj-Napoca sa…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Vaccinare gratuită anti HPV pentru băieții cu vârsta de până la 18 ani. Anunțul ministrului Sănătății

Publicat

Băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV,  așa cum se întâmplă în cazul fetelor. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Start la Festivalul Internațional de Carte Transilvania Cluj-Napoca. Inteligența Artificială și cartea, în dezbatere

Publicat

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) și-a deschis, joi, porțile în Piața Unirii din Cluj-Napoca, evenimentul reunind peste 40 de expozanți.

Directorul FICT, Gabriel Bota, a declarat că la cea…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe