Connect with us

Eveniment

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an

Publicat



Directorul instituției, Haschi Andras, a declarat pentru AGERPRES că în acest an, la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Harghita, un număr de 24.954 de fermieri au depus cereri pentru obținerea subvențiilor, înregistrându-se o ușoară scădere în comparație cu anul trecut.

Potrivit sursei citate, scăderea numărului de cereri şi a suprafeţei este una normală, în contextul în care unele păşuni se împăduresc şi fermierii nu vor să defrişeze puietul, dar şi pentru că unii fermieri decedează, iar cererile sunt preluate de copii.

„În judeţul Harghita avem un număr de 24.954 de cereri, cu 642 de cereri mai puţine ca anul trecut, (…) având o suprafaţă totală de 179.970 de hectare, cu 2500 de hectare mai puţin faţă de anul trecut. (…)

În fiecare an numărul cererilor scade, în general, atât la nivel naţional, cât la nivel judeţean fermierii sunt în vârstă, cei tineri preiau cererea părinţilor decedaţi, asta înseamnă că scade numărul de cereri.

Practic se unesc cererile sau se cuplează, să spun aşa, şi de aici se şi vede (scăderea – n.red.). (…)

Suntem în zonă de munte, unde şi păşunile se împăduresc, oamenii nu vor să defrişeze nici chiar puietul, aşa că suprafeţele scad puţin, dar nu este o scădere semnificativă, este ceva absolut normal”, a explicat Haschi Andras.

Scădere ușoară a numărului de fermieri care solicită subvenții la APIA Harghita în acest an. Campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes,

Acesta a spus că urmează o perioadă de controale administrative, urmând ca toate documentele să fie reverificate şi completate, dacă va fi nevoie, în timpul verii vor fi efectuate vizitele în teren, iar plata subvenţiei va avea loc, cel mai probabil, spre sfârşitul anului.

Potrivit lui Haschi, campania de depunere a cererilor unice pe suprafaţă pentru anul 2023 a fost una de succes, în Harghita, în ciuda anumitor dificultăţi.

„A fost o campanie destul de grea, având în vedere faptul că tot programul de subvenţionare este unul nou, nu mai lucrăm cu aşa-numitul PNDR, ci avem un Plan Naţional Strategic, care este nou atât pentru angajaţii APIA, cât şi pentru fermieri. (…)

Nu au fost probleme deosebite, noi lucrăm într-un stil mai aparte zic, lucrăm împreună cu autorităţile locale, asta înseamnă că fermierul care nu se descurcă în birocraţie este ajutat de către diverse echipe care fac tot posibilul ca fermierii să şi toată depunere, depune cererea în mod corect şi la timp”, a precizat Haschi Andras.

De asemenea, şeful APIA Harghita a mai spus că fermierii din judeţ primesc, în fiecare an, între 70 şi 80 milioane de euro subvenţii de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, fonduri folosite pentru dezvoltarea fermelor, dar şi pentru a-şi crea condiţii de trai mai bune în mediul rural. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Mesaje de Sfânta Maria. Idei de urări pentru 8 septembrie, Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică

Publicat

Mesaje de Sfânta Maria: Vă oferim câteva idei de urări pentru data de 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică.

Nașterea Fecioarei Maria sau Sfânta Maria Mică este un prilej bun pentru românii care trimit urări de Sfânta Maria celor dragi, rude sau prieteni care își sărbătoresc ziua numelui.

În cazul în care ați rămas fără idei, sau aveți nevoie de inspirație, vă prezentăm mai jos câteva mesaje care pot fi trimise prin SMS sau WhatsApp către cei dragi.

Le…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Claudiu Târziu: „Minciuna originară”

Publicat

„Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei.

Companiile…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Incendiu de vegetație de proporții, în Maramureș. Pompieri din Cluj, trimiși în sprijinul echipajelor locale

Publicat

Un incendiu puternic de vegetație uscată și litieră de pădure a izbucnit între localitățile Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure, în județul Maramureș. Flăcările, întinse pe o suprafață de aproximativ 500 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Polițist din Alba, acuzat de luare de mită și introducerea unor telefoane în arestul IPJ. A fost plasat în AREST la domiciliu

Publicat

Un polițist din cadrul IPJ Alba a fost plasat în arest la domiciliu de magistrații Tribunalului Cluj, fiind inculpat într-un dosar penal.

Potrivit surselor Alba24, este vorba despre un polițist care lucra la centrul de reținere (arestul) din cadrul IPJ Alba. 

Acesta este acuzat că ar fi introdus în arest, în mod ilegal, telefoane mobile. De asemenea, este acuzat că ar fi luat mită.  Dosarul este instrumentat de DIICOT Cluj.

Polițistul din Alba este inculpat alături de alte trei persoane.

Măsura…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe
Publicitate