Connect with us

Eveniment

Se amână brățările electronice pentru agresori

Publicat


Mult discutatul subiect al monitorizării agresorilor față de care s-a emis un ordin de protecție a intrat în linie dreaptă cu o amânare, anunță sindicatul Europol.

Dacă inițial se vorbea despre implementarea în sistem pilot a acestui proiect începând cu 1 martie 2022, „conducerea MAI susține că nu există timpul necesar pentru a se încadra în termenele de achiziție a primelor kit-uri de monitorizare și se va proroga termenul prin OUG pentru în 01 octombrie 2022”.

Astfel, până în 2026 cei monitorizați cu brățări electronice vor fi persoanele față de care s-a luat măsura aplicării ordinului de protecție/ordinului de protecție provizorie/ ordinul european de protecție.

După 2026 vor fi monitorizate persoanele față de care s-a luat o măsură preventivă sau se află în executarea unei pedepse.

Prima etapă, 2022-2023, ar urma să se aplice în București, Iași, Mureș și Vrancea, cea de-a doua – 2024 – în Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, iar cea de-a treia – 2025 – în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Organigramele din aceste județe se vor suplimenta cu 6134 posturi.

„În acest sens, directorul Direcției de Ordine Publică, a precizat că în momentul de față există unități de poliție care nu pot asigura prezența la program 24 din 24 ore, 7 zile din 7, iar la nivelul celor 355 de secții de poliție rurală există 288 de secții cu mai puțin de 9 comune arondate și 67 cu mai mult de 9 comune arondate. Mai mult, 72 de posturi de poliție dintre acestea sunt prevăzute cu doar 2 funcții unde se va interveni pentru creșterea schemei la 3 funcții”, anunță sindicatul.

Reprezentantul Europol a cerut lămuriri ce vizează modul efectiv de realizare a activității de monitorizare dar a și propus ca pentru funcțiile de șef de schimb din țară, acestea să fie transformate din funcții de execuție în funcții de conducere, așa cum de altfel sunt prevăzute de peste 10 ani la nivelul Poliției Capitalei.

O altă problemă ridicată a fost cea a resursei umane insuficiente din rândul structurilor de supravegheri judiciare. Sindicatul a cerut ca în momentul operaționalizării sistemului să fie acordat sprijin celor din structurile de investigații criminale pentru a nu mai fi în situația în care 3-5 oameni să fie nevoiți să asigure 24 din 24 ore, 7 zile din 7.

„La finalul discuțiilor, președintele Comisiei de dialog social a constatat pertinente problemele ridicate de partenerii sociali și a considerat că se impune retrimiterea proiectului de HG către Poliția Română pentru a fi identificate soluții cu privire la observațiile enunțate, inclusiv cele ale Sindicatului Europol”, conchide sindicatul. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News.

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Drumarii clujeni au scos utilajele cu lamă. ATENȚIE la polei. La temperaturi scăzute, sarea își pierde efectul asupra zăpezii

Publicat

În cursul dimineții de luni, 6 februarie, pe raza judeţului Cluj nu există drumuri judeţene blocate traficului rutier, anunță Consiliul Județean. Totuși, din cauza căderilor de zăpadă și a temperaturilor de până la -18 grade Celsius înregistrate în timpul nopții, pe mai multe sectoare de drum circulaţia se desfășoară în condiţii de iarnă.

În această dimineață, se acţionează încă cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului de zăpadă și lărgirea căii de rulare, precum şi cu materiale antiderapante, inclusiv sare, pentru combaterea fenomenului de polei în zonele unde se impune acest lucru.

Drumarii clujeni au scos utilajele cu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Cei șapte copii ai femeii din Apuseni care a murit după ce a născut acasă, preluați de DGASPC Alba. Cel mai mic are doar 4 zile

Publicat

DGASPC Alba a preluat copiii femeii din Munții Apuseni, care a murit la trei zile după ce a născut acasă. 

Este vorba despre cei șase copii mai mari pe care îi avea femeia, urmând ca și nou născutul să fie preluat în sistemul de protecție.

Diretorul DGASPC Alba, Valentin Frăcea, a declarat pentru Alba24 că situația familială a impus această măsură.

Primăria Scărișoara a anunțat instituția că cei șapte copii au rămas fără sprijin. Cel mai mare dintre ei are 12 ani.

Femeia era despărțită de tatăl copiilor și trăia în concubinaj cu un alt bărbat, care nu poate avea grijă singur de 7 copii, dintre care unul are oar 3…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Val de FRIG peste Cluj, până vineri. GER noaptea și dimineața. Temperaturile maxime vor fi NEGATIVE

Publicat

Un val de frig a cuprins România, iar meteorologii anunță temeperaturi negative, inclusiv în timpul zilei, până vineri, 10 februarie.

Vremea va fi rece în toate regiunile, inclusiv la Cluj, cu temperaturi maxime preponderent negative, anunță meteorologii.

Val de frig peste Cluj până vineri. Ger noaptea și dimineața. Temperaturile maxime vor fi negative

Astfel, până vineri, va fi ger noaptea și dimineața în regiunile intracarpatice, dar pe arii mai restrânse și în restul teritoriului.

Temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20 – 18 grade.

Ultimele…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Ministerul Educației pregătește legea prin care profesorii nu mai pot face meditații cu elevii de la clasă. Ce sancțiuni riscă

Publicat

invatator

Profesorii nu vor mai putea să-i mediteze pe elevii cărora le predau la clasă, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, varianta Deca, document obținut pe surse de Edupedu.

De asemenea, cadrele didactice care nu vor respecta această regulă vor putea fi sancţionate disciplinar, în ultimă instanță, chiar cu desfacerea contractului individual de muncă.

Astfel, profesorilor le este interzis să pregătească contra-cost elevii de clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, scrie Edupedu.ro. De asemnea, la nivelul școlilor urmează să fie constituit Registrul declarațiilor de interese pentru profesori.

„Pentru a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe