Connect with us

Eveniment

Se amână brățările electronice pentru agresori

Publicat


Mult discutatul subiect al monitorizării agresorilor față de care s-a emis un ordin de protecție a intrat în linie dreaptă cu o amânare, anunță sindicatul Europol.

Dacă inițial se vorbea despre implementarea în sistem pilot a acestui proiect începând cu 1 martie 2022, „conducerea MAI susține că nu există timpul necesar pentru a se încadra în termenele de achiziție a primelor kit-uri de monitorizare și se va proroga termenul prin OUG pentru în 01 octombrie 2022”.

Astfel, până în 2026 cei monitorizați cu brățări electronice vor fi persoanele față de care s-a luat măsura aplicării ordinului de protecție/ordinului de protecție provizorie/ ordinul european de protecție.

După 2026 vor fi monitorizate persoanele față de care s-a luat o măsură preventivă sau se află în executarea unei pedepse.

Prima etapă, 2022-2023, ar urma să se aplice în București, Iași, Mureș și Vrancea, cea de-a doua – 2024 – în Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, iar cea de-a treia – 2025 – în Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Organigramele din aceste județe se vor suplimenta cu 6134 posturi.

„În acest sens, directorul Direcției de Ordine Publică, a precizat că în momentul de față există unități de poliție care nu pot asigura prezența la program 24 din 24 ore, 7 zile din 7, iar la nivelul celor 355 de secții de poliție rurală există 288 de secții cu mai puțin de 9 comune arondate și 67 cu mai mult de 9 comune arondate. Mai mult, 72 de posturi de poliție dintre acestea sunt prevăzute cu doar 2 funcții unde se va interveni pentru creșterea schemei la 3 funcții”, anunță sindicatul.

Reprezentantul Europol a cerut lămuriri ce vizează modul efectiv de realizare a activității de monitorizare dar a și propus ca pentru funcțiile de șef de schimb din țară, acestea să fie transformate din funcții de execuție în funcții de conducere, așa cum de altfel sunt prevăzute de peste 10 ani la nivelul Poliției Capitalei.

O altă problemă ridicată a fost cea a resursei umane insuficiente din rândul structurilor de supravegheri judiciare. Sindicatul a cerut ca în momentul operaționalizării sistemului să fie acordat sprijin celor din structurile de investigații criminale pentru a nu mai fi în situația în care 3-5 oameni să fie nevoiți să asigure 24 din 24 ore, 7 zile din 7.

„La finalul discuțiilor, președintele Comisiei de dialog social a constatat pertinente problemele ridicate de partenerii sociali și a considerat că se impune retrimiterea proiectului de HG către Poliția Română pentru a fi identificate soluții cu privire la observațiile enunțate, inclusiv cele ale Sindicatului Europol”, conchide sindicatul. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News.

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Târgul de cArte Alba Transilvana, 10-12 mai 2024, la Alba Iulia. Lansări de carte, concerte, expoziții, conferințe. PROGRAM

Publicat

Târgul de cArte Alba Transilvana, ediția 2024, se va desfășura la Alba Iulia, în perioada 10-12 mai. Vor fi trei zile cu 58 de lansări de carte, concerte, recitaluri, expoziții, conferințe.

Sunt organizate peste 70 de standuri expoziționale de carte din domenii precum: beletristică, dezvoltare personală, business, spiritualitate, hobby, cărți pentru copii sau volume de specialitate.

A 15-a ediție a Târgului de cArte Alba…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Taxe și impozite locale 2025 la Alba Iulia: cu cât cresc contribuțiile la bugetul local, pentru locuințe și terenuri, anul viitor

Publicat

Taxe și impozite locale 2025 la Alba Iulia. Consilierii locali au de aprobat în ședința din 29 aprilie indexarea taxelor și impozitelor locale pe anul viitor. Acestea vor fi majorate cu 10,4%, rata inflației.

Pentru anul fiscal 2025, orice impozit sau orice taxă locală care constituie venit la bugetul local al municipiului Alba Iulia se indexează cu rata inflației pe anul 2023, respectiv 10,4%.

Aceasta este aplicată la impozitele și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Consiliul Județean Alba alocă până la 22,49 milioane de lei pentru întreținerea drumurilor județene. Licitație, lansată în SEAP

Publicat

Consiliul Județean Alba alocă până la 22,49 milioane de lei pentru lucrări de întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară pe drumurile din județ. 

Consiliul Județean Alba a lansat, pe 22 aprilie, în SEAP, o licitație pentru întreținere curentă, periodică și reparații curente pe timp de vară, pe drumurile județene din Alba.

Valoarea totală este estimată la maxim 22.490.000 de lei, fără…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Concursuri pentru postul de grefier la instanțe din subordinea Curții de Apel Alba Iulia. Condiții și acte necesare

Publicat

Concursuri pentru postul de grefier la instanțe din subordinea Curții de Apel Alba Iulia. Condiții de participare și acte necesare. 

Curtea de Apel Alba Iulia organizează, în data de 25.05.2024, concurs pentru ocuparea următoarelor posturi vacante de grefier:

Perioadă determinată:

  • 1 post grefier cu studii superioare la Judecătoria Alba Iulia (temporar vacant până în luna ianuarie 2026);
  • 1 post grefier cu studii superioare la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe