Eveniment
Șeful comisiei ATI din Ministerul Sănătății : ”Spitalele din România sunt BOMBE cu CEAS.” Două cauze majore
Șeful Comisiei ATI din Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc, trage un semnal puternic de alarmă în urma incendiul de la Institutul ”Matei Balș și declară că sunt două cauze majore care au influențat tragedia de la spitalul din Capitală.
”E trist să vedem că se cheltuie atât de multă energie în a analiza rolul aerotermei, în a vedea ce Acar Păun trebuie să răspundă pentru o tragedie care nici într-un caz nu este una izolată.
Se va descoperi un factor local specific care a făcut să se aprindă acea flamă, dar este evident că e un șir de tragedii tot mai frecvente, așa cum am spus de la început, și care sunt determinate de niște cauze.
Spun că vor fi analizate cauze, dar cauzele se cunosc. Sunt puse pe hârtie.” spune Săndesc citat de DCNews.
”După tragedia de la Piatra Neamț, noi, adică Societatea Română de ATI și Comisia ATI, am înaintat autorităților un set de măsuri în care am arătat că, pentru a evita cauzele sistemice ce stau la baza acestor tragedii trebuie să atacăm cauzele și să găsim soluții, pe care le-am numit și propus.
Două cauze majore ce pot determina aceste tragedii:
- -una este reprezentată de rețelele de electricitate și de gaze medicinale care sunt depășite, în mod evident, mai ales în condițiile în care, în ultima perioadă dotările spitalelor au crescut,
- -o altă cauză este că aceste echipamente care au intrat în spitale nu beneficiază toate de contracte de service și mentenanță.
Nu putem să circulăm pe drumurile publice cu autoturisme fără ITP. Ori, cum e acceptabil să susținem funcțiile vitale ale pacienților cu echipamente care nu au asigurat service-ul și mentenanța și la care se intervine doar când se defectează? Arătând cele două cauze principale ale tragediilor, am propus și soluții.
Am făcut o analiză a situației pe plan național. (…) 20-30% din facilitățile de bloc operator, un procent semnificativ și din celelalte saloane nu au rețele de electricitate și de gaze adecvate. Aprox. 50% din echipamentele din spitale nu beneficiază de contracte de mentenanță și de service”.
Medicul a mai spus că ”la noi, din păcate, prea multe analize se desfășoară în acest fir în care, după ce oamenii au descoperit un vinovat, chiar dacă nu e foarte sigur, dar l-au descoperit, îl decapităm mediatic, social, profesional sau politic și considerăm că ne-am făcut treaba. Nu! În societățile evoluate, soluția este să analizeze ce nu a funcționat și să cauți soluțiile.”
”Această tragedie arată că e o problemă de sistem”
Dorel Săndesc a concluzionat: ”Nu pot să spun decât că nu era nevoie de încă o tragedie, dar această tragedie arată că e o problemă de sistem.
S-a întâmplat într-un spital oarecare dintr-un orășel din România, dar, iată s-a întâmplat și într-un spital fanion al sistemului sanitar românesc.
Asta arată că spitalele românești sunt bombe cu ceas și aceste tragedii – o spun cu toată responsabilitatea și trag acest semnal de alarmă- se pot întâmpla oricând și oriunde în sistemul sanitar românesc, cât timp nu rezolvăm cele două cauze majore.
Este nevoie urgent! Nu cred că putem susține că există altele mai urgente și mai importante”.
sursa: DCNews.ro
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
VIDEO: Alessia Păcurar și Mario Popa, MISS și MISTER Boboc la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia, în anul 2024
Șase perechi de boboci au concurat, vineri seara, pentru titlul de Miss și Mister Boboc, la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia. Tema Balului bobocilor a fost ”Zeii Greciei antice”.
Tinerii au susținut mai multe probe și au prezentat personajele pe care le-au ales.
În urma competiției, titlurile de Miss și Mister Boboc 2024 la Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia au fost obținute de:
- Alessia Păcurar – Miss Boboc Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia 2024
- Mario Popa – Mister Boboc Liceul cu Program…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
CNAS: În ce CONDIȚII beneficiază asigurații GRATUIT de servicii de prevenție, depistare și monitorizare a bolilor grave
Persoanele asigurate pot beneficia gratuit de servicii de prevenţie, de depistare, confirmare şi monitorizare a bolilor grave decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a informat, vineri, Casa Naţională de…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Un tânăr din Alba, student la Cluj a primit o amendă de 5000 de lei, prin poștă, după o petrecere în camin. Cum s-a terminat totul
Un tânăr din Alba, student la Cluj a primit o amendă de 5000 de lei, prin poștă, după o petrecere în camin. Așa a început un proces ce s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Blaj, proces în care studentul a cerut anularea amenzii. În data de 21 noiembrie 2024, magistrații instanței au dat o decizie în acest caz.
Tânărul a spus că a fost amendat cu 5000 de lei, pentru deranjarea liniștii publice, în urma unei petreceri. Acesta a spus că suma nu poate fi reală, deoarece amenda este de la 500 la 1500 de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
VIDEO Eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru Cluj24: Lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă ne face mai puțin competitivi
Eurodeputatul Siegfried Mureșan susține că lipsa autostrăzilor și infrastructura proastă face România mai puțin competitivă, căci pe investitori îi costă mai mult și le rămân mai puțin bani în firmă pentru salariile…
Citește mai mult pe Cluj24