Connect with us

Brasov

Sezonul de schi din Poiana Brașov se deschide în weekend. Care sunt pârtiile practicabile

Publicat


sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov

Actualul sezon de schi în Poiana Braşov se deschide în weekend. Primăria Braşov, căreia îi aparţine domeniul schiabil din masivul Postăvarul a reușit să amenajeze circa 30-35% din pârtii.

Astfel, sâmbătă, 28 ianuarie, se deschid pârtiile din partea superioară a masivului şi cele pentru începători, Bradul şi Stadion.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a verificat, vineri, starea pârtiilor, el fiind echipat pentru a putea testa pe schiuri o parte a acestora.

„În primul rând, ne bucurăm că ninge în Poiana Braşov. Am aşteptat zăpada asta cu toţii de foarte mult timp. Iată că ne ajută şi natura. Din păcate, cu toate eforturile supraomeneşti de a amenaja pârtiile, putem spune că se poate schia în partea superioară a masivului momentan în condiţii decente.

Este maximumul pe care l-am putut face din punctul de vedere al amenajării. În cifre, asta înseamnă 70.000 de metri cubi de zăpadă artificială produsă în această perioadă.

Semnele sunt că, în zilele următoare, stratul se va îmbogăţi din surse naturale.

Prin urmare, oricine vrea să schieze în weekendul acesta trebuie să o facă cu mare grijă şi, evident, respectând toate măsurile anunţate de către administratorii pârtiilor. O parte dintre pârtii, cele care coboară până în partea inferioară, vor fi închise.

Deci se va schia în zona superioară, asta însemnând partea superioară a Drumului Roşu, Poiana Doamnei, tot ceea ce înseamnă pârtii care ajung până la telescaunul din Ruia”, a precizat Coliban.

Potrivit acestuia, administratorii pârtiilor lucrează în prezent la tot ceea ce înseamnă balizaj şi organizare de linii pentru aşteptarea la telescaune.

Edilul a menţionat că, în funcţie de condiţiile meteorologice, weekendul viitor există şanse ca toate pârtiile să fie deschise în întregime.

„Mizăm totodată pe înţelegerea turiştilor şi a schiorilor, pentru că vom schia în acest weekend doar în condiţii excepţionale şi doar cu aceste eforturi de a produce zăpadă artificială.

Dacă prognoza meteo se confirmă, weekendul celălalt vom avea condiţii de a coborî până jos”, a adăugat Allen Coliban.

Sezonul de schi din Poiana Brașov se deschide în weekend. Liniile 60 şi 100 ale operatorului local de transport în comun vor opera în regim normal de sezon

Tot din acest weekend, liniile 60 şi 100 ale operatorului local de transport în comun, care fac legătura dintre municipiul Braşov şi staţiune, vor începe să opereze în regim normal de sezon.

Şeful Serviciului amenajare pârtii – Comprest SA, Adrian Biriboiu, a anunţat, la rândul său, că turiştii vor fi informaţi privind zonele în care se poate schia.

„În partea superioară a domeniului avem un strat de aproximativ 25-30 de centimetri, strat în stare amenajată.

În zona lacului, cam 20 cm, scăzând în partea inferioară către telescaunul Ruia la îmbarcare, ajungând la o medie de 15 cm.

În momentul de faţă este în creştere din motive naturale, dar şi noi, cât ne permit temperaturile, vom produce zăpadă.

Zonele care sunt deschise vor fi delimitate în prima parte a dimineţii. Vor fi delimitate strict. (…)

Vor fi bannere, vor fi plase, vor fi direcţionări, vom fi şi noi prezenţi pe pârtie, deci toată lumea va fi în siguranţă. (…)

Turiştii trebuie să ştie că, dacă depăşesc aceste indicatoare, stratul de zăpadă va fi insuficient pentru a avea stabilitate şi riscurile de accidentare sunt foarte mari”, a subliniat Adrian Biriboiu.

Intervenţiile în caz de incidente sunt asigurate de Serviciul Public Salvamont, care va fi prezent cu 10 oameni pentru a-i sprijini pe cei care vor avea nevoie de ajutor.

În ce priveşte instalaţiile pe cablu, vor fi funcţionale telegondola, cabina mică (Kanzel), telescaunul Ruia şi teleschiurile Bradul şi Stadion. Pentru turişti va funcţiona şi cabina Capra Neagră, în care ultima urcare este la ora 16,00.

Pentru achiziţionarea ski-passurilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră) şi două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos.

În plus, pentru recuperarea garanţiei de 10 lei plătite pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcţiona şi două automate, la telecabina Capra Neagră şi la telegondolă.

La toate casieriile este posibilă şi plata cu cardul.

Cei care doresc să îşi încarce cu puncte ski-passurile o pot face şi online, prin intermediul aplicaţiei pe platforma www.skibv.ro.

Sezonul de schi din Poiana Brașov se deschide în weekend. Tarife

Valabilitatea punctelor rămase pe ski-passurile din sezonul 2021-2022 nu se prelungeşte în acest sezon de schi.

Tarifele pentru transportul pe cablu sunt cu aproximativ 11% mai mari ca în sezonul trecut şi sunt cuprinse între 55 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulţi şi 720 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte.

Există şi posibilitatea achiziţionării unui ski-pass în valoare de 1.250 lei, pentru acces nelimitat timp de zece zile, pentru un adult. Pentru copii, o cartelă cu 10 puncte costă 30 de lei iar una cu 240 de puncte costă 390 de lei.

Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu.

Primăria Braşov a început să producă zăpadă artificială de la sfârşitul lunii noiembrie, însă pregătirile efective ale pârtiilor au fost realizate în ultimele trei zile, startul sezonului de schi fiind imposibil de dat până în prezent din cauza condiţiilor meteorologice. Agerpres

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

Spectacolul „Doi pe o bancă”, la Teatrul Sică Alexandrescu Brașov. Când va avea loc

Publicat

Miercuri va avea loc Spectacolul „Doi pe o bancă”. Acesta se va susține la Teatrul Sică Alexandrescu Brașov.

Potrivit Teatrului Sică Alexandrescu Brașo, miercuri, 5 aprilie 2023, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul ,,Doi pe o bancă” . Spectacol organizat în cadrul Campaniei Naționale ,,ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI”, o inițiativă care susține arta și cultura în România, dar și care aduce ajutor financiar celor care sunt în nevoie.

Prin achiziționarea unui bilet la acest spectacol, se va contribui la Fondul de Solidaritate Teatrală, care oferă ajutor financiar artiștilor aflați în dificultate.

Biletele se pot achiziționa de la Casieria teatrului (Piaţa Teatrului Nr. 1)

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Semimaraton Brașov Intersport va alea loc în 8 aprilie. 1.200 de alergători, așteptați la cea de a X-a ediție

Publicat

Semimaraton Brașov Intersport, tradiționalul concurs de alergare montană, va avea loc în data de 8 aprilie. Înscrierea la această competiție se poate face până pe data 29 martie. 1.200 de alergători sunt așteptați la ediția din acest an.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, în data de 8 aprilie, 1.200 de sportivi, amatori și profesioniști, se vor aduna în Piața Unirii din Brașov pentru a lua startul la cea de a X-a ediție a Semimaratonului Brașov Intersport. Evenimentul este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.

,,Traseele au ca punct de start-sosire zona Piața Unirii, lângă Prima Școala Românească și continuă pe unele dintre cele mai spectaculoase poteci și drumuri forestiere din jurul centrului vechi al orașului.

Pietrele lui Solomon, vechea carieră de piatră din Poiana Brașov, șaua Tîmpei, Poiana Stechil sunt câteva din zonele unde concurenții vor ajunge în alergare.

În acest an, în parteneriat cu Asociația Magic, susținem MagiCARE Brașov, un proiect care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice grave, internați pe secția de oncopediatrie de la Spitalul de Copii din Brașov și părinților lor.

Sumele necesare sunt strânse din taxa de participare la concurs și cu ajutorul donatorilor.

Asociația Magic va fi prezentă cu mascote, zâne și eroi de poveste, cu truse de culori pentru picturi pe față pentru copiii participanților la eveniment și pentru toți doritorii prezenți”, a declarat Mark Kovacs, unul dintre organizatori.

Acest eveniment sportiv este organizat de Asociația Club Sportiv 21, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov, având ca sponsor principal Intersport.

,,Este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din România și demonstrează că alergarea montană s-a dezvoltat foarte mult la Brașov în ultimii ani.

Pe 8 aprilie, de la ora 12.00, în Piața Unirii, îi așteptăm pe toți alergătorii, brașoveni sau nu, la startul celor două probe, de semimaraton și cros, într-o competiție cu propriile limite”, a precizat Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov.

Competiția se va încheia cu o festivitate de premiere, în care vor fi acordate mai multe categorii de premii în bani și produse.

De asemenea, organizatorii au pregătit la finalul cursei un eveniment de tip pasta party, pentru a recompensa efortul tuturor participanților.

Înscrierile pentru competiție se fac exclusiv online pe site-ul competiției la adresa: https://semimaraton.ro/inscriere/. Termenul limită de înscriere este 29.03.2023, iar taxa de participare este de 180 de lei.

Traseu semimaraton

Traseul de 21 km pornește din Piața Unirii.

După circa 2,5 km de asfalt, se trece pe drum forestier până la Pietrele lui Solomon (3 km), continuă pe drumul forestier, în serpentine, într-o urcare de dificultate medie, în jur de 5,5 km, până la cariera din Poiana Brașov (8,5 km), unde se atinge punctul cel mai înalt al traseului.

De aici, se coboară pe poteca marcată cu triunghi albastru până la punctul de răscruce numit „La Băncuță” (11 km). Părăsind acest punct, traseul continuă pe aceeași potecă, marcată în continuare cu bandă albastră, trecând prin Poiana Stechil (km 12) și ajungând în Șaua Tâmpei (14 km).

De aici, se coboară pe drum forestier până la bariera din Răcădău (15,3 km), de unde urmează o porțiune de traseu plat, până la „Treptele lui Gabony” (16,8 km), urmată de ocolirea Tâmpei pe curbă de nivel, trecând pe la „Băncuța de Piatră” și, ulterior, prin spatele grădinilor, până în cartierul Șchei, în punctul numit „La Troiță”(19,2 km). Traseul se încheie pe străduțele din Șchei, ce duc înapoi către Piața Unirii.

Traseu cros

Traseul de cros pornește din Piața Unirii, la fel ca cel de semimaraton, și parcurge circa 2,5 km de asfalt. Se trece apoi pe o porțiune de drum forestier ce ajunge la Pietrele lui Solomon (3 km) și continuă într-o urcare de dificultate medie.

După 1 km se desparte de traseul de semimaraton, continuând pe forestierul Valea cu apă.

După o porțiune de 1,7 km, urmează o curbă la stânga, traseul urcând încă 300 m până la punctul de intersecție cu traseul de semimaraton numit „La Băncuță” (6 km).

Din acest loc, cele două trasee sunt comune pe o porțiune de 1,3 km, urmărind poteca marcată cu bandă albastră până în Poiana Stechil (7,3 km) – cel mai înalt punct al traseului de cros.

Aici, traseele se despart din nou, cel de cros coborând direct la „Fântâna Dreptății” (8,8 km), apoi pe lângă „Turnul de Apă”, unindu-se din nou cu traseul de semimaraton la punctul denumit „La Troiță”.

Urmează o porțiune de asfalt pe străduțele din cartierul Șchei, care se încheie la finish-ul din Piața Unirii.

Restricții de circulație

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive, vor fi introduse o serie de restricții de circulație în zona cartierului Șchei:

– între 11:55 – 12:15 circulația rutieră pe str. Ilie Birț va fi închisă;

– între orele 9:00 – 16:00 circulația rutieră va fi închisă pe str. Bâlea, până în Piața Unirii.

Organizatorii îi roagă pe cetățenii care se deplasează în zonă să o facă, pe cât posibil, cu mijloacele de transport în comun și îi așteaptă pe doritori în Piața Unirii, pentru a-i susține pe sportivi.

 

Citește mai departe

Brasov

ONG-urile din domeniul social mai au 3 zile la dispoziție pentru a obține finanțare nerambursabilă de la Primăria Brașov

Publicat

sursa foto: Primăria Brașov

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, mai sunt 3 zile până când operatorii din domeniul social mai pot depune solicitări de finanțare nerambursabilă prin Ghidul de finanțare aprobat de Consiliul Local.

Asociațiile, fundațiile sau cultele religioase acreditate ca furnizori de servicii sociale sau care au activitate în domeniul social pot depune solicitările de finanțare până în data de 31 martie. Suma alocată de municipalitate pentru finanțarea acestor proiecte este de 600.000 de lei.

,,Până pe 31 martie, furnizorii de servicii care prestează activități în municipiu în domenii precum lupta împotriva violenței domestice, sprijinul pentru persoanele cu dizabilități, proiecte despre și pentru sănătate mintală și pentru tineri dezinstituționalizați pot depune proiecte de până la 50.000 de lei.

Având în vedere experiența din anii trecuți, nevoia tot mai mare de a asigura servicii sociale cât mai diversificate la nivelul orașului și discuțiile cu ONG-urile din domeniu, anul acesta am reușit să majorăm bugetul programului cu încă 100.000 de lei, ajungând la 600.000 de lei, disponibili pentru cei care vor să se implice activ în sprijinirea acestor categorii de persoane.

Modul în care noi toți ne implicăm în rezolvarea problemelor sociale este unul dintre reperele după care poate fi evaluată o comunitate”, declara viceprimarul Flavia Boghiu, la lansarea ghidului de finanțare.

Municipalitatea, împreună cu furnizorii de servicii sociale, a stabilit 5 arii prioritare pentru care se alocă finanțare în acest an, respectiv:

– victime ale violenței în familie;

– vârstnici aflați în situație de risc social (fără suport material și familial, cu venituri mici și cu susținători legali fără posibilități materiale, bolnavi sau care au capacitate redusă de realizare a unor activități de auto-gospodărire, fără adăpost etc);

– persoane cu dizabilități sau cu întârzieri în dezvoltare;

– tineri dezinstituționalizați;

– servicii sociale despre și pentru sănătate mintală.

Criteriile pe baza cărora se va face evaluarea și selecția proiectelor sociale

  • să fie programe și proiecte de interes public local;
  • să promoveze și să adauge identitate imaginii municipiului Brașov (la nivel național și internațional);
  • buna capacitate organizatorică și funcțională a beneficiarului finanțării să fie dovedită prin: experiență în domeniul administrării altor programe și proiecte similare, capacitatea resurselor umane de a asigura desfășurarea programului sau proiectului la nivelul propus, experiență în colaborare/parteneriat cu autoritățile publice sau cu alte organizații guvernamentale și neguvernamentale din țară și din străinătate, după caz.

Conform ghidului, valoarea maximă a finanțării pe care municipalitatea o acordă este de 50.000 de lei, sumă ce reprezintă maxim 90% din valoarea proiectului; restul sumei trebuie asigurată de solicitant.

Depunerea proiectelor se poate face fie aplicând direct pe platforma www.primariabrasovenilor.ro, fie depunând solicitările prin intermediul Centrului de Informații pentru Cetățeni (Primăria Municipiului Brașov, b-dul. Eroilor nr. 8, cod poștal 50007, Brașov, program luni-joi, 8.00-14.00, vineri 8.00-13.00).

Calendarul pentru implementarea ghidului de finanțare al proiectelor sociale

  • perioada de depunere a cererilor de finanțare: 02 – 31 martie 2023;
  • evaluarea și selecția proiectelor: 03 – 12 aprilie 2023;
  • publicarea rezultatelor preliminare: 13 aprilie 2023;
  • contestații: 18 – 20 aprilie 2023;
  • evaluarea contestațiilor: 21 – 27 aprilie 2023;
  • afișarea rezultatelor finale: 28 aprilie 2023;
  • perioada de implementare a proiectelor: 15 mai 2023 – 15 noiembrie 2023.

sursa foto: Primăria Brașov

 

Citește mai departe

Brasov

FOTO: TIR răsturnat pe câmp, pe DN1 în Brașov. O victimă încarcerată

Publicat

Un grav accident rutier a avut loc, marți dimineață, pe DN1 în județul Brașov. Din primele date a fost implicat un TIR.

Potrivit ISU Brașov, accidentul s-a produs pe DN1 în zona localității Perșani, după ce un TIR a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat pe câmp.

UPDATE:

Victima a fost descarcerată, i s-a acordat asistența medicală necesară la fața locului iar ulterior a fost transportată la UPU Brasov pentru investigații suplimentare.
Aceasta era conștientă.

sursa foto: DRDP Brașov

La fața locului a intervenit un echipaj pentru descarcerare, un echipaj SMURD si o autospecială cu apă și spumă.

Echipajele de salvare au găsit la fața locului un TIR care a ieșit e de pe șosea, a lovit parapetul și s-a răsturnat.

În urma accidentului a rezultat o victima încarcerată.

Știre în actualizare

Citește mai departe