Connect with us

Brasov

Sezonul de schi din Poiana Brașov se deschide în weekend. Care sunt pârtiile practicabile

Publicat


sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov

Actualul sezon de schi în Poiana Braşov se deschide în weekend. Primăria Braşov, căreia îi aparţine domeniul schiabil din masivul Postăvarul a reușit să amenajeze circa 30-35% din pârtii.

Astfel, sâmbătă, 28 ianuarie, se deschid pârtiile din partea superioară a masivului şi cele pentru începători, Bradul şi Stadion.

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, a verificat, vineri, starea pârtiilor, el fiind echipat pentru a putea testa pe schiuri o parte a acestora.

„În primul rând, ne bucurăm că ninge în Poiana Braşov. Am aşteptat zăpada asta cu toţii de foarte mult timp. Iată că ne ajută şi natura. Din păcate, cu toate eforturile supraomeneşti de a amenaja pârtiile, putem spune că se poate schia în partea superioară a masivului momentan în condiţii decente.

Este maximumul pe care l-am putut face din punctul de vedere al amenajării. În cifre, asta înseamnă 70.000 de metri cubi de zăpadă artificială produsă în această perioadă.

Semnele sunt că, în zilele următoare, stratul se va îmbogăţi din surse naturale.

Prin urmare, oricine vrea să schieze în weekendul acesta trebuie să o facă cu mare grijă şi, evident, respectând toate măsurile anunţate de către administratorii pârtiilor. O parte dintre pârtii, cele care coboară până în partea inferioară, vor fi închise.

Deci se va schia în zona superioară, asta însemnând partea superioară a Drumului Roşu, Poiana Doamnei, tot ceea ce înseamnă pârtii care ajung până la telescaunul din Ruia”, a precizat Coliban.

Potrivit acestuia, administratorii pârtiilor lucrează în prezent la tot ceea ce înseamnă balizaj şi organizare de linii pentru aşteptarea la telescaune.

Edilul a menţionat că, în funcţie de condiţiile meteorologice, weekendul viitor există şanse ca toate pârtiile să fie deschise în întregime.

„Mizăm totodată pe înţelegerea turiştilor şi a schiorilor, pentru că vom schia în acest weekend doar în condiţii excepţionale şi doar cu aceste eforturi de a produce zăpadă artificială.

Dacă prognoza meteo se confirmă, weekendul celălalt vom avea condiţii de a coborî până jos”, a adăugat Allen Coliban.

Sezonul de schi din Poiana Brașov se deschide în weekend. Liniile 60 şi 100 ale operatorului local de transport în comun vor opera în regim normal de sezon

Tot din acest weekend, liniile 60 şi 100 ale operatorului local de transport în comun, care fac legătura dintre municipiul Braşov şi staţiune, vor începe să opereze în regim normal de sezon.

Şeful Serviciului amenajare pârtii – Comprest SA, Adrian Biriboiu, a anunţat, la rândul său, că turiştii vor fi informaţi privind zonele în care se poate schia.

„În partea superioară a domeniului avem un strat de aproximativ 25-30 de centimetri, strat în stare amenajată.

În zona lacului, cam 20 cm, scăzând în partea inferioară către telescaunul Ruia la îmbarcare, ajungând la o medie de 15 cm.

În momentul de faţă este în creştere din motive naturale, dar şi noi, cât ne permit temperaturile, vom produce zăpadă.

Zonele care sunt deschise vor fi delimitate în prima parte a dimineţii. Vor fi delimitate strict. (…)

Vor fi bannere, vor fi plase, vor fi direcţionări, vom fi şi noi prezenţi pe pârtie, deci toată lumea va fi în siguranţă. (…)

Turiştii trebuie să ştie că, dacă depăşesc aceste indicatoare, stratul de zăpadă va fi insuficient pentru a avea stabilitate şi riscurile de accidentare sunt foarte mari”, a subliniat Adrian Biriboiu.

Intervenţiile în caz de incidente sunt asigurate de Serviciul Public Salvamont, care va fi prezent cu 10 oameni pentru a-i sprijini pe cei care vor avea nevoie de ajutor.

În ce priveşte instalaţiile pe cablu, vor fi funcţionale telegondola, cabina mică (Kanzel), telescaunul Ruia şi teleschiurile Bradul şi Stadion. Pentru turişti va funcţiona şi cabina Capra Neagră, în care ultima urcare este la ora 16,00.

Pentru achiziţionarea ski-passurilor, există în total 3 puncte de vânzare (casieriile de la telegondolă, de la telecabina Kanzel şi de la telecabina Capra Neagră) şi două automate amplasate în parcarea multietajată din Poiana de Jos.

În plus, pentru recuperarea garanţiei de 10 lei plătite pentru ski-pass, pe lângă casierii vor funcţiona şi două automate, la telecabina Capra Neagră şi la telegondolă.

La toate casieriile este posibilă şi plata cu cardul.

Cei care doresc să îşi încarce cu puncte ski-passurile o pot face şi online, prin intermediul aplicaţiei pe platforma www.skibv.ro.

Sezonul de schi din Poiana Brașov se deschide în weekend. Tarife

Valabilitatea punctelor rămase pe ski-passurile din sezonul 2021-2022 nu se prelungeşte în acest sezon de schi.

Tarifele pentru transportul pe cablu sunt cu aproximativ 11% mai mari ca în sezonul trecut şi sunt cuprinse între 55 lei o cartelă de 10 puncte pentru adulţi şi 720 de lei pentru o cartelă cu 240 de puncte.

Există şi posibilitatea achiziţionării unui ski-pass în valoare de 1.250 lei, pentru acces nelimitat timp de zece zile, pentru un adult. Pentru copii, o cartelă cu 10 puncte costă 30 de lei iar una cu 240 de puncte costă 390 de lei.

Copiii până la 6 ani beneficiază de gratuitate la transportul pe cablu.

Primăria Braşov a început să producă zăpadă artificială de la sfârşitul lunii noiembrie, însă pregătirile efective ale pârtiilor au fost realizate în ultimele trei zile, startul sezonului de schi fiind imposibil de dat până în prezent din cauza condiţiilor meteorologice. Agerpres

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mesajul transmis de primarul Brașovului de Ziua Internațională a Voluntarului

Publicat

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban a transmis marți 5 decembrie, un mesaj de mulțumire cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarului.

Potrivit primarului Allen Coliban, la Brașov sunt proximativ 10.000 de voluntari înscriși pe platforma Voluntariat Brașov.

„Fiecăruia în parte îi mulțumesc pentru implicarea în comunitate, pentru implicarea în toate evenimentele care se întâmplă la Brașov pe parcursul anului.

Și mulțumită lor Brașovul e diferit, e mai bun, e mai special.

Brașovul este o comunitate.

Una caracterizată și de implicarea și entuziasmul unor voluntari extraordinari. Vă mulțumesc!”, a fost mesajul transmis de primarul Brașovului pe pagina de Facebook.

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Citește mai departe

Brasov

FOTO: START licitație pentru proiectarea și construirea unei noi grădinițe în Bartolomeu Avantgarden, în Brașov. 100 de copii vor avea acces

Publicat

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

A fost dat startul licitației pentru proiectarea și construirea unei noi grădinițe în Bartolomeu Avantgarden (Strada Pelicanului) din Brașov.

Potrivit primarului Allen Coliban, 100 de copii (5 grupe de câte 20 de copii) vor avea acces la noua grădiniță cu program prelungit.

16 luni (4 luni de proiectare și 12 pentru executarea lucrărilor) vor fi necesare pentru ca la final să avem o nouă grădiniță cu subsol, parter, etaj și terasă.

„Terasa va fi una verde, iar pe o parte a ei sunt prevăzute panouri fotovoltaice.

Noua grădinița va avea și 9 dormitoare pentru cei mici și accese diferențiate pentru copii și părinți.

Continuăm programul pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru preșcolari. Există zone care s-au dezvoltat imobiliar extrem de intens, așa cum este și cazul Bartolomeu Avantgarden.

Din păcate, infrastructura educațională nu a reușit să țină ritmul.

Corectăm acest lucru cu investiții în mai multe zone ale Brașovului”, am ai transmis primarul Brașovului.

sursa foto: Facebook / Allen Coliban

Citește mai departe

Brasov

Braşov: Cinci ofertanţi, în total peste 60 de firme, au depus oferte pentru construirea noului Spital de pneumologie

Publicat

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov

Peste 60 de companii, atât din țară, cât și din străinătate, au luat parte în calitate de ofertanți, terți sau subcontractanți, la licitația pentru contractul de proiectare și execuție al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov, conform informațiilor furnizate luni de către Primăria municipiului.

Conform sursei citate, cei cinci ofertanţi care concurează pentru obţinerea contractului în valoare de aproximativ 400 milioane de lei sunt:

  • MTE YAPI Ticaret, împreună cu 9 subcontractanţi;
  • Asocierea dintre Ubitech Construcţii SRL (lider),
  • Conim Partners,
  • Mithras Build,
  • Leviatan Design, Copraag Entrepreneur, la care se adaugă 4 subcontractanţi; Asocierea dintre Ness Proiect Europe (lider), Cubicon Invest, Mansart Corporate, la care se adaugă 11 firme ca terţi sau subcontractanţi; Asocierea Bog’Art (lider), Igna Instal, Eren Cons şi alte 13 firme ca subcontractanţi; Asocierea dintre SSAB-AG (lider),UNITH2B, Metag Insaat Ticaret Anonim Sirketi, IproplanŽ Planungsgesellschaft mbH şi 11 firme subcontractante.

„Braşovul are nevoie de un Spital de pneumoftiziologie şi boli infecţioase şi de aceea am tratat tot timpul cu maximă seriozitate acest proiect. Din păcate, nu pot să spun acelaşi lucru despre Ministerul Sănătăţii.

Noi ne-am îndeplinit partea noastră de obligaţii şi, astăzi, avem cinci oferte depuse pentru construirea acestui spital.

Dacă la începutul anului eram felicitaţi pentru proiectul nostru şi obţineam finanţare prin PNRR, după câteva luni, când licitaţia era demarată, ministerul a luat decizia, fără prea multe explicaţii, să retragă proiectul nostru de la finanţare, pentru a îl include într-o finanţare BEI, împrumut pe care ministrul Rafila s-a angajat că îl va semna până la sfârşitul anului.

Sperăm ca de data asta să îşi onoreze promisiunea, pentru că vorbim de înlocuirea unor facilităţi care funcţionează în condiţii improprii, iar braşovenii au dreptul să beneficieze de tratamente medicale în aceleaşi condiţii ca orice european”, a declarat primarul Allen Coliban într-un comunicat transmis de Primăria Braşov.

Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local în 2022, spitalul se va construi pe un teren cu o suprafaţă totală de 76.781 mp şi va fi compus din patru corpuri, cu o suprafaţă totală desfăşurată de 40.695,5 mp.

Proiectul include şi amenajarea a 276 locuri de parcare (79 la nivelul parcajului subteran şi 197 la sol) şi a 12.313,5 mp de zone verzi. Agerpres

sursa foto: Facebook / Primăria Municipiului Braşov

Citește mai departe

Actualitate

Povești de iarnă: Colecția lunii decembrie la Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov

Publicat

Arhivă foto

În perioada următoare mai multe povești de iarnă din Colecția lunii decembrie vor fi disponibile la Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov.

„Știm că literatura pentru copii este deosebit de bogată în povești despre iarnă, Crăciun și zăpadă, așadar cei mici sunt norocoși și fericiți.

În Colecția lunii Decembrie ne-am gândit și la cei mari, care își doresc, poate, puțină tihnă, într-un fotoliu comod, pentru a se delecta cu scrieri a căror acțiune se petrece pe tărâmuri albe și misterioase.

Poveștile de iarnă pe care le-am pregătit pentru cei mari sunt romane de acțiune, thrillere, aventuri fantastice și comedii romantice, toate având ca element comun decorul hibernal.

Vă invităm să consultați selecția noastră și să împrumutați titlurile dorite, accesând catalogul bibliotecii AICI ”, au transmis reprezentanții Bibliotecii Județene George Barițiu Brașov.

Citește mai departe