Eveniment
Sibiu: Festivalul Internațional de Film Transilvania revine cu o nouă ediție. Ce proiecții vor avea loc în Piața Mare și la CineGold

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine cu o nouă ediție și vă invită să vizionați unele dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, prezentate în premieră, dar și documentare, filme clasice, hit-uri de box office internaționale și proiecții pentru copii.
Evenimentul este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2023.
„Proiecțiile vor avea loc în Piața Mare și la CineGold.
Printre altele veți putea urmări „Libertatea”, noul film al regizorului Tudor Giurgiu inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989, dar și „Încă două lozuri”, continuarea comediei de succes Două lozuri, regizată de Paul Negoescu.
De asemenea, pe ecran va rula și „Tigru” (r. Andrei Tănase), un thriller inspirat din fapte reale petrecute la Sibiu în 2011, când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică, comedia moldovenească „Carbon” (r. Ion Borș), cel mai de succes film de peste Prut din ultimii 30 de ani, dar și comedia „Pup-o, mă! 3 – Ouăle, franceza și ardelenii” (r. Tudor Botezatu).
Documentarul ocupă un loc important la TIFF Sibiu anul acesta”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Sibiu.
Astfel, veți putea urmări o selecție de filme care include:
- „Planeta albastră” de Daniel Sărăcuț – o cronica dulce-amară a trupei rock Dio Family care se reunește pentru înregistrarea piesei din titlu,
- „Vulturii din Țaga” – povestea antrenorului unei echipe de fotbal etern perdante dintr-un sat din România,
- „David” – despre o tabără de vară organizată de ultramaratonistul Tibi Ușeriu, dar și cel mai nou documentar semnat de Oliver Stone,
- „Nuclear”,
Proiecții speciale vor avea și „Phoenix. Har / Jar” (r. Cornel Mihalacheși), „Cazul Inginerului Ursu” (r. Liviu Tofan, Șerban Georgescu).
„Alte filme care pot fi văzute la TIFF Sibiu în premieră sunt comedia spaniolă „Povești indiscrete” (r. Cesc Gay), drama maghiară „Vârfuri și abisuri” (r. Csoma Sándor) și povestea „Passages” (r. Ira Sachs).
„Casablanca” (r. Michael Curtiz) va fi proiectat pe ecranul din Piața Mare, într-o variantă restaurată.
Un alt clasic, de data aceasta al cinematografiei românești, filmul de debut al lui Nae Caranfil – „E pericoloso sporgersi” – face și el parte din program.
Programul complet și biletele sunt disponibile AICI.
La proiecțiile din Piața Mare, dar și la proiecțiile dedicate copiilor accesul este gratuit.
Printre invitații celei de-a 17-a ediții TIFF Sibiu se numără actori, regizori și protagoniști de film documentar care le propun sibienilor întâlniri în sălile de la CineGold, dar și în Piața Mare.
Spectatorii vor avea ocazia să îi întâlnească pe actorii Alexandru Papadopol, Paul Ipate, pe regizorii Tudor Giurgiu și Andrei Tănase, dar și pe ultramaratonistul Tibi Ușeriu, protagonist al unui documentar pentru copii”, se mai arată în postarea pe pagina de Facebook a Primăriei.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Medicul Radu Vieru: Noul spital de cardiologie intervențională și relocarea oncologiei, lucruri certe. Comunicat PNL Alba

”În calitate de medic, dar și de membru al PNL, vreau sa infirm categoric ceea ce a apărut în spațiul public, și anume că noul spital de cardiologie intervențională și relocarea oncologiei nu se va face.
Singurul lucru care se modifică este sursa de finanțare, adică Banca Europeană de Investiții. Sunt în permanent contact atât eu, cât și conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba, cu dl. deputat Florin Roman.
Dânsul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Aproximativ o sută de angajați ai Penitenciarului Deva au organizat joi dimineața un protest în fața sediului instituției. Motivele protestului includ nemulțumirea față de deficitul de personal, neimplementarea Legii salarizării unitare și lipsa actualizării drepturilor personalului din penitenciare.
Sindicaliştii susţin că la Penitenciarul Deva lipsa personalului impune efectuarea de ore suplimentare neplătite, liderii sindicali din cadrul instituţiei de detenţie apreciind că deficitul de personal de pază ar fi de circa 30%.
„Numărul de ore lucrate maxim admis la Penitenciarul Deva este atins din data de 25 ale lunii, după care se recurge la ore suplimentare, însă acestea nu sunt plătite şi se acumulează de la o lună la alta.
Deficitul de personal la Penitenciarul Deva este de circa 30%, iar vechiul stat de organizare nu mai este realist, ceea ce duce la vulnerabilităţi în sistem”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Independent „Vulturul”, de la Penitenciarul Deva, Nicolae Grosu.
Totodată, sindicaliştii au solicitat aplicarea, în integralitate, a prevederilor Legii salarizării pentru sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi exceptarea penitenciarelor de la aplicarea principiilor din ceea ce au numit „Legea austerităţii”, apreciind că actul normativ va duce la disfuncţionalităţi în sistem.
La protestul poliţiştilor de penitenciare de la Deva au luat parte sindicalişti care au ieşit din schimbul de noapte, angajaţi aflaţi în timpul liber sau personal a cărui prezenţă nu a pus în pericol paza deţinuţilor. Aceasta a fost efectuată cu personalul care a intrat în tura de dimineaţă, a menţionat liderul sindical.
Potrivit acestuia, seria protestelor din penitenciare va continua. Agerpres
Cluj
Emil Boc: În zece ani, numărul elevilor și preșcolarilor a crescut la Cluj-Napoca cu 10.000. Se construiesc încă două școli

Orașul Cluj-Napoca nu a crescut ca populație în ultimii 10 ani, potrivit ultimului recensământ, însă alte localități din Zona Metropolitană, cum ar fi Floreștiul, au „câștigat” locuitori.
Astfel se…
Citește mai mult pe Cluj24
Alba
Primarul Sebeșului – întâlnire cu ministrul dezvoltării pentru a susține proiectele de infrastructură din Programul „A. Saligny”

Comunicat de presă: În data de 19 septembrie 2023, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din București, primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, a avut o întâlnire cu ministrul Adrian Ioan Veștea, prilej cu care s-a discutat despre investițiile pentru care Sebeșul a obținut finanțări nerambursabile prin intermediul ministerului.
Astfel, prin Programul Național de Investiții „Anghel…
Citește mai mult pe Alba24.ro