Connect with us

Actualitate

Sibiu: Filarmonica se delimitează de acţiunile de protest ale instrumentiştilor sindicalişti

Publicat


sursa foto: Facebook / Filarmonica de Stat Sibiu, arhivă foto

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, Filarmonica de Stat din Sibiu își exprimă distanțarea față de protestele orchestrei sindicaliste, care au solicitat demisia managerului și dirijorului Cristian Lupeș. În plus, Filarmonica își prezintă scuze spectatorilor care au participat joi seara la concert.

„Filarmonica de Stat Sibiu prezintă scuze publicului pentru experienţa neplăcută şi se delimitează de acţiunile puse în scenă de SAIFS Sindicatul Artiştilor Instrumentişti din Filarmonica de Stat Sibiu.

Pentru această seară, SAIFS a anunţat greva de avertisment în intervalul orar 19.00-21.00. Totuşi, începând cu ora 18.30, SAIFS a împiedicat desfăşurarea unei manifestări culturale programate de Filarmonica Sibiu, „Cafeneaua Muzicală”, protestând prin afişarea mesajelor care cer încetarea contractului de muncă (management) al dirijorului Cristian Lupeş, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

La conferinţă a fost invitat consulul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu, partener al concertului din data de 8 februarie 2024. Filarmonica Sibiu îşi cere scuze pentru situaţia diplomatică stânjenitoare cauzată de acest context.

Reamintim că protestul SAIFS a fost anunţat în intervalul orar 19.00-21.00, iar acest incident a avut loc la ora 18.30″, se arată în comunicatul Filarmonicii Sibiu.

„Cafeneaua Muzicală”

„Cafeneaua Muzicală” este o iniţiativă a managerului dirijor Cristian Lupeş, foarte apreciată de publicul Filarmonicii de Stat.

Practic, la „Cafeneaua Muzicală” care are loc înaintea concertelor, dirijori, artişti, muzicieni, istorici explică spectatorilor importanţa a ceea ce urmează să asculte, dar şi contextul istoric al vremurilor când au fost compuse acele piese.

„Cafeneaua Muzicală” are loc în subsolul Filarmonicii de Stat din Sibiu, de unde spectatorii şi cei care le-au vorbit urcă în Sala Thalia, sala de concert a Filarmonicii de Stat.

Cristian Lupeş a fost primul manager al instituţiei care a pus în valoare subsolul Sălii Thalia prin evenimente ale Filarmonicii de Stat.

Sala Thalia din Sibiu, sediu al Filarmonicii de Stat este o clădire monument istoric, foarte importantă pentru istoria Sibiului. În clădirea Sălii Thalia a funcţionat primul teatru din ţară. Agerpres

sursa foto: Facebook / Filarmonica de Stat Sibiu, arhivă foto


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Sibiu: „Samurai. Legendele Japoniei” – expoziţie şi catalog în premieră naţională la Muzeul Naţional Brukenthal

Publicat

Arhivă foto

Miercuri, în premieră națională, a avut loc vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei” la Muzeul Național Brukenthal. La eveniment au participat zeci de iubitori de artă, printre care și ambasadorul Japoniei la București, Katae Takashi.

Cu prilejul vernisajului a fost lansat primul catalog despre samurai, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

„Această expoziţie, acest minunat catalog despre samurai, primul de la noi în istorie, se datorează doamnei Gilda Lazăr”, a declarat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă, la vernisaj.

Prezent la eveniment, directorul Teatrului Naţional ‘Radu Stanca’, Constantin Chiriac, a subliniat rolul Sibiului în realizarea parteneriatului strategic româno-japonez.

„Este un moment istoric pentru că e pentru a treia oară când aniversăm Ziua Împăratului (Japoniei n.r.) de aici, de la Sibiu.

E important că domnul ambasador al Japoniei vine în prima vizită la Sibiu, pentru că Sibiul de-a lungul timpului probabil a fost motorul de dezvoltare al parteneriatului strategic, pe care România anul trecut l-a semnat cu Japonia, ţinând cont de faptul că de-a lungul timpului au fost la Sibiu mai mult de 120 de companii de teatru. (…)

Faptul că putem să facem atât de multe lucruri importante, pentru România, pentru Japonia, pentru dialogul cultural internaţional, arată soliditatea acestei relaţii”, a spus Constantin Chiriac.

Concurs

Vizitatorii expoziţiei „Samurai. Legendele Japoniei” au ocazia să participe la un concurs în urma căruia pot să câştige o stampă japoneză, pusă la dispoziţie de colecţionarul George Şerban, cel care a adus exponatele la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

„Tot ce este aici aparţine marilor şcoli de artă japoneze”, a precizat colecţionarul George Şerban.

Muzeul Naţional Brukenthal împreună cu colecţionarul George Şerban promovează de câţiva ani stampa japoneză, în România.

„Muzeul Naţional Brukenthal continuă cel mai amplu proiect expoziţional din ultimii ani din ţara noastră – promovarea stampei japoneze. Începând din 2018, colaborarea cu Ambasada Japoniei în România, cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi colecţia privată a avocatului George Şerban a dus la organizarea în România a 17 expoziţii de stampe japoneze.

Au fost organizate la Sibiu, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Oradea, Suceava şi în alte oraşe din România, atrăgând un număr impresionant de 450.000 de vizitatori.

Curatoriate de subsemnatul, unele expoziţii tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România şi Europa de Est: stampe japoneze din perioada Meiji, stampe japoneze din perioada Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga şi istorie.

În ultimii ani, Ziua Împăratului Japoniei era sărbătorită în România şi prin expoziţiile cu stampe japoneze. Lucrul acesta îl facem şi în acest an la Sibiu prin sărbătorirea Zilei Împăratului Japoniei prin această premieră expoziţională – stampe japoneze şi statui cu samurai.

De asemenea, avem deosebita onoare ca la acest eveniment să participe Excelenţa Sa domnul Katae Takashi, ambasadorul Japoniei în România începând din luna ianuarie 2024,” a mai declarat Alexandru Chituţă.

Aceşti războinici, care au apărut pentru prima dată în înregistrările istorice ale secolului al X-lea

Potrivit managerului Muzeului Naţional Brukenthal, elita militară a dominat politica, economia şi politicile sociale japoneze între secolele al XII-lea şi al XIX-lea.

Cunoscuţi sub numele de bushi sau samurai, aceşti războinici, care au apărut pentru prima dată în înregistrările istorice ale secolului al X-lea, au ajuns la putere iniţial prin priceperea lor marţială – în special, erau experţi în tir cu arcul, manevrarea sabiei şi călărie.

Cerinţele câmpului de luptă i-au inspirat pe aceşti oameni să preţuiască virtuţile curajului şi loialităţii şi să fie foarte conştienţi de fragilitatea vieţii.

„Bushido” înseamnă „Calea Războinicului”. A fost în centrul credinţelor şi conduitei samurailor.

Filosofia Bushido este „eliberarea de frică”. Însemna că samuraiul şi-a depăşit teama de moarte. Asta i-a dat pacea şi puterea de a-şi sluji stăpânul cu credincioşie şi loialitate şi de a muri dacă este necesar.

„Datoria” este o filozofie primară a samurailor.

Samuraii au devenit în cele din urmă o clasă în sine între secolele al IX-lea şi al XII-lea.

Unii dintre ei erau înrudiţi cu clasa conducătoare, alţii erau angajaţi ai acestora.

Ei au acordat loialitate completă daimyo-ului lor (proprietari feudali) şi au primit în schimb pământ şi poziţie. Fiecare daimyo şi-a folosit samuraiul pentru a-şi proteja pământul şi pentru a-şi extinde puterea şi drepturile pe mai multe pământuri.

Samuraiul a devenit expert în lupta de la cal şi la sol.

Au practicat luptă înarmată şi neînarmată.

Samuraiul timpuriu a pus accentul pe lupta cu arcul şi săgeata.

Samuraii din această perioadă au moştenit estetica şi practicile tradiţionale ale predecesorilor lor

Ei au folosit săbii pentru luptă strânsă şi pentru a-şi decapita inamicii. Bătăliile cu mongolii de la sfârşitul secolului al XIII-lea au dus la o schimbare în stilul de luptă al samurailor.

Au început să-şi folosească mai mult sabia şi, de asemenea, au folosit mai mult suliţele şi naginata. Samuraiul s-a schimbat încet de la lupta călare la lupta pe jos.

Cu toate acestea, stăpânirea artelor războiului nu era deloc suficientă. Pentru a-şi atinge şi menţine bogăţia şi poziţia, samuraii aveau nevoie şi de perspicacitate politică, financiară şi culturală.

În contrast cu brutalitatea profesiei lor, mulţi lideri ai guvernului militar au devenit indivizi extrem de cultivaţi.

În perioada Edo (1615-1868), cultul războinicului, Bushido, a devenit oficializat şi s-a dezvoltat un cod de comportament idealizat, concentrat pe fidelitatea faţă de stăpân şi onoare.

Samuraii din această perioadă au moştenit estetica şi practicile tradiţionale ale predecesorilor lor şi, prin urmare, au continuat relaţia aparent paradoxală dintre cultivarea artelor războiului şi ale culturii, care i-a caracterizat pe marii războinici ai Japoniei. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Covasna: Cursuri de învăţare a limbilor română şi maghiară pentru vorbitorii non-nativi, subvenţionate de Primăria Sfântu Gheorghe

Publicat

Arhivă foto

Primăria Sfântu Gheorghe acordă o subvenție în valoare de 840 de lei persoanelor care participă la cursurile de învățare a limbilor română sau maghiară, desfășurate în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, destinate vorbitorilor non-nativi.

Programul a fost lansat în anul 2022 şi se adresează tuturor persoanelor de peste 18 ani care au domiciliul în municipiul Sfântu Gheorghe.

„Primăria Sfântu Gheorghe organizează programul de învăţare a limbii celeilalte comunităţi împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai. Participanţii vor trebui să plătească o taxă de înscriere de 1.200 de lei, care poate achitată în trei tranşe egale în următoarele şase luni. După finalizarea cu succes a cursului, participanţii pot solicita Primăriei rambursarea a 70% din suma totală, adică 840 de lei, doar pe baza prezentării unui certificat de absolvire a cursului”, precizează reprezentanţii Primăriei pe site-ul instituţiei.

Cursul va începe pe 27 februarie şi se va încheia la sfârşitul lunii iunie.

Durata totală este de 120 de ore

Durata totală este de 120 de ore, respectiv 6-7 ore de activitate pe săptămână, din care 100 de ore vor fi online prin intermediul platformei ZOOM şi 20 de ore cu prezenţă fizică.

Reprezentanţii Primăriei au precizat că joi, 22 februarie, este ultima zi de înscriere pentru cursurile din acest an.

Dosarele trebuie depuse la Biroul pentru Tineret al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, aflat pe strada Korosi Csoma Sandor nr. 5 şi trebuie să cuprindă cererea tip completată, care poate fi descărcată de pe site-ul Primăriei, o copie a cărţii de identitate, un document care să ateste studiile şi contul IBAN pentru achitarea subvenţiei.

Potrivit autorităţilor locale, programul s-a conturat în urma unei consultări cu tinerii români şi maghiari din municipiu, care a relevat faptul că foarte mulţi nu cunosc limba celeilalte comunităţi şi au dificultăţi de comunicare şi integrare pe piaţa muncii.

Acesta s-a adresat iniţial tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, dar ulterior a fost extins, întrucât au existat solicitări şi din partea mai multor persoane care au depăşit limita de vârstă. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Sălaj: Proiect de 3,5 milioane de lei pentru modernizarea şi dotarea cu echipamente IT a bibliotecilor din judeţ

Publicat

sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Consiliul Județean (CJ) Sălaj implementează proiectul „HUB – Habitate Utile în Bibliotecile din județul Sălaj”, finanțat cu 3,5 milioane de lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cadrul acestui proiect, trei biblioteci din Sălaj vor fi modernizate, iar alte 30 vor fi dotate cu echipamente IT.

CJ Sălaj precizează, miercuri, într-un comunicat de presă, că obiectivele proiectului sunt renovarea, modernizarea şi dotarea cu echipamente IT şi echipamente tehnice a bibliotecilor din Dobrin, Gâlgău şi Şamşud şi dotarea cu echipamente IT a 30 de biblioteci din judeţ.

De asemenea, proiectul vizează dezvoltarea competenţelor digitale în rândul a 2.520 de persoane, printre care persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, persoane cu dizabilităţi sau cerinţe speciale, vârstnici, romi sau alte minorităţi, persoane din comunităţi izolate.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 3,5 milioane lei, iar perioada de implementare de 29 de luni.

Proiectul este derulat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.S. Bădescu” Sălaj şi cu 32 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Covasna: Încărcătoare pentru maşini electrice şi staţie de măsurare a traficului pe primul drum eco-smart din judeţ

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Proiectul tehnic pentru modernizarea drumului județean DJ 114, între localitățile Sânzieni și Lemnia, a fost finalizat de către Consiliul Județean (CJ) Covasna. Acest drum va deveni primul drum eco-smart din județ.

Vicepreşedintele CJ Covasna, Jakab Istvan Barna, a declarat, miercuri, că drumul, în lungime de 19 kilometri, va fi prevăzut cu piste pentru biciclete, precum şi cu diverse dispozitive tehnice care vor contribui la creşterea siguranţei circulaţiei.

„Pentru DJ 114 Lemnia-Sânzieni am terminat proiectarea, acolo am rămas cu trei încărcătoare pentru maşini electrice, cu treceri de pietoni inteligente, am rămas cu iluminatul public smart şi avem şi o staţie de măsurare a traficului şi a greutăţii maşinilor (…)

Deci, am terminat proiectul tehnic şi acum trebuie să-l depunem pentru finanţare europeană. Valoarea proiectului e undeva la 30 milioane de euro”, a declarat, pentru AGERPRES, Jakab Istvan Barna.

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna a anunţat, în cursul anului trecut, că drumul judeţean DJ 114 a fost ales pentru acest proiect deoarece leagă un număr mare de localităţi cu potenţial turistic.

Precizările președintelui CJ Covasna

„Drumul are 19 kilometri lungime şi leagă opt localităţi (…)

În plus, municipiul Târgu Secuiesc şi Sânzieni au un contract de finanţare pentru un drum de biciclete.

Noi facem pista pentru biciclete aici, pe acest drum, iar dincolo de drumul naţional există un drum comunal până la Ojdula, prin Mărtănuş, Hilib şi Ghelinţa, iar din Ghelinţa până la Catalina.

Catalina şi Târgu Secuiesc iar au un contract de finanţare încheiat pentru o pistă de biciclete.

Deci, am făcut un cerc şi pentru turism, pentru că în această zonă sunt şi câteva biserici şi monumente de anvergură, precum muntele Perko de la Sânzieni, mănăstirea franciscană de la Estelnic, biserica Sf. Ladislau din Ghelinţa şi aşa mai departe.

Sunt şi foarte multe localităţi, de altfel, în acest cerc de 30 de kilometri, sunt 15 localităţi, deci este o rută de o zi şi va avea pe lângă impactul social şi un impact asupra turismului”, a declarat, la acel moment, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor. Agerpres

Citește mai departe