Connect with us

Eveniment

Sibiu: Risc mare de producere de avalanşe în munţii Ţarcu şi Godeanu

Publicat



fotografie cu caracter ilustrativ

Conform Buletinului nivometeorologic distribuit de către AGERPRES, meteorologii trag un semnal de alarmă cu privire la un risc major, de gradul patru, de producere a avalanșelor în munții Ţarcu și Godeanu, situați la altitudini ce depășesc 1.800 de metri.

„În primele două zile ale acestei săptâmâni, au fost precipitaţii însemnate, predominant ninsori, ce au depăşit local 60-70 l/mp.

Pe fondul vântului intens din NV, ce a avut şi peste 120 km/h, o parte însemnată din zăpadă a fost spulberată şi depusă pe văile şi zonele adăpostite, unde erau prezente depozite vechi însemnate.

Stratul depus atunci, de până la 40-50 cm, are rezistenţă scăzută şi aderenţă slabă cu cel vechi de dedesubt.

În zona crestelor se întâlnesc cornişe şi plăci de vânt, care se pot rupe uşor la orice fel de supraîncărcări.

Atât spontan, dar mai ales la supraîncărcări, sunt condiţii favorabile pentru declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari.

Riscul declanşării avalanşelor se va menţine mare (4)”, explică meteorologii.

Sub altitudinea de 1.800 de metri în munţii Ţarcu şi Godeanu este risc însemnat, de gradul trei.

Acelaşi risc este şi în munţii Făgăraş, Rodnei, Bucegi, Parâng, Şureanu, Călimani şi Bistriţei, dar la peste 1.800 de metri altitudine.

Cel mai mare strat de zăpadă măsurat la o staţie meteo montană din România este de 1,2 m, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, potrivit Buletinului nivometeorologic. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Luni, 6 mai: ”Statu la vase”, obicei unic în țară, la Şugag. 14 familii tinere primesc cadouri, în a doua zi de Paşti. PROGRAM

Publicat

Luni, 6 mai, în a doua zi de Paște, la Șugag va fi evenimentul ”Statu’ la vase”. Acesta continuă un obicei unic în țară, prin care sunt sărbătorite tinerele cupluri căsătorite anul anterior.

Lunea Paștelui are la Șugag o însemnătate deosebită pentru tinerii căsătoriți în anul ce s-a scurs de la Paștele trecut și până la prinderea Postului Paștelui prezent.

Pregătirile pentru ieșirea la „Statu’ la vase în Lunea Paștelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare.

În această perioadă, întreaga comunitate intră în săptămâna…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Mișcarea OCHILOR pentru identificarea obiectelor, un STUDIU publicat de cercetători clujeni în Nature Scientific Reports

Publicat

Un grup de cercetători clujeni de la Institutul Transilvan de Neuroștiințe (TINS), în colaborare cu parteneri de la Centrul pentru Creier și Dezvoltare Cognitivă, Birkbeck (University of London), a publicat un studiu în…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

11-12 mai: Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș. Momente artistice, recitaluri și întreceri sportive. PROGRAM

Publicat

Zilele Băilor Sărate Ocna Mureș vor avea loc în weekendul 11 – 12 mai, în incinta complexului balnear și în centrul orașului Ocna Mureș.

Evenimentul este organizat de către Băile Sărate Ocna Mureș, alături de Consiliul Județean Alba și Primăria Ocna Mureș.

„Venim cu un program captivant și o atmosferă plină de energie pozitivă. Haideți să ne bucurăm împreună de frumusețea și tradițiile orașului nostru! și de sărbătorirea unui an de la deschiderea Băilor Sărate”, au transmis organizatorii.

Programul evenimentului este următorul:

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Noul Cod Silvic adoptat de Senat. Măsuri mai dure privind furtul de lemn. Reguli pentru personalul silvic. Modificările din lege

Publicat

Noul Cod Silvic a fost adoptat luni de Senat. Acesta prevede, printre altele, că transportul unei mase lemnoase, mai mari de 5 metri cubi, fără acte legale, va conduce „obligatoriu” la confiscarea mijlocului de transport. De asemenea, personalul silvic nu va mai putea desfăşura activităţi economice în acest domeniu până la rudele de gradul doi.

Proiectul a fost adoptat, cu numeroase amendamente, cu 87 voturi „pentru”, unul împotrivă şi trei abţineri.

„Putem spune, azi, că avem cele mai multe păduri virgine din Europa. Munţii noştri încă ascund…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe