Connect with us

Eveniment

Sibiu: Turnul Sfatului şi turnurile de pe strada Cetăţii vor fi deschise în Noaptea Muzeelor

Publicat


Turnul Sfatului şi turnurile de pe strada Cetăţii vor putea fi vizitate gratuit, sâmbătă, în cadrul programului Noaptea Muzeelor.

Potrivit unui comunicat  de presă, sâmbătă, 13 mai, după ora 19,00, când programul obişnuit de vizitare se încheie, accesul în aceste obiective se va face gratuit, până la ora 24,00, ultima intrare fiind permisă la ora 23,30.

Pe lângă frumuseţea şi însemnătatea istorică a obiectivului, în Turnul Sfatului vizitatori vor putea să admire şi o expoziţie colectivă de artă decorativă, intitulată „Timp/Materie/Foc”, organizată de Universitatea Naţională de Artă Bucureşti. Lucrările sunt semnate de profesori, studenţi şi absolvenţi ai acestei instituţii.

„Sibiul este unul dintre puţinele oraşe din România care mai conservă şi oferă spre vizitare centuri de fortificaţii şi turnuri de apărare. Aceste edificii de patrimoniu ne ţin conectaţi cu istoria, iar de-a lungul anului, zeci de mii de vizitatori află parte din istoria oraşului, vizualizând-o. În Noaptea Muzeelor, experienţa vizitării turnurilor de apărare de pe strada Cetăţii şi a Turnului Sfatului poate fi cu atât mai deosebită, pentru că vine într-un cadru special: o noapte în care cultura şi istoria îşi deschid şi mai mult porţile către generaţiile prezente. În turnurile de pe strada Cetăţii, experienţa vizitatorilor este completată de informaţiile pe care le pot afla despre breslele sibiene, armamentul cu care se asigura apărarea oraşului şi fotografii vechi cu acestea”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Cele două obiective turistice sunt foarte căutate, în anul 2022 Turnul Sfatului fiind vizitat de 24.600 de persoane, iar turnurile de pe strada Cetăţii primind 21.596 de vizitatori.

Turnul Olarilor a fost construit în a doua jumătate a secolului al XV-lea şi primul sfert al secolului al XVI-lea. Acesta are plan dreptunghiular, cu o retragere a corpului paralelipipedic al turnului de la cel de al doilea nivel, iar pe fiecare latură sunt create câte două deschideri înguste de forma unor metereze. Partea superioară a turnului este ieşită în afară şi se sprijină pe o înşiruire de console cu guri de aruncare. De jur împrejur sunt amplasate câte cinci lăcaşuri de tragere pentru archebuze. Acoperişul turnului are formă de piramidă, este în patru ape şi acoperit cu învelitoare din olane.

Turnul Dulgherilor a fost construit între anii 1337 şi 1366. Este un turn de flancare alipit celei de a treia incinte. Ca arhitectură, acesta are un plan circular la bază, iar la nivelul cornişei primeşte forma unei prisme octogonale, încheiată în porţiunea superioară printr-o parte ieşită in exterior susţinută de console cu guri de păcură între arce. La primul nivel, lăcaşurile de tragere sunt constituite de metereze, iar la nivelurile următoare aceste lăcaşuri sunt adaptate armelor de foc (archebuze). Acoperişul are forma unei piramide octogonale ascuţite. A fost restaurat în perioada 1967-1972, apoi în 2007. În vârful turnului se găseşte un steag de vânt, din tablă, cu un ornament simbolizând două bărzi încrucişate.

Turnul Sfatului poartă acest nume deoarece apăra poarta de intrare în cea de a doua incintă, situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului, menţionată în documente la 1324. Datarea probabilă a turnului corespunde edificării celei de a II-a incinte fortificate, adică perioadei cuprinse între 1224 şi 1241. În forma iniţială, turnul nu depăşea mai mult de patru niveluri.

Turnul Sfatului se ridică pe înălţimea a şapte etaje, iar până în vârf sunt 141 de trepte. La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului pus în funcţiune în 1906, iar ultimul etaj prezintă un punct de observaţie peste oraşul vechi. De-a lungul timpului, acest edificiu a avut diverse întrebuinţări, de la depozit de cereale la punct de observaţie a incendiilor, de arest temporar sau chiar de muzeu de ştiinţe naturale.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Alin Tișe: Avem finanțare pentru începerea construcției Spitalului Pediatric Monobloc

Publicat

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a anunțat că există finanțate și ca va putea începe construcția Spitalului Pediatric Monobloc.

Președintele CJ Cluj a precizat că există finanțare, practic…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai 2024, pe card și prin poștă

Publicat

Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai, pe card și prin poștă. Premierul a cerut ca banii să ajungă la pensionari înainte de Paște.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, să facă demersurile pentru ca toţi pensionarii să îşi primească pensiile înainte de sărbătorile pascale.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Vremea la Cluj. Averizare ANM: Ploi în averse și vânt puternic. La munte va ninge

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de vreme rea. Se strică vremea la Cluj.

Până miercuri, 24 aprilie, sunt așteptate ploi, lapoviță și ninsoare la munte, dar și intensificări ale…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Șase străzi din Blaj vor beneficia de relocarea în subteran a cablurilor de energie și comunicații. Precizările primarului Rotar

Publicat

Șase străzi din Blaj vor beneficia de relocarea în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații. Este vorba despre străzile Clujului, Simion Bărnuțiu, Tudor Vladimirescu 1 și 2, Episcop Ioan Lemeny și Mitropolit Andrei Șaguna.

„O nouă veste bună! Proiectul de relocare în subteran a cablurilor de energie electrică și comunicații (internet, tv, telefonie) va continua pe alte șase străzi din municipiul Blaj:…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe