Connect with us

Eveniment

Sibiu: Vizitatorii Muzeului în aer liber vor învăţa cum se produce rachiul

Published

on



Vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului au ocazia, miercuri şi joi, să participe la un atelier inedit, în care pot vedea cum se produce rachiul, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Atelierul va fi organizat în Casa din Bălăneşti, Gorj, şi în aria Povarnei din Sârbeşti, Gorj. Cele două monumente, prin arhitectura şi patrimoniul lor, spun povestea pomiculturii din ţara noastră, prin prezenţa unei instalaţii de distilat fructele, de tip povarnă, una foarte importantă în satul arhaic.

 

„Cele două gospodării, unde va avea loc atelierul de producere a tăriei şi a rachiului, sunt aduse în Muzeul ASTRA din Oltenia de Nord, din zone colinare recunoscute pentru tradiţia pomicolă seculară. Pentru satele din Gorj şi Vâlcea, tradiţia producerii ţuicii coboară în secolul al XV-lea şi este atestată de documente medievale de cancelarie domnească. Astfel de ‘parafe’ confirmă, spre exemplu, faptul că în anul 1865 judeţele Argeş şi Vâlcea produceau peste 2.500.000 litri de rachiu. Cât despre ‘reţeta’ rachiului, aceasta desigur că este una specială. După ce se coceau prunele, se scuturau cu prăjina, se depozitau în vase mari de lemn, numite zăcători. Aici fierbeau câteva săptămâni, adăpostite în şuri sau în şoproane. Pentru a fi distilate, prunele fermentate erau duse la cazane adăpostite în gospodării sau în povernele înşirate de a lungul văilor cu râuri. Pentru fiebere, focul ardea într-o vatră, sub cazanul de cupru. Deasupra cazanului se aşeza ermetic capacul, iar ţevile pe care circulau vaporii alcoolului erau răcite cu apă, dintr-un răcitor alimentat de o roată masivă, cu găleţele, care aducea apa, prin cădere, chiar din albia râului. La povarnă, cazanele fierbeau şi noaptea, iar acest moment era prilej de poveste şi tocmeală sau socializare, cum îi spunem astăzi”, a declarat directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, Lucian Robu.

 

Materia primă care va fi folosită în atelierul de producere a tăriei este formată din prunele şi merele – în jur de 300 kilograme – adunate în anul pandemic 2020 în Muzeul ASTRA. Băutura rezultată va fi folosită în atelierele gastronomice şi evenimentele care vor fi organizate anul acesta. AGERPRES/(AS – autor: Isabela Paulescu, editor: Oana Popescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Muzeul ASTRA

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Claudiu Târziu: “Marcel Ciolacu lansează un proiect de reindustrializare copiat (greșit) din strategia economică a AUR”

Published

on

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că Marcel Ciolacu a lansat un așa-zis plan de reindustrializare a României.

“Utopic, neprofesionist și lipsit…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

FOTO. Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Published

on

Un accident de circulație a avut loc joi seara în Florești.

Printre răniți se află și o minoră de 15 ani.

Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit

Pompierii din…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I

Published

on

Studenții din anul I de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca vor avea parte de un program special care să îi ajute să se integreze cât mai repede și ușor.

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

România a împrumutat joi de pe piețele externe 3 miliarde de euro și 2,15 miliarde de dolari

Published

on

România a împrumutat joi de pe piețele externe 3 miliarde de euro și 2,15 miliarde de dolari, printr-o emisiune de obligațiuni în 3 părți.

Ofertele s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro pentru prima emisiune, în euro, pe 7 ani, potrivit Economedia.

Celelalte două oferte au fost de 2,3 miliarde de euro pentru a doua emisiune, în euro, pe 20 de ani, și de 8,5 miliarde de dolari pentru a treia emisiune, în dolari, pe 7 ani.

Amintim că Guvernul a împrumutat în luna august 15,5 miliarde de lei, ceea ce duce…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement