Connect with us

Eveniment

Sibiu: Vizitatorii Muzeului în aer liber vor învăţa cum se produce rachiul

Published

on



Vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului au ocazia, miercuri şi joi, să participe la un atelier inedit, în care pot vedea cum se produce rachiul, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Atelierul va fi organizat în Casa din Bălăneşti, Gorj, şi în aria Povarnei din Sârbeşti, Gorj. Cele două monumente, prin arhitectura şi patrimoniul lor, spun povestea pomiculturii din ţara noastră, prin prezenţa unei instalaţii de distilat fructele, de tip povarnă, una foarte importantă în satul arhaic.

 

„Cele două gospodării, unde va avea loc atelierul de producere a tăriei şi a rachiului, sunt aduse în Muzeul ASTRA din Oltenia de Nord, din zone colinare recunoscute pentru tradiţia pomicolă seculară. Pentru satele din Gorj şi Vâlcea, tradiţia producerii ţuicii coboară în secolul al XV-lea şi este atestată de documente medievale de cancelarie domnească. Astfel de ‘parafe’ confirmă, spre exemplu, faptul că în anul 1865 judeţele Argeş şi Vâlcea produceau peste 2.500.000 litri de rachiu. Cât despre ‘reţeta’ rachiului, aceasta desigur că este una specială. După ce se coceau prunele, se scuturau cu prăjina, se depozitau în vase mari de lemn, numite zăcători. Aici fierbeau câteva săptămâni, adăpostite în şuri sau în şoproane. Pentru a fi distilate, prunele fermentate erau duse la cazane adăpostite în gospodării sau în povernele înşirate de a lungul văilor cu râuri. Pentru fiebere, focul ardea într-o vatră, sub cazanul de cupru. Deasupra cazanului se aşeza ermetic capacul, iar ţevile pe care circulau vaporii alcoolului erau răcite cu apă, dintr-un răcitor alimentat de o roată masivă, cu găleţele, care aducea apa, prin cădere, chiar din albia râului. La povarnă, cazanele fierbeau şi noaptea, iar acest moment era prilej de poveste şi tocmeală sau socializare, cum îi spunem astăzi”, a declarat directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, Lucian Robu.

 

Materia primă care va fi folosită în atelierul de producere a tăriei este formată din prunele şi merele – în jur de 300 kilograme – adunate în anul pandemic 2020 în Muzeul ASTRA. Băutura rezultată va fi folosită în atelierele gastronomice şi evenimentele care vor fi organizate anul acesta. AGERPRES/(AS – autor: Isabela Paulescu, editor: Oana Popescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Sursa foto: Muzeul ASTRA

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Ministrul Sănătății: listele de așteptare pentru investigații medicale sunt o realitate în orice țară din Uniunea Europeană

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de minister pentru a scurta timpul de așteptare al pacienților care au nevoie de investigații imagistice decontate de Casa de Asigurări.

Ministrul Sănătății a răspuns că…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

UPDATE: Accident rutier pe DN 1, între Răhău și Cut. Două persoane rănite după ce o mașină s-a răsturnat

Published

on

Un accident rutier s-a produs sâmbătă dimineața, pe DN1, între Răhău și Cut. Două persoane au fost rănite după ce un autoturism s-a răsturnat.

Actualizare, ora 10:40 – Potrivit IPJ Alba, traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri.

Actualizare, ora 10:20 – Se circulă alternativ, pe un sens.

Actualizare, ora 10:10 – Potrivit IPJ Alba, este vorba despre un singur autoturism, care nu ar fi adaptat viteza de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Anunț al Casei de Pensii Cluj: Cererile pentru bilete de tratament se pot depune începând de luni. Cum se acordă

Published

on

Casa Judeţeană de Pensii Cluj anunță că va prelua cererile pentru acordarea biletelor de tratament începând de luni, 20 ianuarie 2025.

Cererile se pot înregistra și la Casele Locale de Pensii Turda și Dej, dacă…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Scade numărul elevilor într-o clasă de a IX-a, real și uman, din septembrie 2025. Măsură cu impact asupra admiterii la liceu

Published

on

Scade numărul elevilor într-o clasă de a IX-a, real și uman, din septembrie 2025. Numărul de elevi la clasa a IX-a, filiera teoretică, va scădea de la 26 la 24 de elevi începând cu anul școlar 2025 – 2026. Această măsură afectează direct organizarea unităților de învățământ, structura claselor și normele profesorilor din liceele teoretice la nivel național, având un impact și asupra procesului de admitere la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading