Connect with us

Eveniment

Sibiul a împlinit 829 de ani de la prima atestare documentară – La mulți ani, sibieni!

Publicat


Prima menționare a Sibiului a fost făcută acum 829 de ani, într-un înscris care se află în arhivele Vaticanului. Municipiul, azi reședință de județ, își sărbătorește astfel ”ziua”.

În 20 decembrie 1191 (acum 824 de ani) Papa Celestin al III-lea emite un document ecleziastic care menţionează aşezarea „Cibinium”. Aceasta este prima atestare documentară a oraşului Sibiu, conform Sibiu Tourist Information Center.

Actualul cartier Guşteriţa din Sibiu este considerat a se fi dezvoltat pe ceea ce în trecut a fost castrul roman Cedonia. Oraşul a fost colonizat în secolul a XII-lea de colonişti saşi din teritoriul Rin-Mosela. Prima atestare documentară cu numele Hermannstadt a avut loc în 1223. Peste ceva mai mult de o sută de ani, în 1336, Sibiul a fost declarat oraş.

Sibiul a cerut documentul de atestare de la Vatican

Primului document istoric în care este menționat Sibiul, este înregistrat la Vatican, în 20 decembrie 1191, de pe timpul Papei Celestin al treilea, aflându-se în Arhivele Secrete ale Vaticanului.

În Arhivele Naționale de la Sibiu cel mai vechi document în care se vorbește despre Sibiu este din 1282, apărut cu 91 de ani mai târziu decât documentul de la Vatican.
„Prima mențiune documentară referitoare la ținuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existența prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care și-a avut sediul la Sibiu. Menționat sub numele de Hermannsdorf în anul 1321, în a doua jumătate a secolului XIV Sibiul obține calitatea de civitas, într-un document din 1366 fiind pomenit numele localității prima dată sub forma Hermannstadt”, potrivit site-ului oficial al Primăriei Municipiului Sibiu.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Ce grad de DIFICULTATE ar trebui să aibe examenele de CAPACITATE și BACALAUREAT. Ce spune ministrul Deca

Publicat

Ce grad de dificultate ar trebui să aibă exemenele de capacitate și bacalaureat? „Acestea nu sunt olimpiade. Cred că este greșit să ne referim la subiecte din punct de vedere al ușurinței sau al greutății”, a spus…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Ploile se extind în toată țara, iar temperaturile continuă să scadă. Directorul ANM: „Minimele vor coborî la valori negative”

Publicat

vreme meteo umbrela ploaie ploua

Meteorologii anunță o vreme rece cu ninsori și ploi însemnate cantitativ în următoarele ore. Temperaturile vor continua să scadă, iar minimele vor coborî până la -5 grade Celsius. 

Reamintim faptul că sudul județul Alba se află sub avertizări Cod Galben de ploi și ninsori însemnate cantitativ, până luni, la ora 15:00. Marți, ploile se vor extinde din nou, iar mai ales în zonele de munte și în sud-vest se vor acumula…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Pietoni loviți de mașini în Cluj-Napoca. Un șofer era beat

Publicat

Un pieton a fost lovit, luni dimineață, de un autoturism pe str. Frunzisului din Cluj-Napoca, la locul accidentului intervenind achipaje medicale. 

De asemenea, tot luni dimineață a fost înregistrat un alt accident…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Doi elevi ai Școlii „Avram Iancu” din Alba Iulia, calificați la Concursul Național de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”

Publicat

Maia Nicula și Petru Joldeș, elevi ai Școalii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, vor participa la Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu”, care se va desfășura la Iași, în perioada 16-19 mai 2024. Ambii elevi au obținut rezultate remarcabile la faza județeană a Olimpiadei  de limba și literatura română, reușind astfel calificarea la acest concurs național.

Potrivit…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe