Connect with us

Eveniment

Sibiul a împlinit 829 de ani de la prima atestare documentară – La mulți ani, sibieni!

Published

on



Prima menționare a Sibiului a fost făcută acum 829 de ani, într-un înscris care se află în arhivele Vaticanului. Municipiul, azi reședință de județ, își sărbătorește astfel ”ziua”.

În 20 decembrie 1191 (acum 824 de ani) Papa Celestin al III-lea emite un document ecleziastic care menţionează aşezarea „Cibinium”. Aceasta este prima atestare documentară a oraşului Sibiu, conform Sibiu Tourist Information Center.

Actualul cartier Guşteriţa din Sibiu este considerat a se fi dezvoltat pe ceea ce în trecut a fost castrul roman Cedonia. Oraşul a fost colonizat în secolul a XII-lea de colonişti saşi din teritoriul Rin-Mosela. Prima atestare documentară cu numele Hermannstadt a avut loc în 1223. Peste ceva mai mult de o sută de ani, în 1336, Sibiul a fost declarat oraş.

Sibiul a cerut documentul de atestare de la Vatican

Primului document istoric în care este menționat Sibiul, este înregistrat la Vatican, în 20 decembrie 1191, de pe timpul Papei Celestin al treilea, aflându-se în Arhivele Secrete ale Vaticanului.

În Arhivele Naționale de la Sibiu cel mai vechi document în care se vorbește despre Sibiu este din 1282, apărut cu 91 de ani mai târziu decât documentul de la Vatican.
„Prima mențiune documentară referitoare la ținuturile sibiene datează din 20 decembrie 1191, când Papa Celestin al III-lea confirma existența prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitură care și-a avut sediul la Sibiu. Menționat sub numele de Hermannsdorf în anul 1321, în a doua jumătate a secolului XIV Sibiul obține calitatea de civitas, într-un document din 1366 fiind pomenit numele localității prima dată sub forma Hermannstadt”, potrivit site-ului oficial al Primăriei Municipiului Sibiu.

sursa: Ora de Sibiu


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

UMFIH Cluj încurajează studenții să meargă la vot. Cei din afara județului nu vor avea absențe dacă nu ajung luni la cursuri

Published

on

Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” – UMFIH din Cluj-Napoca, anunță că studenții din afara județului nu vor avea absență nemotivată dacă nu ajung la cursuri luni, 2 decembrie.

Mai mult,…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Cluj

Românii să VOTEZE cu sufletul pentru o țară liberă și demnă, să voteze pentru o Românie suverană, puternică și unită (PE)

Published

on

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 26 noiembrie, la Pitești, în județul Argeș, un eveniment de prezentare a soluțiilor pentru România. Am spus, în cadrul discursului, că pentru speranța văzută in…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

Când iau elevii vacanța de iarnă și cât ține. Zile libere multe și pentru părinți, în două minivacanțe de Crăciun și Anul Nou

Published

on

Când iau elevii vacanța de iarnă: ultima zi de școală din 2024 este data de 20 decembrie (vineri). Vacanța de Crăciun începe așadar în 21 decembrie și ține până în 8 ianuarie 2025, ziua în care elevii revin în clase. 

În 2024, vacanța de iarnă a elevilor coincide cu o minivacanță acordată angajaților din sectorul public.

Aceasta este legată de zilele libere legale din perioada sărbătorilor, cum ar fi Crăciunul și Anul Nou, oferind astfel prilejul unor zile de relaxare pentru multe…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24: “Cârtițele” care vor săpa la metrou ajung la Constanța în jurul datei de 10 decembrie

Published

on

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că TMB-urile, utilajele care vor săpa tunelurile pentru metrou, vor ajunge în câteva zile în portul Constanța.

“Cârtițele” sunt acum pe vapor, pe canalul Suez, a spus Emil Boc la…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading