Connect with us

Eveniment

Sistemul de de transport din Mediaș, modernizat cu fonduri europene. Programul REGIO susține îmbunătățirea calității vieții și a climatului urban din municipiu

Publicat


În urmă cu un an și jumătate, pentru municipiul Mediaș, a fost semnat unul dintre cele mai mari contracte de finanțare privind transportul public din orașele Regiunii Centru, în valoare totală de peste12 milioane euro, prin care se va moderniza sistemul de transport creat în 1989.

Acesta a fost cel de-al treilea că mărime din Regiune. De această dată, municipalitatea beneficiază de peste 5,6 milioane euro pentru modernizarea străzilor din Centrul istoric și reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 4, prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții și a mediului urban în municipiul Mediaș – ÎI”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, care este gestionat de către ADR Centru.

Contractul de finanțare a fost semnat la sediul Primăriei Mediaș de către domnul Gheorghe Român, primarul municipiului și de domnul Simion Crețu, director general Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în prezența unor reprezentanți mass media din județul Sibiu.

 ”Pentru noi, medieșenii, prioritățile de dezvoltare s-au centrat pe creșterea calității transportului și pe îmbunătățirea condițiilor de viață.

Că atare, am depus mai multe proiecte spre finanțare la ADR Centru, pentru a răspunde și cerințelor europene privind reducerea emisiilor poluante, dar și pentru a dovedi cetățenilor orașului că fondurile europene pot asigura un climat urban potrivit pentru toți locuitorii.

Preocupările noastre au vizat domeniul social, de aceea vom investi în modernizarea infrastructurii educaționale, acum la Școală Gimnazială nr 4, iar prin alte proiecte la Școală Gimnazială Ighisu Nou și în două centre comunitare.

De asemenea, ne dorim să realizăm un complex cu locuințe sociale colective, inclusiv cu utilități moderne și vom amenaja un loc de joacă pe stradă Baia de Nisip.

Prin acest proiect vom moderniza și mai mult de 2 km din străzile adiacente Centrului istoric, vom moderniza sistemul de iluminat în zona Piață ”Regele Ferdinand I” și vom reabilita infrastructură edilitară din zona”, a declarat domnul Gheorghe Român, primarul municipiului Mediaș.

 Buget proiect și program finanțare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului, sunt disponibile prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, care finanțează proiectele ce vizează ”sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, prin oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale”.

Proiectul contractat are o valoare totală de 28.842.032,07 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 22.779.460,29 lei, în cuantum de 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (adică mai mult de 4,89 milioane euro).

Termen de finalizare proiect: Beneficiarul estimează că proiectul va fi finalizat până la 31.12.2023.

  ”La Mediaș se lucrează deja la implementarea proiectului de îmbunătățire a mobilității urbane prin modernizarea și extinderea traseelor de transport public electric, dar și implementarea unui sistem integrat de trafic, care vor susține obiectivele Primăriei Municipiului, ce vizează creșterea calității aerului și reducerea poluării.

Cetatea Mediașului a fost reabilitată anii trecuți, tot din fondurile POR, în perioada 2007-2013, și a atras deja un număr mare de turiști, iar îmbunătățirea transportului public va fi un sprijin atât pentru turiști, cât și pentru locuitori.

Acum, vorbim de contractarea proiectelor de amenajare urbană, a căror valoare totală cumulată este de peste 11 milioane euro.

Acesta este primul contractat și vom mai avea investiții finanțate prin Axa Prioritară 13, în vederea îmbunătățirii calității vieții populației.

Municipalitatea are depuse încă alte patru proiecte, care vor obține finanțare în cadrul Axei Prioritare 9 a POR 2014-2020, care susține dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, sprijinind regenerarea economică și socială a comunităților defavorizate din mediul urban.

În total, la Mediaș se vor investi peste 33,6 milioane euro, prin șapte proiecte depuse în cadrul Programului REGIO, din care mai mult de 22,8 milioane euro sunt fonduri europene”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

 Principalele activități prevăzute în proiect sunt:

Prin implementarea activității A: ”Reabilitare/modernizare Școală gimnazială nr. 4″, se dorește extinderea, modernizarea și dotarea materială a acestei unități de învățământ, inclusiv cu echipamente didactice și IT, pentru a crea condițiile optime desfășurării cursurilor adecvate învățământului primar într-o locație unică.

Totodată, s-a avut în vedere crearea de facilități pentru persoanele cu dizabilități, pentru a avea acces la toate activitățile educaționale din incinta școlii.

Reabilitarea Școlii nr. 4 Mediaș va contribui la creșterea calității învățământului și a calității vieții elevilor din zona de impact, stimulând astfel frecventarea cursurilor și reducerea abandonului școlar.

Scopul investiției este de a aduce clădirea la standardele de funcționare moderne, prin refacerea sălilor de clasa și dotarea acestora cu material didactic adecvat, refacerea sălii de sport, refacerea instalațiilor sanitare, crearea unui spațiu pentru mediatecă, a unuia pentru atelier de creație, dar și de zone pentru servirea mesei, sau cele destinate cadrelor didactice și personalului administrativ.

În curtea imobilului se vor amenaja spații de joacă și de recreere.

În ceea ce privește activitatea B: „Reabilitare/modernizare străzi centru istoric”, se propune modernizarea străzilor în Centrul istoric, modernizarea sistemului de iluminat în zona Piață ”Regele Ferdinand I”, modernizarea infrastructurii edilitare, realizarea de trasee și canale tehnice pentru cabluri, modernizarea zonelor pietonale, amenajarea spațiilor verzi existente și crearea de noi spații verzi unde este posibil.

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Deputatul de Alba, Florin Roman: DN 75, care face legătura între Alba și Cluj prin Munții Apuseni, va intra în modernizare

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a transmis o serie de precizări legate de modernizarea DN 75, care face legătura localităților din Apuseni cu județul Cluj și cu conexiunea de autostradă de la Turda. 

Drumul se află într-o stare avansată de uzură, însă ar urma să fie reparat, spune Roman. În zilele următoare va avea loc achiziția publică pentru acestea, a adăugat acesta.

Anunțul deputatului Florin Roman:

”În pofida zvonurilor alarmiste aruncate pe piața de unii și de alții, care de regulă, vorbesc să se afle în treabă, zilele următoare se declanșează procedurile de achiziție publică pentru modernizarea drumului national 75.

Este în stare avansată de uzură. Am solicitat CNAIR lucrări ample de modernizare, atât în discuțiile cu conducerea centrală, cât și în discuții cu regionala Cluj, cu susținerea primarilor liberali.

Lucrările de modernizare constau în turnarea de covor asfaltic, consolidări podețe, curățare de șanțuri și rigole, pe DN 75 care traversează teritoriul localităților: Ocoliș, Poșaga, Sălciua, Baia de Arieș, Lupșa și Bistra.

De altfel, toate aceste demersuri au fost susținute de primarii liberali din aceste localități. Tot în aceste zile urmează sa fie asfaltați ultimii 10…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Milioane de lei pentru clubul sportiv ”invizibil” al Primăriei Alba Iulia. Performanță redusă, premiată anual cu bugete imense

Publicat

Clubul sportiv subvenționat anual de Primăria Alba Iulia are în palmares doar câteva trofee sau medalii, în mare parte obținute la șah și doar una pentru un sport de echipă. 

Este vorba despre Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, înființat în 2016, care are cinci secții: fotbal, șah, polo, natație și sportul pentru toți.

În 2020, bugetul clubului a fost de 2.830.000 de lei, bani pentru toate cele cinci secții, la care s-au adăugat 790.590 lei, buget de salarii pentru cei 12 angajați ai clubului.

Clubul este aproape invizibil în ceea ce privește promovarea acestuia către cei care vor să practice un sport: nu există o pagină de internet dedicată clubului, iar pe pagina de Facebook nu mai există postări din 2019.

Singurele informații, și acelea puține, sunt pe pagina de internet a Primăriei Alba Iulia, însă doar despre organigrama clubului. 

Mai mult de atât, clubul subvenționat de primărie este des confundat cu Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia, club aflat sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului.

 

Bugetul clubului, din 2016 și până în prezent, a existat atât pentru secții, cât și pentru salarii.

Din august 2016 și până în februarie 2021, directorul clubului a fost Florin Ioan Onișor, apoi…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Atenționare legată de escrocheriile de pe siteurile de anunțuri. Cum sunt lăsați fără banii din cont vânzătorii de bună credință

Publicat

Polițiștii avertizează cu privire la înmulțirea escrocheriilor online și oferă informații detaliate legate de modul în care acționează infractorii. 

Escrocii își caută victime printre oamenii care plasează anunțuri pe diferite siteuri specializare, pentru a vinde ceva.

Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunț de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesați de achiziție, apoi susțin că au efectuat plata.

Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link și introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma.

Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversație după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont.

Sfaturile polițiștilor

Ce trebuie să ne dea de gândit atunci când postăm un anunţ de vânzare pe internet şi suntem abordaţi de un potenţial cumpărător?

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care polițiștii derulează o campanie de informare în perioada 28 aprilie – 14 mai 2021.

Avertizează-ți părinții și asupra riscurilor prezentate în acest articol: ATENȚIE! A apărut o nouă ”țeapă” prin telefon: Metoda…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe

Alba

Calendar Evaluare Națională pentru clasele a II-a, IV-a și a VI-a. Testări în perioada mai- iunie cu prezență fizică la școală

Publicat

Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi susținute în luna mai 2021 de către toți elevii, cu prezență fizică la școală. Ministrul Educației a anunțat că și pretestarea PISA va fi organizată tot cu prezența fizică a elevilor, în perioada 4 mai – 11 iunie.

Pe data de 5 mai 2021 revin fizic la școală, după vacanța de Paște, copiii de grădiniță, precum și elevii din clasele pregătitoare – a IV-a.

Tot de pe 5 mai reîncep școala, dar în format online, elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a.

Pe 10 mai revin fizic la școală elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, precum și cei din clasele terminale din învățământul profesional.

Vom susține, de asemenea, Evaluările Naționale de la clasele a VI-a, a IV-a și a II-a, începând cu 12 mai clasa a VI-a, 18 mai clasa a IV-a și 25 mai clasa a II-a. În perioada 4 mai – 11 iunie vom susține cu prezență fizică și pretestările PISA. Singurii care nu vor putea reveni fizic la școală vor fi elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a“, a precizat ministrul Educației.

Oficialul a afirmat că așteaptă un trend ascendent al vaccinărilor și unul descendent al evoluției pandemiei,…

Vezi mai mult pe Alba24

Citește mai departe