Connect with us

Alba

SOLSTIȚIUL DE VARĂ 2021: Cea mai lungă zi din an. Când începe vara astronomică și este sărbătorită ZIUA SOARELUI

Publicat



Solstițiul de vară 2021 sau Ziua Soarelui are loc luni, 21 iunie, și marchează momentul în care începe vara din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.

Este și ziua cea mai lungă din an. Mai exact, ziua în care ne vom bucura cel mai mult de lumina Soarelui. Este și Ziua Soarelui.

Solstiţiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei.

De unde vine denumirea de solstițiu

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit“, iar evenimentul care ar loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului.

În credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.

Denumirea de solstițiu are explicația de “soarele stă”, moment în care are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declarațiile lui.

Solstițiu are etimologie dublă: latinescul “solstitium”, care înseamnă solstițiu și franțuzescul “solstice”.

Substantivul solstitium este format din cuvântul latin “sol”, “solis”, “solem” – Soare și…

Vezi mai mult pe Alba24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Pensiile se mută online. Pensionarii vor avea acces la un spațiu privat virtual cu date despre pensii, talon, bilete de tratament

Publicat

Pensionarii vor avea acces la o platformă ce va fi dezvoltată pentru Casa Națională de Pensii Publice. Este vorba despre o investiție de peste 130 milioane lei, fonduri PNRR, pentru implementarea unui sistem informatic integrat.

Proiectul este aprobat joi de Guvern.

„Avem o veste bună şi pentru pensionari. Introducem un nou sistem informatic performant la Casa Naţională de Pensii Publice, complet integrat. Este o investiţie de peste 130 de milioane de lei din PNRR şi, astfel, vom elimina, de exemplu, cozile la biletele de tratament”, a precizat Marcel Ciolacu,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO Colegiile tehnice din Alba și-au prezentat oferta educațională la Alba Iulia. Ce mesaj au avut elevii pentru viitorii colegi

Publicat

Elevi de la mai multe licee și colegii din Alba au fost prezenți joi, 16 mai, la Târgul Ofertelor Educaționale. Evenimentul a avut loc la Alba Iulia. 

Cei prezenți la standurile montate pe strada pietonală dintre muzeu și Sala Unirii, s-au străduit să își prezinte câte mai bine liceul. 

De la mâncare pe mese, la zâmbete și pliante la tot pasul. Elevii le-au prezentat celor interesați, posibil viitori colegi, ce oferte educaționale au.

La eveniment au participat 16 licee tehnologice din județul Alba, dar și 22 de companii.

În prim plan a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și în alte zone din țară, până vineri seara. Un județ, sub Cod Portocaliu

Publicat

Atenționare Cod Galben de vânt puternic în Alba și în alte zone din țară. Administrația Națională de Meteorologie a emis, joi, atenționare Cod Galben de vânt puternic, valabilă până vineri seara.

În perioada 16 mai – 17 mai, în sudul Banatului și al Transilvaniei, precum și în  zona Carpaților Meridionali vântul va avea intensificări. Vor fi rafale de 55-65 km/h și temporar de peste 70-80 km/h.

Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în sudul, vestul, nord-vestul și centrul țării, cu viteze în general de 45-55 km/h.

În…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

(P.E) Comuna noastră rămâne liberală: Ioan Neag – singura alegere bună pentru Primăria Galda de Jos

Publicat

Comuna noastră rămâne liberală, iar PNL este sigurul partid cu care mergem înainte! Ioan Neag – singura alegere bună pentru Primăria Galda de Jos

Candidez pentru funcţia de primar al comunei Galda de Jos, după ce în anul 2020 am fost desemnat de către colegii din Consiliul Local ca viceprimar al comunei noastre.

Am ales continuitatea şi direcţia cea bună, pentru că în comunitatea noastră Partidul Naţional Liberal a demonstrat că ştie nevoile comunităţii, sprijină soluţiile la acestea şi proiectele de dezvoltare.

Avem o şansă imensă pentru…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe