Connect with us

Brasov

Soluţia turnului virtual de control, implementată în premieră la Braşov, ar putea fi preluată şi de alte aeroporturi din ţară

Publicat


sursa foto: Facebook / Adrian Ioan Veștea, arhivă foto

Soluţia turnului virtual de control ar putea fi implementată pe mai multe aeroporturi din România, a anunţat joi, la Braşov, directorul general al Romatsa, Marius Adrian Cojoc.

Prezent la Braşov la şedinţa directorilor generali de aeroporturi membre ale AAR (Asociaţia Aeroporturilor din România), Cojoc a subliniat succesul proiectului aeroportului de la Braşov, unde a fost implementată, în premieră naţională, o astfel de soluţie, şi a precizat că o strategie privind trecerea şi a altor aeroporturi la această modalitate de control de trafic aerian va fi elaborată chiar în cursul acestui an.

„Atât în cadrul acestei şedinţe, cât şi a celor ulterioare, pe care le vom avea la Romatsa cu ceilalţi colegi ai noştri, vom analiza şi vom identifica aeroporturile unde aceste soluţii pot fi implementate.

Cu siguranţă că vor fi şi alte aeroporturi unde se va implementa, iar anul acesta vom stabili şi strategia pentru acestea”, a afirmat Cojoc.

La rândul său, Niclas Gustavsson, vicepreşedinte Saab, considerat unul dintre părinţii tehnologiei Remote Tower, a subliniat că, pentru compania pe care o reprezintă, a fost proiectul cel mai rapid realizat.

„Trebuie să admit: este proiectul pe care l-am realizat cel mai rapid. (…)

Am convenit să realizăm acest proiect anul trecut, cam pe vremea aceasta, şi iată, acum, este deja funcţional. S-a făcut mai repede decât se face în Marea Britanie sau SUA sau în orice altă parte.

Aşa că, luaţi aminte, în România lucrurile se mişcă repede”, a spus Niclas Gustavsson.

Soluţia turnului virtual de control, implementată în premieră la Braşov, ar putea fi preluată şi de alte aeroporturi din ţară. Declarațiile președintelui Consiliului Județean Brașov

Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea, s-a declarat convins că şi alte aeroporturi din România vor dori să implementeze această soluţie inovativă, care are costuri mult mai reduse decât un turn de control clasic.

„De-a lungul timpului au existat fel şi fel de voci că acest lucru (proiectul aeroportului – n.r.) putea să se întâmple mai repede, că, de fapt, întârziem foarte mult, dar să ştiţi că, cei care cunosc acest fenomen al aviaţiei, procedurile administraţiei publice, ne spun că ne-am mişcat foarte repede, într-un timp relativ scurt şi acest lucru a ţinut oarecum şi de noroc, pentru că ştiţi ce înseamnă să ai un antreprenor neserios, să ai contestaţii, să întâmpini blocaje.

La vremea când Romatsa a ales această soluţie a turnului virtual – pentru că nu noi, CJ Braşov am decis – erau foarte multe voci care spuneau că suntem între munţi şi nu vom putea dirija, că este un moft şi ne propunem lucruri imposibile.

Am văzut, însă, în Suedia, că se pot dirija dintr-un singur centru 4,5,6 aeroporturi şi chiar mai multe cu costuri reduse. (…)

Soluţia turnului virtual de control, implementată în premieră la Braşov, ar putea fi preluată şi de alte aeroporturi din ţară. Turnul virtual de control de la Braşov a costat aproximativ 16 de milioane de euro

Cu siguranţă că, după Braşov, vor urma şi alte aeroporturi din România care se vor gândi la acest sistem inovativ, (…) prin care se pot reduce costurile”, a punctat Veştea.

Turnul virtual de control de la Braşov a costat aproximativ 16 de milioane de euro. El va fi dirijat de la Arad şi va putea fi operat de şase angajaţi, în loc de 30, de câţi are nevoie unul clasic.

Acesta a fost realizat de compania UTI, unul dintre principalii furnizorii de soluţii complexe pentru aeroporturi din România, care are parteneriate cu furnizori de tehnologie de top internaţionali.

Pentru contractul de la aeroportul din Braşov, UTI a colaborat cu firmele Saab – Suedia şi Thales – Italia, principalii furnizori de tehnologie pentru turnul virtual şi respectiv sistemele de radio navigaţie.

Suedia a fost prima ţară din lume care a construit un turn de control virtual, în care operaţiunile sunt efectuate de la distanţă cu ajutorul unor echipamente audio/video performante şi al unei reţele de senzori. Tehnologia, denumită Remote Tower, a fost dezvoltată de compania Saab. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Brasov

FOTO: 11 proiecte de mediu propuse Primăriei Brașov pentru finanțare. Bugetul pus la dispoziție este 600.000 de lei

Publicat

sursa foto: Primăria Municipiului Brașov

Un număr de 11 organizaţii nonguvernamentale au depus la Primăria Braşov solicitări de finanţare nerambursabilă pentru proiecte dedicate protejării mediului. Bugetul total pus la dispoziţie în anul 2023 de municipalitate este de 600.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, unsprezece organizații nonguvernamentale au depus la Primăria Municipiului Brașov  proiecte de organizare a unor evenimente dedicate protejării mediului, pentru a fi finanțate prin ghidul de finanțare a organizațiilor care desfășoară activități nonprofit de informare, educare și conștientizare în domeniile sustenabilitate urbană, ecologie, protecția mediului și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pentru a fi eligibile, cele 11 proiecte trebuie să includă minim o activitate dedicată publicului larg în perioada desfășurării celei de a treia ediții a Forumului Orașelor Verzi, respectiv 4 – 10 septembrie 2023.

Conform calendarului actualizat al acestui ghid, în perioada 31 martie – 6 aprilie se va desfășura prima etapă de evaluare: verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare.

„Faptul că am reușit să lansăm Ghidul de finanțare pentru proiecte de mediu destinat societății civile brașovene mai repede și  cu o alocare financiară mărită față de anul trecut,  precum și interesul arătat de organizațiile de mediu, reprezintă o confirmare a dorinței societății civile de a fi parte din schimbarea pe care ne-o dorim la nivelul orașului nostru, de a transforma Brașovul în capitala verde a României.

În perioada următoare vom evalua proiectele, iar din luna mai va putea începe implementarea lor.

Cel puțin o componentă se va desfășura în perioada Forumului Orașelor Verzi, o componentă adresată publicului larg, publicului brașovean.

Avem nevoie de aceste inițiative, pentru că atingerea obiectivelor de mediu pe care și le-a propus Brașovul ne aduce beneficii tuturor”, a declarat primarul Allen Coliban.

Proiectele depuse trebuie să se înscrie în următoarele arii tematice: „Mobilitate și transport alternativ“, „Managementul deșeurilor“, „Spații verzi și reconversie urbană“, „Calitatea aerului“ și „Energie regenerabilă“, cu următoarele obiective: informarea, conștientizarea și educarea cetățenilor din aceste arii tematice, fiind încurajate proiectele cât mai inovatoare, forma lor putând varia de la proiecte culturale (de tip expoziții, instalații multimedia, proiecții de film etc), la proiecte sportive (competiții, evenimente de sport de masă etc) și până la proiecte educative (ateliere creative, sesiuni de informare, dezbateri etc.).

Valoarea maximă care poate fi alocată unui singur proiect de mediu este de 100.000 de lei, contribuția beneficiarului fiind de 10%.

Potrivit Ghidului de finanțare, acordarea sumelor nerambursabile se realizează având la bază calitatea și originalitatea proiectului; relevanța; fezabilitatea; rezultatele așteptate, impactul și sustenabilitatea; modul în care a fost întocmit bugetul proiectului.

Calendarul, actualizat, pentru concursul de proiecte de mediu – 2023

31 martie  – 6 aprilie – Verificarea conformității administrative, respectiv a eligibilității cererilor de finanțare (Etapa I);

7 aprilie – Afișarea listei cu proiectele eligibile în etapa I, respectiv lista cu proiectele care nu sunt eligibile;

10 – 25 aprilie – Analizarea și notarea proiectelor de către Comisia de Evaluare (Etapa a II-a);

26 – 27 aprilie – Publicarea listei cu proiectele selectate pentru finanțare, inclusiv punctajul obținut de fiecare proiect;

28 aprilie – 3 mai – Termenul pentru depunerea contestațiilor;

4 – 8 mai – Termenul pentru soluționarea contestațiilor;

9 mai – Publicarea listelor finale cu proiectele selectate pentru finanțare.

sursa foto: Primăria Municipiului Brașov

Citește mai departe

Brasov

Incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe, într-o localitate din Brașov

Publicat

Arhivă foto

Un incendiu a izbucnit duminică după-amiază la acoperișul unei locuințe, în Hărman, județul Brașov.

Potrivit ISU Brașov, incendiul s-a produs la acoperișul unei case în localitatea Hărman.

UPDATE ora 16.50: Incendiul a fost lichidat. A ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 150 metri pătrați.

Nu s-au înregistrat victime.

Se pare că incendiul a pornit de la coșul coșul de fum care nu era izolat corespunzător.

Știrea inițială

Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 metri pătrați.

La fața locului s-au deplasat 2 autospeciale de stingere, o autoscară, o cisternă cu apă și un echipaj SMURD.

Se intervine pentru localizarea și lichidarea incendiului.

 

Citește mai departe

Brasov

Percheziţii în județul Brașov, într-un dosar de corupţie. Sunt vizați poliţişti rutieri şi de la înmatriculări

Publicat

Arhivă foto

DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Covasna, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, efectuează, duminică, 26 martie 2023, un număr de 20 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile a trei structuri de poliţie din judeţul Braşov.

Perchezițiile au loc într-un dosar de corupţie în care sunt vizaţi poliţişti care ar fi luat bani sau bunuri pentru a nu sancţiona şoferii care au încălcat legea sau pentru a favoriza candidaţi la obţinerea permisului.

Percheziţiile au loc în Braşov, staţiunea Poiana Braşov, oraşul Râşnov, localităţile Moieciu, Dumbrăviţa, Hărman şi Hălchiu. Dintre acestea, trei sunt la sediile unor instituţii publice, respectiv la sediul SPCRPCIV Braşov şi la sediile a două structuri de poliţie din cadrul IPJ Braşov, se precizează într-un comunicat dat publicităţii de DGA.

„Activităţile procedurale se desfăşoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări privind săvârşirea, de către funcţionari MAI din cadrul IPJ Braşov şi SPCRPCIV Braşov, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate, favorizarea făptuitorului şi instigare la conducerea unui vehicul fără permis de conducere. (…)

Astfel, există date conform cărora poliţişti rutieri ar fi primit, în anumite situaţii, diverse foloase pentru a nu aplica măsurile legale în cazul constatării unor încălcări ale regulilor de circulaţie pe drumurile publice.

Percheziţii în județul Brașov, într-un dosar de corupţie. 16 persoane vor fi duse la audieri

De asemenea, unul dintre poliţişti ar fi instigat un conducător auto, căruia îi reţinuse permisul, la conducerea pe drumurile publice a unui autoturism, iar în altă situaţie, prin activităţile întreprinse, poliţistul ar fi favorizat o persoană aflată într-o procedură judiciară prin îngreunarea cercetărilor.

Totodată, cercetările vizează şi fapte ale unor lucrători din cadrul SPCRPCIV care, în schimbul unor foloase, ar fi favorizat candidaţii la obţinerea permisului de conducere ori ar fi programat, preferenţial, diverse persoane fie pentru susţinerea examenului, fie pentru înmatriculare sau preschimbarea permisului”, a mai precizat sursa citată.

În urma percheziţiilor, 16 persoane vor fi duse la audieri.

Activităţile de urmărire penală în dosar sunt efectuate de lucrători de poliţie judiciară din cadrul SJA Covasna.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, în dosar a fost reţinută o primă persoană, un angajat al Poliţiei staţiunii Poiana Braşov, bănuit de abuz în serviciu. Agerpres

Citește mai departe

Brasov

Un jandarm a fost înjunghiat mortal, într-o locuință din județul Brașov. Alte trei persoane, printre care și agresorul, transportate la spital

Publicat

Arhivă foto

Un jandarm a decedat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar alte trei persoane au ajuns la spital, în urma unei agresiuni produse într-o locuință din județul Brașov. Printre victimele transportate la spital se află și agresorul.

Potrivit IPJ Brașov, la data de 26.03.2023, în jurul orei 00.20, dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a fost sesizat, prin apelul de urgență 112, cu privire la faptul că în localitatea Râșnov, în incinta unui imobil, a avut loc o agresiune în care un bărbat, de 39 de ani, ar fi lovit cu un cuțit 3 persoane.

Fapta s-ar fi petrecut în interiorul locuinței, în care bărbatul bănuit a pătruns pe ușa aflată deschisă, aici găsindu-i împreună pe cei 3 bărbați, cu vârstele de 22, 24, respectiv 38 de ani.

Între presupusul autor și victime exista o relație de cunoaștere anterioară.

După săvârșirea agresiunii, autorul s-ar fi îndreptat către locuința sa, în apropierea acesteia fiind și identificat, în stare de inconștiență, cu tăieturi în zona brațelor, leziuni pe care și le-ar fi provocat după conflictul din locuință.

Persoana bănuită împreună cu două dintre victime au fost transportate la spital, iar pentru cea de-a treia persoană, bărbatul în vârstă de 38 de ani, s-a declarat decesul.

La acest moment ofițerii de poliție judiciară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Serviciul de Investigații Criminale, împreună cu procurorul criminalist de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au întocmit un dosar penal, în care, la acest moment, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omor, urmând ca evaluările medicale să ducă la încadrarea juridică a faptelor.

Ancheta penală este în curs desfășurare, cercetările fiind continuate pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și a stabilirii răspunderii judiciare.

Potrivit presei locale, victima decedată este un jandarm din Brașov, iar o altă victimă este pompier.

Citește mai departe