Eveniment
Sorin Ovidiu Vîntu scapă de dosarul privind mita de 1 milion de euro, după ce faptele s-au prescris
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2021/04/1617663203_FOTO.jpeg)
Tribunalul Bucureşti a decis luni încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în dosarul în care acesta este acuzat că i-a dat un milion de euro fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, motivul invocat de instanţă fiind că faptele s-au prescris.
„În baza art. 396 alin. 1 şi alin. 6 C.pr. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. f C. pr .pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă prev. de art. 6 ind. 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 C.p., ca urmare a împlinirii termenului special de prescripţie al răspunderii penale. Ia act că prin sentinţa penală nr. 1960/24.12.2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, definitivă prin decizia penală nr. 1129/29.10.2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, s-a dispus confiscarea de la numitul Olteanu Bogdan contravaloarea în lei a sumei de 1.000.000 (un milion) euro, remisă acestuia de inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în decembrie 2018, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, fiind acuzat că i-a dat fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor Bogdan Olteanu suma de 1 milion de euro, în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada iulie – noiembrie 2008, Sorin Ovidiu Vîntu i-a promis şi remis lui Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul promisiunii că va face demersuri pe lângă un înalt demnitar, astfel încât Liviu Mihaiu să fie numit pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Potrivit DNA, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăţi înregistrate în SUA şi apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remişi lui Olteanu la biroul unde acesta îşi desfăşura activitatea în sediul PNL.
De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obţinerea unui mandat de deputat.
În acest context, din dispoziţia lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanţă politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.
Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de Bogdan Olteanu, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.
Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată într-un dosar separat şi condamnat definitiv, în octombrie 2020, la 5 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. AGERPRES/(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2021/11/logo_ardeal24x300.png)
Cluj
Blocuri înghesuite pe str. Nirajului din Cluj-Napoca, ”dintr-un trotuar în altul”. ”De ce atâta lăcomie pe constructori?”
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-09-at-10.35.52-scaled-e1739090373526.jpeg)
Mai mulți clujeni care locuiesc pe strada Nirajului, din cartierul Între Lacuri, reclamă că în zonă s-au construit în ultima perioadă 6 blocuri de 5-6 etaje, dintr-un trotuar în altul, fără să se țină cont nici de…
Citește mai mult pe Cluj24
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2025/02/sosoaca-4-e1731512441810.jpg)
Președintele Partidului SOS România, europarlamentarul Diana Șoșoacă, strânge semnături pentru a candida la alegerile prezidențiale din luna mai. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook. La…
Citește mai mult pe Cluj24
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2024/09/A-furat-un-telefon-mobil-dintr-o-casa-din-Ighiu-si.jpeg)
Ce e este spoofing-ul prin SMS. Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) atenționează asupra cazurilor de înșelăciune prin telefon.
Spoofing-ul prin SMS este o tehnică utilizată de atacatorii cibernetici pentru a falsifica numărul de telefon de pe care se trimite un mesaj. Această metodă le permite să se prezinte sub o identitate de încredere, inducând în eroare potențialele victime, atenționează…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Ministrul Educației, despre analfabetismul funcțional: de ce este o problemă de securitate națională
![](https://ardeal24.ro/wp-content/uploads/2025/02/Ministrul-Educatiei-despre-analfabetismul-functional-de-ce-este-o-problema.jpg)
Ministrul Educației, Daniel David, a explicat de ce analfabetismul funcțional este o problemă de securitate națională. Acesta precizează că un mare procent din populație nu știe cum să folosească cunoștințele acumulate.
„Un procent mare dintre noi știe lucruri, dar nu știe cum să le folosească, în această lume competitivă.
„Când vorbești de analfabetism funcțional înseamnă că ești alfabetizat, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro