Eveniment
Stelian Ion: Nu au fost argumente din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru păstrarea SIIJ
Necesitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi lipsa argumentelor din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru un eventual aviz la trimiterea în judecată pentru judecători şi procurori au constituit, miercuri, concluziile dezbaterii organizate de Comisia juridică a Senatului pe tema proiectului de lege referitor la SIIJ, a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
„Dezbaterea a decurs bine. M-am bucurat de prezenţa reprezentanţilor sistemului judiciar. Şi au fost două concluzii. Una legată de necesitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Practic, nu au fost argumente din partea reprezentanţilor sistemului judiciar pentru păstrarea acestei Secţii. Nimeni nu a susţinut avizul la trimiterea în judecată pentru judecători şi procurori. Este o chestiune susţinută unanim de sistemul judiciar. Aşa încât propunerea noastră a fost aceea de a continua discuţiile, de a desfiinţa Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi de a purta alte discuţii despre posibile alte reglementări care să satisfacă alte nevoi ales sistemului judiciar în cadrul legilor justiţiei”, a declarat, la Senat, Stelian Ion.
Întrebat despre posibilitatea ca Senatul, cameră decizională în cazul proiectul de desfiinţare a SIIJ, să renunţe la amendamentul adoptat în Camera Deputaţilor referitor la necesitatea avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor, Stelian Ion a răspuns: „Este posibil. Nu s-a tras o linie şi nu s-a stabilit această idee. Aşteptăm amendamente. Este o dezbatere care va continua”.
Ministrul a explicat că reprezentanţii sistemului judiciar au vorbit despre garanţii necesare independenţei magistraţilor.
„S-a vorbit la modul general de garanţii, de ideea de a asigura independenţa magistraţilor, mai ales a judecătorilor, dar nu au fost conturate anumite tipuri de garanţii. În discuţiile următoare vom dezbate posibilele garanţii”, a adăugat Ion.
Potrivit procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, o justiţie independentă vom avea când „fenomenul infracţional va fi combătut şi în rândul magistraţilor”.
„Noi considerăm că există destule garanţii în Codul de procedură penală”, a spus Bologa.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a susţinut că judecătorii trebuie să răspundă în faţa legii la fel ca orice alt cetăţean.
„Nu este absolut nicio problemă dacă colegii procurori nu doresc garanţii. Eu sunt aici ca să susţin garanţii pentru judecători. Şi asta pentru că, în final, orice cetăţean, indiferent de funcţia pe care o ocupă, la un moment dat poate să ajungă în faţa unui judecător”, a explicat Corbu.
Dezbaterea pe tema proiectului de desfiinţare a SIIJ va continua în Comisia juridică a Senatului săptămâna viitoare, în prezenţa asociaţiilor de magistraţi. AGERPRES/(AS – autor: Livia Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Primăria Alba Iulia plătește 20.000 de euro pentru curățarea Monumentului Unirii. Ce lucrări se vor efectua
Primăria Alba Iulia plătește 20.000 de euro pentru curățarea Monumentul Unirii. Administrația locală din Alba Iulia a cumpărat, pe 6 noiembrie, prin intermediul platformei SEAP, servicii de curățare, aplicare de tratamente și impermeabilizare pentru Monumentul Unirii.
Valoarea acestora este de 99.400 de lei (circa 19.979,90 de euro) fără TVA, ofertantul fiind Bronz Art Construct 2021 SRL, o firmă din județul Dâmbovița.
Monumentul Unirii din Alba Iulia a fost finalizat în anul 2018, cu ocazia Centenarului,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
,,Emoții de toamnă” la ,,Școala Altfel” în Cetatea Alba Carolina, prezentate de elevii Școlii ,,Avram Iancu” Alba Iulia
Proiectului ”Emoții de toamnă în Cetatea Alba Carolina” din Alba Iulia desfāsurat de elevii Școlii Gimnaziale ,,Avram Iancu” Alba Iulia s-a materializat printr-o expoziție colectivă pe Podul Unirii din Cetatea Alba Carolina în perioada octombrie – noiembrie 2024, vernisajul având loc vineri.
Proiectul a fost derulat în timpul Școlii Altfel de douăzeci de elevi din această școală ghidați și inițiați de prof. și grafician Diane Popa.
”În urma derulării acestui proiect elevii noștri au creat o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Un accident s-a produs vineri seară la Mănărade. Potrivit reprezentanților ISU Alba, un autoturism a lovit o țeavă de gaz și au fost chemați pompierii din Blaj.
”Garda de intervenție Blaj intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs în Mănărade.
Este vorba despre un autoturism care a acroșat o țeava de gaz. Nu s-au înregistrat victime” au transmis pompierii.
La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de stingere cu apă și spumă.