Connect with us

Eveniment

Stelian Ion: Suntem în linie dreaptă cu desfiinţarea SIIJ; cel mai bun proiect era al Guvernului

Published

on



Forma raportului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, cu mai multe amendamente, nu este cea agreată în coaliţia de guvernare, dar s-a intrat „în linie dreaptă” în ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ, ceea ce este cel mai important, a declarat joi ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

„În primul rând, observăm că suntem în linie dreaptă cu desfiinţarea Secţiei speciale. Am promis că vom desfiinţa Secţia specială, Secţia specială va fi desfiinţată. (…) Cel mai bun proiect era cel trimis de Guvern, cel susţinut de Guvern, de premierul Florin Cîţu şi trimis către Parlament. În Parlament legile trec cu majoritate. În Alianţă nu a fost agreată această variantă şi nu ar fi trecut, regret, din pricina faptului că UDMR-ul a spus şi astăzi explicit, în şedinţă, solicita garanţii suplimentare pentru magistraţi, garanţii pe care eu personal nu le-am considerat utile şi nici binevenite. De asemenea, foarte mulţi magistraţi nu le-au solicitat. Însă, punând în balanţă opţiunile pe care le avem în prezent, consider că este foarte important să fie desfiinţată această Secţie specială”, a declarat Stelian Ion, la Parlament, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, care a votat în favoarea desfiinţării SIIJ.

El a adăugat că, în forma actuală, „există un fel de imunitate mult mai redusă” pentru magistraţi faţă de forma iniţială a proiectului, care se limitează doar la unele infracţiuni.

„Va rămâne în responsabilitatea CSM, a secţiei pentru judecători şi procurori din CSM, să gestioneze cu foarte mare responsabilitate acest instrument, pentru că trebuie să vedem ce s-a întâmplat în Parlament. Parlamentul şi politicienii au avut, de-a lungul timpului, foarte mult de suferit ca imagine din pricina folosirii imunităţii ca paravan. Lucrul ăsta sper eu să nu se întâmple în cazul magistraţilor, însă ce avem acum, avem o respectare a angajamentelor pe care ni le-am asumat”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, varianta adoptată de Comisia juridică permite deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ, chiar „dacă nu este cea mai fericită”.

„Din punctul meu de vedere, această variantă nu este fericită, dar este mult mai bună decât cea prin care toate dosarele mergeau tot la o instituţie centralizată, adică la Parchetul General, care trebuia să gestioneze toate dosarele din toată ţara. Este vorba în prezent de 6.000 de dosare. (…) Pericolul cel mai mare era să se blocheze totul. Nu făceam decât să transformăm SIIJ-ul într-o altă structură din cadrul Parchetului General, ajungeam fix în acelaşi punct în care ne găsim acum”, a argumentat ministrul, care a atras totodată atenţia că exista şi „pericolul lovirii în DNA”.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, joi, raport favorabil proiectului privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, adoptând mai multe amendamente.

S-au înregistrat 17 voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Bărbat din Horea, cercetat penal după ce a fost oprit în trafic, pe DN 1R. Ce au descoperit polițiștii

Published

on

Un bărbat din Horea este cercetat penal după ce a fost oprit în trafic, pe DN 1R. Acesta se afla la volanul unui autoturism.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de sâmbătă spre duminică (22 septembrie), în jurul orei 2.20, polițiștii Secției 9 de Poliție Rurală Câmpeni – Postul de Poliție Horea, în timp ce acționau pe DN 1 R, pe raza comunei Horea, au oprit, pentru control, un autoturism. Acesta era condus de un bărbat de 48 de ani, din comuna Horea.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

FOTO. Târgul Numismatic de la Cluj-Napoca. Set de 4 monede românești, bătute în SUA. Prețul este între 12-15.000 de euro

Published

on

Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a găzduit, sâmbătă, Târgul Numismatic, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din România. La târg au fost prezenți colecționari și expozanți din județele Cluj Alba,…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading

Alba

22 septembrie, Ziua mondială fără maşini. Sunt recomandate deplasările pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul

Published

on

22 septembrie, Ziua mondială fără maşini. La această dată este marcată, anual, ziua în care sunt recomandate deplasările pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul. Ideea este de a evita utilizarea automobilului personal sau de serviciu, pentru scăderea poluării.

Pentru prima dată, Ziua fără maşini se sărbătorea în 17 iunie. Data era stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

A furat un telefon mobil dintr-o casă din Ighiu și l-a vândut. Tânăr de 20 de ani, cu dosar penal

Published

on

Un tânăr de 20 de ani s-a ales cu dosar penal după ce a furat un telefon mobil și l-a vândut. Acesta a sustras telefonul din locuința unei femei din comuna Ighiu.

Potrivit IPJ Alba, este vorba despre un tânăr de 20 de ani, din Geoagiu, județul Hunedoara, care locuiește fără forme legale în localitatea Ighiu. Acesta a fost depistat de polițiștii Secției 1 de Poliție Rurală Galda de Jos-Postul de Poliție Ighiu, imediat după ce ar fi sustras un telefon mobil.

Din cercetări a rezultat că, sâmbătă seara…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement