Alba
STUDIU: Dacă poluarea aerului s-ar reduce, ar putea fi evitate 50.000 de decese premature pe an în Europa
Peste 50.000 de decese pe an ar putea fi evitate în Europa prin reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit unui studiu publicat miercuri, care solicită acţiuni rapide, informează AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că poluarea aerului ucide peste şapte milioane de persoane pe an la nivel mondial şi provoacă, de asemenea, boli dar şi absenteism de la locul de muncă.
Pragul recomandat de OMS pentru particulele fine PM2,5 este de 10 mg/m3 în medie pe an, iar pentru dioxidul de azot (NO2) de 40 mg/m3 în medie pe an.
Nocivitatea particulelor fine pentru sănătate este dovedită, în special în zonele urbane (mortalitate, boli cardiovasculare şi respiratorii, tulburări ale sarcinii şi ale dezvoltării fetale şi altele).
Studiul, publicat în revista Lancet Planetary Health, a calculat decesele premature legate de aceşti doi poluanţi în 1.000 de oraşe europene.
Respectarea recomandărilor OMS ar permite evitarea a 51.213 decese premature pe an, potrivit cercetătorilor.
Studiul arată că „numeroase oraşe nu fac încă suficient pentru a combate poluarea aerului”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).
Numărul deceselor asociate poluării aerului variază în funcţie de oraşe –…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Toni Greblă: Nu știu ce să trecem pe buletinele de vot, pentru turul II la prezidențiale. Buletinele riscă să nu ajungă în secții
Situație complicată, după decizia de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. CCR se va reuni pe 2 decembrie, de la ora 17.00, pentru a lua o decizie după renumărarea voturilor, însă numărătoarea nu va fi gata, avertizează BEC prin vocea președintelui Toni Greblă.
În aceste condiții, BEC nu poate tipări buletinele pentru turul 2, iar o întârziere va duce la imposibilitatea ca acestea să ajungă în secții până în data de 7 decembrie seara. Greblă spune că nu știe care sunt numele care trebuie tipărite pe buletine.
„Vom avea…
Citește mai mult pe Alba24.ro
În Piața Tricolorului din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia a avut loc sâmbătă, 30 noiembrie, arborarea Drapelului Național al României.
Ceremonialul de arborare a drapelului este inclus în programul evenimentelor care marchează sărbătoarea Zilei Naționale a României.
Înălțarea pe catarg a drapelului național are loc începând cu ora 12:30, în prezența autorităților locale.
Este vorba despre un drapel de dimensiuni foarte mari, care va domina zona din fața Catedralei Încoronării din Alba Iulia, pe perioada acestor zile.
Alba
Meciurile din etapa a doua a grupelor Cupei României: Când joacă Unirea Alba Iulia cu AFK Csikszereda
Marți, miercuri și joi sunt programate cele 12 meciuri din etapa a doua a grupelor Cupei României. În această etapă, CSM Unirea Alba Iulia va juca pe teren propriu împotriva echipei AFK Csikszereda.
În prima etapă, desfășurată pe 30 octombrie 2024, Unirea Alba Iulia a obținut o victorie importantă, învingând Sepsi OSK cu scorul de 1-0. După meciul cu AFK Csikszereda, Unirea Alba Iulia va disputa ultimul meci din faza grupelor pe 18 decembrie 2024, tot pe teren propriu, împotriva CSM Râmnicu Vâlcea.
Iată programul meciurilor, prezentat sâmbătă de FRF:
Grupa A…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
30 noiembrie: Ziua naţională a tezaurului uman viu în România. Artiști populari din Alba, care poartă acest titlu
Ziua naţională a tezaurului uman viu este sărbătorită la 30 noiembrie, în România. Ziua a fost instituită prin Legea 120/2023. Sunt foarte mulți artiști populari din Alba, care poartă, sau au purtat de-a lungul anilor, acest titlu.
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman, care a motivat acest demers prin faptul că satul românesc trebuie apărat.
Conform expunerii de motive din proiectul de lege, iniţiativa legislativă a vizat „creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor…
Citește mai mult pe Alba24.ro