Connect with us

Eveniment

Studiu – Pandemia i-a făcut pe români mai triști, anxioși, furioși

Publicat


Peste 40% dintre români au fost afectați negativ de pandemie. Sunt mai anxioși, furioși pe toți și toate, și mai triști. Pandemie are astfel un impact atât fizic, dar și psihic, scrie mediafax.ro.

Specialiștii care au realizat studiul trag un semnal de alarmă în contextul în care rezultatele preliminare ale studiului arată că pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătății mintale a populației din România: 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenți au raportat o înrăutățire a nervozității.

Studiul arată că pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresantă pentru unii oameni. Frica și anxietatea pot fi copleșitoare atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Datele preliminare arată că unele condiții medicale preexistente s-au intensificat la mulți pacienți, în timp ce la alții s-au declanșat stări de anxietate, depresie și neputință în fața acestei noi provocări. Cercetarea face parte din programul COH-FIT, derulat la nivel internațional.

„68% din persoanele intervievate au estimat o creștere a timpului petrecut urmărind mijloacele mass-media, în încercarea de a gestiona situația. Alte metode de reducere a stresului și ocupare a timpului au fost exercițiile fizice, plimbările în aer liber, descoperirea unui hobby, petrecerea timpului cu animalele de companie și chiar activitatea sexuală. 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, care s-a dovedit mai pronunțată în rândul femeilor (46%) și al adulților tineri (47%). Aproximativ o treime dintre cei chestionați au raportat o înrăutățire a nervozității, o agravare mai pronunțată în acest sens fiind raportată tot de femei (35%) și de adulții tineri (38%). În ceea ce privește singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenți (28%) au raportat o înrăutățire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutățire mai pronunțată (36%)”, arată studiul.

Pentru femei, cele mai eficiente mecanisme de adaptare la Covid au fost găsirea de hobby-uri noi, utilizarea internetului și exercițiile fizice sau mersul pe jos.

Pentru bărbați, jocurile și intimitatea fizică / activitatea sexuală au fost strategii de gestionare mai importante a stresului decât în cazul femeilor, în timp ce în rândul femeilor, utilizarea internetului și a rețelelor sociale / interacțiunile sociale la distanță au fost mai importante decât pentru bărbați.

„Diagnosticarea precoce a tulburărilor psiho-emoționale este un pas important în instituirea unui tratament adecvat, atunci când este cazul, iar medicul de familie are și trebuie să aibă un rol foarte important în acest demers. De la o ușoară tristețe sau episoade de apatie, fiecare dintre noi poate să treacă, pe neașteptate, la depresie, o tulburare psihică ce afectează aproximativ 5% din populația României”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru al Institutului de Psihiatrie Socola și coordonatorul studiului COH-FIT în România.

Vizita la medicul de familie chiar și în cazul depresiei oferă ocazia de a sta de vorbă cu un om de încredere, care, de cele mai multe ori, cunoaște situația de acasă, eventualele boli și poate evalua dacă starea de sănătate este alterată, atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică.

„Este recomandat în această perioada să ne păstrăm calmul, să gândim rațional orice acțiune, înainte de a o întreprinde, să acceptăm că trecem printr-o situație pe care nu o putem controla, să ne stabilim o rutină zilnică. Dacă stăm acasă, să ne informăm din surse sigure, să ne acordăm timp în fiecare zi pentru relaxare sau meditație (băi prelungite, muzică, sport, yoga) dar cel mai important, dacă aceste activități nu ne ajută, putem să luăm legătura cu medicul nostru de familie pentru un ajutor specializat”, a mai spus Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru și coordonator al studiului COH-FIT. .

În perioada pandemiei, riscul de a suferi de depresie sau de alte tulburări psiho-emoționale este amplificat de factori precum: sărăcia, lipsa sau pierderea unui loc de muncă, evenimente triste din viață, precum decesul unei persoane apropiate sau sfârșitul unei relații, boală fizicăsau problemele asociate consumului de alcool sau droguri, mai arată studiul.

Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani, datele fiind analizate și interpretate de specialiști ai unui un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Aventura unui tânăr de 18 ani din Zlatna s-a terminat prost: beat, a furat o mașină și s-a răsturnat cu ea pe malul Ampoiului

Publicat

Un tânăr de 18 ani din Zlatna va avea de dat explicații în fața polițiștilor, pentru o aventură care s-a terminat prost. S-a întâmplat în 18 aprilie, dimineața. 

Cazul a fost detaliat de polițiștii din Alba, în buletinul de presă din 18 aprilie. Din câte se pare, tânărul s-a îmbătat și a furat o autoutilitară chiar din curtea firmei la care lucrează. 

Beat și fără carnet, a condus autoutilitara până s-a răsturnat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Operațiune ”anti-fake” la Alba Iulia: Polițiștii au confiscat haine contrafăcute în valoare de peste 9.600 lei, de la un magazin

Publicat

Operațiune ”anti-fake” la Alba Iulia: Polițiștii au confiscat haine contrafăcute în valoare de peste 9.600 de lei de la un magazin din Alba Iulia. 

Reprezentanții IPJ Alba au transmis că, la data de 17 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au indisponibilizat, în vederea confiscării, 52 de articole vestimentare.

Marfa, în valoare de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

UPDATE FOTO: Accident grav pe autostrada A1 zona la Veștem, Sibiu. Impact între un microbuz și un TIR. Trafic blocat

Publicat

Un accident rutier grav s-a petrecut joi după-amiaza pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu-Boița, în zona Veștem.

O persoană este prinsă în caroseria unei mașini și alte două ar fi rănite. A fost solicitat elicopter SMURD.

Traficul rutier este blocat la km. 230, zona Veștem, sens Sebeș – Vâlcea, a anunțat IPJ Sibiu. În accident sunt implicate patru autovehicule, din primele date.

Circulația a fost deviată la kilometrul 238, Mohu.

Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Percheziții ale polițiștilor din Alba, la aproape 3 ani de la tăierea ilegală a unor copaci. Bărbat reținut într-un dosar extins

Publicat

Percheziții ale polițiștilor din Alba, la aproape 3 ani de la tăierea ilegală a unor copaci. Reprezentanții IPJ Alba au explicat că ancheta a fost extinsă în urma unui dosar care vizează fapte din 2021. Un bărbat a fost reținut, iar altul a fost plasat sub control judiciar. 

Polițiștii din Alba au derulat percheziții în legătură cu tăierea ilegală a 45 de copaci din fondul forestier național, zona Sebeș.

Acestea s-au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe