Cluj
Studiu UMF Cluj: Impactul războiului din Ucraina asupra sănătății mentale a românilor. CHESTIONAR de completat
O echipă de medici psihiatri de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a demarat un studiu pentru a evalua impactul conflictului armat dintre Rusia și Ucraina asupra sănătății mentale a românilor.
Sub coordonarea dr. Cătălina Crișan, studiul „Sănătatea mentală în vreme de război” își propune evaluarea a trei indicatori deosebit de importanți în acest context – mecanismele de adaptare (coping), nivelul de anxietate și calitatea vieții.
Importanța studiului este dată de faptul că o mai bună înțelegere a situației pe plan național va ajuta medicii sa întâmpine si să amelioreze, prin mecanisme de suport și intervenții, efectele pe care războiul le are asupra populației României.
Pentru a contribui la acest studiu, vă invităm să răspundeți la chestionarul disponibil accesând linkul: https://forms.gle/qgekKnZxiMLntEqt6 .
Războiul, stres major pentru populație
Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, început în data de 24.02.2022, reprezintă un stres major pentru populația întregului Glob, cu posibile efecte devastatoare asupra sănătății mentale în tarile vecine conflictului, precum Romania, Rep. Moldova, Polonia, etc.
În timp ce conflictul are două denumiri oficiale – operațiune militară specială (Rusia, Belarus și aliații), respectiv invazie (Occidentul), este cert că numărul victimelor este în creștere, iar extinderea conflictului dincolo de granițele celor două țări este un stresor major.
Indivizii se confruntă și cu alți factori de stres, precum influxul de refugiați și efectele pe termen mediu și lung ale destabilizării economice rezultate din conflict, accesul la resurse energetice și alimente de…
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Cluj
FOTO. Tinerii consilieri județeni PNL, sub 40 de ani, la raport. Alin Tișe: Sper să confirme și să își facă o carieră politică
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, i-a prezentat, joi, pe tinerii consilieri județeni ai PNL, aflați la primul sau al doilea mandat și care au sub 40 de ani, despre care a spus că speră să confirme și să…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
Candidații PSD Cluj propun un plan de dezvoltare regională: educație modernizată, sănătate extinsă și susținerea agriculturii
Candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare și-au prezentat prioritățile pentru mandatul 2024-2028, propunând un plan integrat pentru dezvoltarea Clujului, a regiunii și a țării.
Candidații PSD Cluj la Senat…
Citește mai mult pe Cluj24
Mai mult de jumătate dintre români (55%) sunt familiarizați cu semnificația etichetelor energetice prezente pe aparatura electronică și electrocasnică, dar o proporție destul de ridicată (37,6%) admit că au doar informații…
Citește mai mult pe Cluj24
Cluj
INTERVIU. Piața IMOBILIARĂ, încotro? Specialist: Piața VEDETĂ la capitolul scumpiri este Clujul
„Suntem razna”. Acest titlu al unei piese muzicale ar putea defini în două cuvinte piața imobiliară clujeană. Prețul metrului pătrat crește de la o zi la alta ca Făt-Frumos. Până unde? Greu de spus, atâta timp cât…
Citește mai mult pe Cluj24