Eveniment
SUA: Deb Haaland, prima persoană amerindiană la şefia Departamentului de Interne
Parlamentara Deb Haaland a primit luni unda verde din partea Senatului SUA pentru a intra în cabinetul Joe Biden, devenind astfel primul american nativ care a ajuns ministru în Statele Unite, notează AFP.
La 60 de ani, ea a fost confirmată cu 51 de voturi pentru şi 40 contra în funcţia de secretar al Internelor, un vast departament care gestionează printre altele resurse naturale imense ale terenurilor federale (circa o cincime din suprafaţa ţării), precum rezervaţiile amerindiene.
Deb Haaland aparţine tribului Laguna Pueblo instalat în New Mexico. Ea a marcat deja istoria SUA devenind în 2018 una din primele două femei native americane care au fost alese în Congres.
„Confirmarea lui Deb Haaland reprezintă un pas uriaş în alcătuirea unui guvern care să reflecte toată bogăţia şi diversitatea acestei ţări, deoarece nativii americani au fost neglijaţi prea mult timp”, a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, înainte de vot.
„Prin numirea lui Deb Haland în fruntea Departamentului de Interne, resetăm la zero relaţia dintre guvernul federal şi naţiunile autohtone pentru a regăsi cooperarea, respectul reciproc şi încrederea”, a spus el.
Candidatura ei a fost sprijinită printr-o petiţie semnată de peste 120 de reprezentanţi tribali care l-au îndemnat pe Joe Biden „să facă istorie” prin numirea ei în acest post.
Mama celibatară, care a învins alcoolismul şi a fost nevoită pentru o vreme să recurgă la ajutoare alimentare guvernamentale, a făcut parte din valul de femei candidate la Congres pentru a se opune politicilor fostului preşedinte Donald Trump.
Înaintea lui Deb Haaland, un singur alt amerindian a făcut parte din guvernul american: Charles Curtis, vicepreşedinte al lui Herbert Hoover între 1929 şi 1933. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
Mica Unire de la 24 ianuarie 1859: Cum s-a format țărișoara de la intersecția marilor imperii. Abilitate politică unică în istorie
Mica Unire sau Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 este evenimentul istoric prin care Moldova și Țara Românească s-au unit sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, marcând începutul procesului de formare a statului național român modern.
Mica Unire (după unii istorici un nume impropriu pentru actul de atunci dar care este totuși utilizat în mod comun) a fost primul pas spre unirea tuturor…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Comunitatea din Alba, exemplu de mobilizare pentru inima lui Alexandru: Băiețelul cu probleme cardiace a fost operat în Germania
În urmă cu doar câteva luni, Eduard Florin, un polițist criminalist din Alba posta un apel umanitar. Fiul său de doar câteva luni era dignosticat cu o malformație la inimă, Tetralogia Fallot. Pentru a fi operat, pe cord deschis, familia avea nevoie de 50.000 de euro, pentru o operație în Germania.
În doar două luni comunitatea din Alba s-a mobilizat. De la donații la târguri caritabile și chiar concerte caritabile,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
VIDEO Măsuri asigurate de Poliție, ISU și Jandarmerie în Alba în minivacanța 24-26 ianuarie. 12 aparate radar pe drumuri din județ
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba, ai Inspectoratului de Situații de Urgență și ai Jandarmeriei Alba au prezentat, joi, măsurile luate pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în minivacanța 24-26 ianuarie, prilejuită de Mica Unire.
În perioada 24-26 ianuarie 2025, peste 180 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba vor acționa, zilnic. Aceștia vor intensifica…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Cluj
Câți kilometri de autostradă și drum expres vor fi finalizați în 2025. Obiectivul Ministerului Transporturilor
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că ținta ministerului este finalizarea a cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres în 2025, un obiectiv pe care îl consideră „perfect realizabil”.
…
Citește mai mult pe Cluj24