Alba
Tichete sociale 2022: categoriile de persoane care pot primi ajutor de la stat. Care este valoarea voucherelor

Guvernul a reglementat acordarea tichetelor sociale, în perioada iunie-decembrie 2022.
Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, de acestea vor beneficia persoanele singure, cele fără adăpost și familiile cu venituri reduse.
Tichetele vor putea fi folosite pentru alimente de bază și mese calde, în contextul în care au crescut prețurile la alimente, energie electric.
Tichete sociale 2022: valoarea voucherelor
Proiectul prevede acordarea unor tichete sociale valorice, neimpozabile, în valoare de câte 250 de lei (un singur tichet), acordate o dată la două luni. Acestea vor fi pe suport electronic, potrivit avocatnet.ro.
Vezi și Voucherele de 50 de euro pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite prin Poșta Română. Ce spune ministrul Muncii
Ajutorul de stat se acordă persoanelor aflate „în risc de deprivare materială, precum și risc de sărăcie extremă ca urmare a creșterii prețului la utilitățile publice, precum și la bunurile de consum, cu impact major asupra standardelor de viață și de locuire ale populației”.
Tichete sociale 2022: categoriile de beneficiari
Persoanele vulnerabile sunt cele cu un venit mediu lunar sub 1.500 de lei, afectate de creșterea prețului la utilitățile…
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Alba
Câte ZILE LIBERE vor avea românii de Rusalii 2022. Ce sărbători religioase mai sunt în luna iunie. Minivacanțele anului

Următoarea minivacanță pentru români va fi de Rusalii 2022, sărbătorite în acest an în 12 iunie. Potrivit legislaiei în vigoare, se acordă zi liberă și în a doua zi de Rusalii.
Prin urmare, cel puțin bugetarii vor avea minivacanță de trei zile la mijlocul lunii iunie – sâmbătă, 11 iunie, duminică, 12 iunie și luni, 13 iunie.
Sărbătoarea de Rusalii
Sărbătoarea de Rusalii este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea Apostolilor, ca o încreștinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare acestei zile. Despre Rusalii amintesc și Sf. Apostol Pavel și Sf. Luca. De Rusalii românii beneficiază de două zile libere legale.
Rusaliile (din latina vulgară – în napolitană se folosește „Pasca rusata” (Paștele trandafirilor) iar în aromână „Arusaľi” ), cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh / Sfântului Spirit reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști.
Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, numită în popor şi Duminica mare, este sărbătoarea anuală a pogorării Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli. Ea cade totdeauna la 10 zile după…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Primăria Alba Iulia caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe străzi și în alte zone din municipiu. Procedură de achiziție

Primăria Alba Iulia a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea unui studiu prin care să fie identificate zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.
Vor fi identificate și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone.
Va fi creată o listă cu zonele vulnerabile la precipitații cu intensități mari în municipiu, cu prezentarea caracteristicitlor pentru fiecare în parte. Aceasta, în condițiile în care există studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor principale, ce cuprinde date privind colectarea și evacuarea apelor pluviale.
Firma care va câștiga procedura de achiziție pentru care pot fi depuse oferte până în 27 mai va extinde acest studiu, pentru a prezenta starea de fapt actuală.
Va trebui să prezinte și o analiză inițială privind starea de fapt și cea cu statistici și date istorice (studii de meteorologie, administrare cursuri de apă, îmbunătățiri funciare), precum și soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din zonele sensibile identificate.
Vor fi prezentate inclusiv surse de poluare, particlarități de relief, rețele edilitare ce trebuie relocate, vor fi făcute…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO Junior Bike Race la Ciugud: câștigătorii concursului de mountainbike. A fost prezent și un grup de copii ucraineni refugiați

Peste 200 de copii au participat sâmbătă, la concursul ”Junior Bike Race”, competiția de mountainbike de la Ciugud. Destinată copiilor între 3 și 14 ani, aceasta a ajuns la șasea ediție.
Copiii, alături de părinți, s-au distrat în aer liber și au concurat, în funcție de vârstă, pe unul dintre cele două trasee puse la dispoziție de organizatori.
La eveniment a fost prezent și un grup de copii ucraineni refugiați, cărora le-a fost oferit un prilej de bucurie.
Și polițiștii au fost alături de copii. Au organizat un atelier de reguli rutiere pentru cei mici.
Junior Bike Race Ciugud 2022: câștigătorii
Categoria Fete 3 / 4 ani
Locul 1: Magda Ilinca
Locul 2: Cosma Irina
Locul 3: Sturza Eva
Categoria Băieți 3 / 4 ani
Locul 1: Molnar Mihai
Locul 2: Moisescu Iustin
Locul 3: Vandici Eric
Categoria Fete 5 / 6 ani
Locul 1: Scrob Oana
Locul 2: Brudean Alessia
Locul 3: Borza Matea
Categoria Băieți 5 / 6 ani
Locul 1: Stănilă Mihai
Locul 2: Pascal Cristian
Locul 3: Stoica Vicențiu
Categoria Fete 7 / 8 ani
Locul 1: Pascal Sarah Maria
Locul 2: Mondoc Karina
Locul 3: Andrei Alexandra
Categoria Băieți 7 / 8 ani
Locul 1: Secașiu Sebastian
Locul 2: Medeșan…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
FOTO: Ce poți vedea la Ansamblul Bisericii Reformate din Ighiu, în drum spre Iezer sau Piatra Craivii. Monument construit la 1781

Ansamblul Bisericii Reformate din Ighiu este un monument mai puțin cunoscut în județul Alba, dar foarte important.
În drumul spre Iezerul Ighiel sau spre Piatra Craivii, merită măcar o scurtă oprire, dacă nu o vizită dedicată, fiind situat în centrul istoric al comunei.
Integrabil stilistic barocului târziu şi rococo-ului, a fost construit între 1781-1783, pe locul unei biserici de piatră din secolul al XIII-lea, edificată de coloniștii sași din sat (aduși în jurul anului 1206).
Din vechiul ansamblu a supravieţuit o parte din incinta fortificată, databilă în secolele XV-XVI, cu bastionul de la intrare, încorporat într-o construcţie din 1712.
Vezi și FOTO-VIDEO: Peisaj de poveste, în Alba. Iezerul Ighiel, cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România
În cimitirul din jurul bisericii odihneşte marele savant preiluminist Bód Péter (1712-1769), care a deţinut la Ighiu calitatea de preot-paroh și a fost unul dintre cei mai importanți oameni de cultură ai Transilvaniei din secolul al XVIII-lea.
Biserica se află în centrul satului, fiind înconjurată de rămășițele fortificației din secolul al XV-lea, din a cărei structură mai persistă câteva elemente gotice.
Astfel,…
Citește mai mult pe Alba24.ro