Connect with us

Eveniment

TIMP LIBER DE ACASĂ: Recitalul Extraordinar Mozart ''Ama Deus'', dedicat Zilei Îndrăgostiţilor

Published

on



La 13 februarie 2021, la orele 19.00, pe pagina de Facebook a Casei Artelor „Dinu Lipatti”, în cadrul Lunii Iubirii, va fi transmis Recitalul Extraordinar în Premieră Online Mozart „Ama Deus”, dedicat Zilei Îndrăgostiţilor – Valentines Day (14 februarie), notează facebook.com/casadinulipatti/.

Evenimentul a avut loc în 2019 în Salonul de muzică al Casei Lipatti, interpreţi fiind soprana Cristina Maria Oltean, baritonul Adrian Mărcan şi pianista Mădălina Florescu. Programul include arii şi duete din opere mozartiene celebre – „Il re pastore” (premiera 23 aprilie 1775); „Răpirea din Serai” (premiera 16 iulie 1782); „Directorul de teatru” (premiera 7 februarie 1786); „Nunta lui Figaro” (premiera 1 mai 1786); „Don Giovanni” (premiera 29 octombrie 1787); „Cosi fan tutte” (premiera 26 ianuarie 1790); „Flautul fermecat” (premiera 30 septembrie 1791).

La 27 ianuarie 2021 s-au împlinit 265 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari compozitori clasici ai lumii, Wolfgang Amadeus Mozart. Născut la Salzburg, Mozart a fost de mic copil un geniu al muzicii. Primele compoziţii „Andante” şi „Allegro” au fost scrise în 1761, când acesta avea doar cinci ani. A fost un compozitor versatil, a compus în aproape fiecare stil major, simfonie, operă, concert solo, muzică de cameră, inclusiv cvartet şi cvintet, şi sonată pentru pian. Dintre acestea, concertul pentru pian a fost dezvoltat şi popularizat de Mozart, remarcabile fiind „Concertul pentru pian 24” în C Minor, „Concertul pentru pian Nr. 24”. A scris muzică religioasă, a compus dansuri, serenade, şi alte forme de muzică de divertisment. Principalele caracteristici ale stilului clasic se regăsesc în muzica lui Mozart. Claritatea, echilibrul şi transparenţa sunt amprente definitorii ale operei sale. În ultimul deceniu al vieţii (a murit la 5 decembrie 1791), Mozart a explorat armonia cromatică la un nivel rar în epocă. Pianistul şi scriitorul american Charles W. Rosen (1927-2012) sintetiza, astfel, opera marelui compozitor născut la Salzburg: „Doar prin recunoaşterea tăriei şi a senzualităţii din centrul operei lui Mozart putem să pornim spre înţelegerea structurilor operei sale şi să pătrundem în splendoarea sa.”, wolfgang-amadeus.at.

***

Soprana Cristina Maria Oltean s-a născut în localitatea Brad, judeţul Hunedoara. În 2007, Cristina Oltean, studentă la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, a decis să studieze canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde în 2013 şi-a finalizat şi studiile de master, potrivit operanb.ro.

Solistă a Operei Naţionale Bucureşti, Cristina Maria Oltean cântă constant pe scenele operelor din Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, pe cea a Sălii Radio Bucureşti, a Teatrului „Regina Maria” Oradea, dar şi pe cele ale filarmonicilor din Târgu-Mureş, Arad, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Braşov etc. A fost desăvârşită în diferite roluri, între care amintim: Gilda – „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, Violeta Valery – „La Traviata” de Giuseppe Verdi, Donna Anna – „Don Giovanno” de W. A. Mozart, Liu – „Turandot” de Giacomo Puccini, Norina – „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti, Lucia – „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Regina Nopţii – „Flautul Fermecat” de W. A. Mozart, Adina – „Elixirul Dragostei” de Gaetano Donizetti. A susţinut cu succes o serie de concerte de arii, duete şi lieduri. A participat la mai multe competiţii şi are în palmares mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Baritonul Adrian Mărcan a absolvit Liceul de Muzică din Cluj-Napoca la secţia violoncel în 1998. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Roşu, fiind licenţiat în arta cântului în 1996. Este solist al Operei din Braşov, din 1995, şi are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice şi filarmonici din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Galaţi, Craiova, Arad, Constanţa, Oradea, Tg. Mureş, Bacău. În perioada 1996-2004 a desfăşurat şi activitate pedagogică, fiind asistent universitar la Facultatea de Muzică Braşov, secţia canto. A susţinut numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franţa şi Japonia. În prezent, este solist al Operei Naţionale Bucureşti, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Casa Artelor „Dinu Lipatti”.

Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Pedagogie muzicală – dirijat coral şi secţia Interpretare muzicală – pian. A obţinut diploma de formator „Train the Trainer”. În perioada 1990-2002 a fost profesoară de pian şi corepetitor la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Începând din 2002, activează ca maestru corepetitor la Opera Naţională Bucureşti. De asemenea, a susţinut recitaluri de muzică de cameră în majoritatea centrelor culturale din Bucureşti şi din ţară. Din repertoriul foarte bogat, amintim opere de Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Gounod, Bizet, Boito, Ceaikovski, Puccini, Enescu, lucrări camerale de Bach, Beethoven, Schubert, Brahms, Sibelius. A fost distinsă de-a lungul timpului cu mai multe premii: Premiul de excelenţă aniversar oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale „Bianca” la Concursul Naţional „Mihail Jora” (1998), Premiul „Martha Joja” pentru stil de cameră la concursul Naţional „Ionel Perlea” (1998), potrivit potrivit operanb.ro.

Conceptul Evenimentului „Luna Iubirii” aparţine pianistei şi regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului. AGERPRES/(Documentare – Irina Andreea Cristea, Liviu-Ioan Tatu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Simona Aruştei)

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Produse tip șampon, pe lista de alerte europene privind produse cosmetice cu risc chimic. Sunt vândute în magazine sau online

Published

on

Mai multe produse tip șampon, vândute în magazine sau online, apar în Alertele Europene privind produsele cosmetice cu risc chimic.

InfoCons atenționează privind produsele neconforme și posibil efecte în urma utilizării acestora.

Produse tip șampon neconforme

  • Denumire: Hair Repair capelli appesantiti
  • Marcă: Schwarzkopf
  • Descrierea produsului: Șampon, promovat ca reparare a părului și pentru părul gros, 250 ml
  • Tip de risc: Risc chimic

”Conform listei ingredientelor, produsul conține…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Zeci de șoferi testați pentru alcool sau droguri la volan în Alba, în ultimele 24 de ore. Câți au rămas fără permise

Published

on

Zeci de șoferi au fost testați pentru alcool sau droguri la volan în Alba, în ultimele 24 de ore. Ppolițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat.

Au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 351 de verificări de persoane și 232 de verificări de autovehicule, a trasmis IPJ Alba.

În cadrul acțiunilor, au fost constatate 82 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Valoarea totală a amenzilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Ambasada SUA în România i-a dedicat unei eleve din Alba o postare pe Facebook. Zara Negură a studiat timp de un an în State

Published

on

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România i-a dedicat o postare în social media unei eleve din Alba. Este vorba despre Zara Negură Damian, elevă în clasa a XII-a la Colegiul ”Lucian Blaga” din Sebeș, iar timp de un an a trăit visul american. 

Mai exact, Zara a fost bursieră a programului FLEX și timp de un an a studiat la colegiul din Richmond, Maine. De ceva vreme s-a întors în țară, iar acum este în clasa a XII-a și se pregătește pentru a aplica la universități. 

Eleva din Sebeș nu va mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Cluj

Balul caritabil „Dar din Dar” la Cluj-Napoca, se strâng fonduri pentru câinii fără stăpân

Published

on

Asociația Sirius Animal Rescue din Cluj-Napoca organizează în 27 septembrie un eveniment caritabil, intitulat balul „Dar din Dar”, cu scopul strângerii de fonduri pentru anima(suflet) lele pe care le au în grijă, dar și…

Citește mai mult pe Cluj24

Continue Reading
Advertisement