Connect with us

Alba

TOP-ul celor mai lungi cuvinte din limba română. Care este adevărata proveniență a cuvântului ”DA”

Published

on



Cum a apărut cuvântul „DA” în limba română? Iată explicațiile: Majoritatea specialiștilor consideră că termenul „da” provine din limba slavonă veche, precursoarea bulgarei.

Aceeași formă este și în limba rusă, cu același înțeles, dar și în limbile din fosta Iugoslavie. „Da” este caracteristic zonei balcanilor și Rusiei, nu tuturor limbilor slave.

O altă teorie controversată presupune o etimologie alternativă, cuvântul de confirmare ar fi preluat din limba latină. Pe timpul lui Augustus, limba latină clasică nu a avut un cuvânt echivalent „da”-ului de la noi scrie dcnews.ro

Pe atunci era nevoie ca romanii să ofere mai multe explicații atunci când voiau să confirme ceva.

Ei foloseau expresii și combinații de cuvinte care conțineau „sic”, „ita”, „vero” toate cu sensul de „așa este”, „într-adevăr”, „în acest fel” sau pur și simplu repetau ceea ce au spus deja.

Cu timpul romanii au găsit soluții mai eficiente scurtând cuvintele sau expresiile sub influența germanicilor care aveau deja conceptul de „da” în limba lor. În felul acesta se explică faptul că „sic” a devenit „si” în italiană, spaniolă și „sim” în portugheză. În latina răsăriteană echivalentul…

Vezi mai mult pe Alba24


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Treceri de pietoni semaforizate și sistem de cântărire a vehiculelor în mișcare, la Zlatna. Care este valoarea investiției

Published

on

Treceri de pietoni semaforizate și sistem de cântărire a vehiculelor în mișcare, la Zlatna. Administrația locală din orașul Zlatna va implementa un sistem integrat de management urban, ce vizează, printre altele, creșterea siguranței auto și pietonale și fluidizarea traficului pe arterele principale. 

Primăria Zlatna a lansat pe 14 ianuarie, în platforma SEAP, o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Câți aditivi alimentari poate conține o ciorbă de legume de la restaurant. Studiu InfoCons

Published

on

Câți aditivi alimentari poate conține o ciorbă de legume de la restaurant. Un studiu recent, realizat de Asociația Națională de Protecția Consumatorilor – InfoCons, arată că o astfel de ciorbă poate conține până la 9 aditivi alimentari.

Studiul a fost realizat pe baza informațiilor din meniurile fizice ale restaurantelor incluse în cercetare, precum și de pe site-urile acestora, de unde consumatorii pot comanda…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Produse tradiționale din Alba, promovate de Ministerul Agriculturii la ”Săptămâna verde” din Berlin. Care este oferta prezentată

Published

on

Produse tradiționale din Alba sunt promovate la expoziția ”Săptămâna verde” 2025 de la Berlin. Ministerul Agriculturii participă la eveniment cu un stand de informare, la care sunt oferite spre degustare mostre din produse românești.

Din județul Alba, sunt promovate brânzeturile de Colțești, iaurtul de oaie din Câlnic, vinarsul și vinuri Jidvei și siropurile de Șugag. De asemenea, sunt prezentate produse din carne…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Evoluția pieței terenurilor în România. Tranzacții de 450 milioane de euro, anul trecut. Ce caută investitorii

Published

on

teren agricol

Evoluția pieței terenurilor în România. În 2024, au fost înregistrate tranzacții de aproximativ 450 milioane euro. Datele sunt publicate de o companie ce contorizează vânzări sau cumpărări de terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale urbane sau în zone periurbane.

Nivelul tranzacțiilor de anul trecut este comparabil cu cel din 2023.

Consultanții Colliers consideră că piața de terenuri continuă să aibă o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading