Connect with us

Eveniment

Tot mai mulți pacienți cu obezitate morbidă ajung la Urgențe

Publicat



La Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, în fiecare zi din această săptămână a fost internat cel puțin câte un pacient supraponderal, iar cei mai mulți dintrei ei cântăreau chiar peste 200 de kilograme. Pentru acești pacienți, este nevoie de echipaje suplimentare de la ISU pentru a fi transportați la spital.

Vineri noapte, un astfel de pacient a ajuns la unitatea medicală din Iași cu insuficiență respiratorie post-COVID, iar acum se află internat la terapie intensivă, anunță Digi 24.

Ultima săptămână a pus la grea încercare cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Sfiridon din Iaşi. Aproape zilnic pe mâna medicilor au ajuns pacienți a căror greutate depășea chiar 200 de kilograme.

„Ne uităm la alte țări din vestul Europei şi din Statele Unite, unde proporţia acastor pacienţi era una mult mai ridicatî decât în România. Iată că această săptămână ne-a adus această provocare, aproape în fiecare zi un pacient cu obezitate morbidă si e vorba de pacienţi tineri”, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Iași.

„Conform ultimelor statistici, prevalenţa asupra greutăţii – şi ne referim aici şi la supraponderali, şi la persoanele obeze – ajunge în jur de 60%. De asemenea, prevalenţa obezităţii ajunge la un procent de 30% din populaţa adultă”, spune Adina Rusu, nutriționist.

Atât preluarea, cât și evaluarea și tratarea pacienților cu obezitate morbidă înseamnă un efort suplimentar din partea tuturor.

„Patologia lor este complexă și avem prima provocare: să ajungă la spital. Unul din ei locuia la etajul 4 al unui bloc, vă daţi seama, a fost nevoie de un echipaj medical mare si cu mulți colegi de la ISU ca să-l coboram, să-l punem în ambulanţă, să-l aducem la spital, apoi să ajungă într-o secție de spital”, a povestit Diana Cimpoeșu.

„De regulă, personalul care intervine est format din patru militari, în funcţie de greutate. Dacă o persoană are peste 200 de kilograme, atunci se creşte numărul persoanelor care ajută la transportatul persoanei supraponderale”, a explicat Georgică Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISU Iași.

De ce obezitatea crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19

Experiența marchează deopotrivă și medicul, și pacientul, spun specialiștii.

„În momentul în care se văd neputincioşi, pentru că este o stare psihică indusă şi de acest lucru, se intensifică tot ce înseamnă această simptomatologie afectivă în sens negativ”, explică Raluca Prepeliţă – psihiatru la Institutul Socola.

Obezitatea morbidă crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19, dar și complică boala, atrag atenția medicii. Este și cazul unui tânăr de 23 de ani, infectat în noiembrie. Zilele acestea bărbatul a ajuns la terapie intensivă cu insuficienţă respiratorie gravă post-COVID.

„Pe de o parte, grăsimea de la nivelul abdominal poate împiedica realizarea unor mişcări respiratorii corecte. Pe de altă parte, celulele adipoase prezintă receptori de care se poate lega acest virus mult mai uşor. Prin urmare o persoană cu obezitate prezintă un risc crescut”, arată Adina Rusu, nutriționist.

Dacă nu se vor lua măsuri imediate, în 2025 jumătate din populaţia globului s-ar putea confrunta cu obezitatea, atrage atenția Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Sursa: Digi 24

sursa: Ora de Sibiu


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Iepurașul de Paște. Semnificația, originile și tradiția simbolului de sărbători. De ce se spune că ascunde cadourile

Publicat

Iepurașul de Paște este unul dintre simbolurile acestei sărbători de primăvară, dincolo de semnificațiile religioase ale acesteia. Tradiţia îndrăgitului Iepuraş de Paşte îşi are originile în legendele păgâne. Acesta le va aduce cadouri copiilor care au fost cuminți.

Iepurele reprezintă la păgâni simbolul lui Eostre, zeiţa primăverii. Aceasta era adesea asociată cu ouăle şi iepurele. Se spune că zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

4 din 5 români își vor petrece Paștele acasă, în familie. 75% vor să participe la slujba de Înviere

Publicat

Peste 79% dintre români intenţionează să îşi petreacă Sărbătorile Pascale în familie. Proporția celor care îşi doresc să călătorească de Paște este scăzută: doar 16%.

Peste 79% dintre români…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Preot clujean: Sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este sărbătoarea sărbătorilor

Publicat

Preotul Cornel Felecan, parohul Bisericii “Pogorârea Sfântul Duh” Cluj-Napoca, arată în Sâmbăta Mare că sărbătoarea Învierii Mântuitorului nostru Isus Hristos este ”sărbătoarea sărbătorilor, este bucuria bucuriei…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Paște 2024. Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Idei de rețete interesante

Publicat

Paște 2024. Ce poți face cu resturile de mâncare de la masa de sărbători. Se poate întâmpla ca după mesele de sărbători să rămână feluri de mâncare neconsumate. Pentru a diversifica meniul în perioada următoare, aceste alimente pot fi refolosite și pot fi transformate în noi preparate culinare.

Dacă v-au rămas bucăți de friptură sau drob, cozonac, ouă roșii sau legume după masa de Paște, acestea pot fi utilizate pentru a găti alte feluri de mâncare. Important este să fie bine păstrate în zilele de sărbători.

URĂRI DE PAŞTE 2024 Mesaje și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe