Connect with us

Covasna

További 25 hulladékkal teli konténert foglaltak le a konstancai kikötőben

Publicat


Konstanca, május 11./Agerpres/ – További huszonöt hulladékkal teli konténert foglaltak le a konstancai kikötőben. A konténerek Németországból érkeztek és ugyanannak a Prahova megyei, importtal foglalkozó cégnek voltak címezve.

A román határrendészeti és környezetvédelmi hatóságok a Frontex ügynökség egy képviselőjével közösen azt követően vizsgálták át az dél-konstancai kikötőben lévő konténereket, hogy május 7-én tíz, majd 10-én további tizenöt, németországi hulladékot tartalmazó konténerre bukkantak, amelyet egy importtal foglalkozó, Prahova megyei vállalatnak címeztek, és az ügyben kivizsgálást indítottak.

A keddi ellenőrzéskor kiderült, hogy a szállítmányt kísérő és a vámhatóságoknak bemutatott dokumentumok nem felelnek meg a valóságnak, a konténerekben megközelítőleg 500 tonna fém-, papír-, textil, gumi-, fahulladék, használt elem és több azbesztdarab volt.

A Konstanca megyei környezetvédelmi őrség nem engedélyezte a szállítmány behozatalát az ország területére, így visszafordítják azt a feladónak.

Az ügyben a konstancai táblabírósági ügyészség nyomoz hamis okmányok használata és a hulladékgazdálkodási szabályok be nem tartása miatt.
AGERPRES/( RO – szerző: Georgiana TĂNĂSESCU, szerkesztő: Karina OLTEANU, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Covasna

A házbizottságok kinevezték ügyvivő vezérigazgatónak Ramona Săseanut és Liviu Popescut a SRTv, illetve a SRR élére

Publicat

Bukarest, június 24./Agerpres/ – A két ház házbizottsága a csütörtöki együttes ülésen kinevezte Ramona Săseanut a román közszolgálati televízió (SRTv), Liviu Popescut pedig a román közszolgálati rádió (SRR) ügyvivő vezérigazgatójának. A megbízatás 60 napra szól.

Ludovic Orban képviselőházi elnök elmondta, a kinevezésre azért kerül sor, hogy biztosítsák a két intézmény vezetését az alkotmánybíróság döntése után, amely értelmében alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem vettek részt a házbizottságok együttes ülésén.

A házbizottságokra azt követően hárult az ügyvivő vezérigazgatók kinevezésének hatásköre, miután a szenátus és a képviselőház szerdai együttes ülését, amelyen ezt meg kellett volna ejteni, kvórumhiány miatt felfüggesztették.

Lucian Romaşcanu, a PSD szenátusi frakcióvezetője a plenáris ülés felfüggesztése után közölte, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a román közszolgálati televízió és a román közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoznak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu.

A parlament május 11-én úgy döntött, hogy Ramona Săseanut bízza meg a román közszolgálati televízió, valamint Liviu Popescut a román közszolgálati rádió ideiglenes vezetésével, miután a plénum elutasította a Román Televíziótársaság (SRTv) 2017-es, 2018-as és 2019-es, illetve a Román Rádiótársaság (SRR) 2017-es, 2018-as és 2019-es tevékenységi jelentéseit. A két ügyvivő vezérigazgató megbízatása hat hónapra szól.

Az alkotmánybíróság június 17-én helyt adott a PSD beadványának, és úgy ítélkezett, hogy alaptörvénybe ütköznek a parlament azon határozatai, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat.
AGERPRES/(RO – szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Barna a különnyugdíjakról: A kormánykoalíció egyértelmű álláspontja tükrében az onbudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos

Publicat

Bukarest, június 24./Agerpres/ – Várhatóan ősszel benyújtják a javaslatot a különnyugdíjak eltörlésével vagy korlátozásával kapcsolatban, és figyelembe véve a kormánykoalíció egyértelmű döntését ebben a témában, az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos – jelentette ki Dan Barna kormányfő-helyettes, az USR PLUS társelnöke.

Barnát arról kérdezték a Digi24 szerda esti műsorában, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy az ombudsmannak javasolt személy ‘akadályokat gördítsen’ a különnyugdíjak felszámolását célzó tervezet elé.

Az USR PLUS álláspontja a kormánykoalícióban az, hogy meg kell oldani a különnyugdíjak problémáját. Ez szerepel a kormányprogramban, és ez az álláspontja tulajdonképpen a koalíciónak is, mondta Barna.

‘A hozzájárulás elve a helyes és követendő. A különnyugdíjak egy részét meg lehet, és meg is fogjuk szüntetni. Vannak olyan különnyugdíjak is, amelyeket az alkotmánybíróság korábbi döntései miatt nem lehet felszámolni, de korlátozni lehet, vagy meg lehet szabni valamiféle kritériumokat azokkal kapcsolatban. A kormánykoalíció ezt vállalta, és dolgozik rajta. A munkaügyi minisztériumban egy szakértőkből álló csapat elkészíti az ezzel kapcsolatos javaslatot őszig. A kormánykoalíció egyértelmű döntésének tükrében az ombudsmannak javasolt személy egyéni véleménye másodlagos’ – nyomatékosította az USR PLUS társelnöke.

Hozzátette, a különnyugdíjak ügyét ‘többé nem lehet a szőnyeg alá söpörni’, viszont a reformnak ezen a téren korrektnek és alkotmányosnak kell lennie.

Fábián Gyula, a kormánykoalíció jelöltje a Nép Ügyvédjének tisztségére szerdán kijelentette, hogy tavaly vonult nyugdíjba ügyészként, 49 évesen, nyugdíja meghaladja a 10.000 lejt. Az igazságszolgáltatási rendszerben az ügyészekre és bírákra nehezedő nagy nyomás indokolja a korai nyugdíjba vonulást, szögezte le Fábián az erre vonatkozó kérdésre.

Az ombudsman-jelölt azt is kifejtette, hogy az alkotmánybíróság eddigi döntései „egyértelműen a bírák és ügyészek javára szólnak” a nyugdíjak tekintetében.
AGERPRES/( RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Antonia NIŢĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

Romaşcanu: A PSD fontolgatja, hogy közigazgatási bíróságon támadja meg a házbizottságok döntését a közmédia ügyvivő vezetőiről

Publicat

Bukarest, június 23. /Agerpres/ – Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt szenátusi frakcióvezetője közölte, miután kvórumhiány miatt felfüggesztették a parlament plenáris ülését, hogy véleménye szerint a hatalmon levő pártok azért választották ezt a megoldást, mert így a két házbizottság fog dönteni a román közszolgálati televízió és a román közszolgálati rádió ügyvivő igazgatóinak kinevezéséről, ezt a döntést pedig nem lehet megtámadni az alkotmánybíróságon.

A PSD azt fontolgatja, hogy a közigazgatási bíróságon fogja megtámadni azt a döntést, amelyet a házbizottságok hoznak meg a közmédia két intézményének ideiglenes vezetéséről, mivel az alkotmánybíróságon nem lehet óvást emelni a házbizottságok együttes ülésén hozott döntés ellen – tette hozzá Romaşcanu.

A PSD-s frakcióvezető szerint súlyos visszaélés történt, és nem tartották be a parlamenti eljárásrendet. Az ügyvivő igazgatók kinevezéséhez ugyanis minden frakciónak jelöltet kellett volna nevesítenie, akiket meghallgatnak a szakbizottságok, majd a szakbizottsági véleményeknek a plénum elé kellett volna kerülniük. Mindez nem történt meg – mondta Romaşcanu.

A parlament plenáris ülését, amelyen a közszolgálati rádió és a közszolgálati televízió ügyvivő igazgatóit kellett volna kinevezni, szerdán kvórumhiány miatt felfüggesztették.

A kvórumot a képviselőház PNL-frakciójának vezetője, Gabriel Andronache kérésére ellenőrizték.

A PSD képviselőházi frakciójának vezetője, Alfred Simonis kifejtette, hogy nem szavazta meg a kvórum ellenőrzésére vonatkozó javaslatot, mert „ez egy szemfényvesztés és az eljárási szabályzat durva megsértése”.

Anca Dragu szenátusi elnök bejelentette, hogy a testület nem határozatképes, majd emlékeztette a törvényhozókat, hogy a Román Rádió és a Román Televízió megszervezésére vonatkozó törvény értelmében abban az esetben, ha a parlament két házának plénuma kvórumhiány miatt nem ülésezik, a szenátus és a képviselőház házbizottsága nevezi ki az ügyvivő igazgatókat.

Azt is bejelentette, hogy a házbizottságok ülése csütörtökön 9.00 órakor kezdődik.

Június 17-én az alkotmánybíróság helyt adott a Szociáldemokrata Párt beadványának, és alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlament azon határozatait, amelyekkel kinevezték a román közszolgálati televízió (SRTv) és a román közszolgálati rádió (SRR) vezetésével megbízott ügyvivő vezérigazgatókat, Ramona Săseanu-Moroşanut és Liviu Popescut.
AGERPRES/(RO -szerző: Alina NOVĂCEANU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)
sursa: Agerpres

Citește mai departe

Covasna

ANM: Kitart a hőhullám csütörtökön és pénteken is

Publicat

Bukarest, június 23./Agerpres/ – Piros jelzésű hőségriasztást adott ki szerdán hét megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint a riasztás csütörtökön és pénteken érvényes Krassó-Szörény, Temes, Arad, Bihar, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyére. A nappali csúcshőmérsékletek 39 és 41 Celsius-fok között alakulnak az említett térségek nagy részében, északnyugaton pedig 35 és 38 fok között. Az éjszakai hőmérséklet nem csökken 20-24 Celsius-fok alá.

Ugyanebben az időszakban narancssárga hőségriasztás lesz érvényben az ország délnyugati és középső részében. Olténiában 37-39 Celsius-fok lesz a legmagasabb hőmérséklet, Erdélyben pedig 35-37 Celsius-fok. Éjszaka nem lesz hűvösebb 20-22 foknál.

A meteorológusok egy sárga jelzésű kánikula riasztást is kiadtak, amely az egész ország területére kiterjed csütörtökön és pénteken. A diszkomfort-hőérzet fokozott lesz, a hőmérséklet-nedvesség mutató meghaladja a 80-as kritikus küszöböt. Erdély keleti részében, Munténiában, Dobrudzsában, Moldvában a csúcshőmérsékletek 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak.

Az ANM figyelmeztet ugyanakkor, hogy a hegyvidéken, illetve kisebb kiterjedésű területeken az ország többi régiójában is délután és este tovább is hangsúlyos légköri instabilitásra lehet számítani, ami felhőszakadásokban, viharokban, jégesőben nyilvánul meg.

Szerdán déli 12 órától este 10-ig elsőfokú, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó riasztás érvényes a hegyvidéken, Dobrudzsában, Moldvában, valamint helyenként Erdélyben, Olténiában és Munténiában is. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-40 litert négyzetméterenként. AGERPRES/(RO – szerző: Daniel BADEA, szerkesztő: Oana TILICĂ, HU – szerkesztő: VALKAI Krisztina)
sursa: Agerpres

Citește mai departe