Connect with us

Eveniment

Tradițiile nemuritoare din Transilvania, expuse într-un film regizat de Dumitru Budrala

Publicat


Cu timpul, tradițiile se pierd, însă filmele documentare le pot readuce la lumină peste ani și ani. Este și cazul filmului „Iarna transilvană”, realizat de regizorul Dumitru Budrala, care descrie obiceiurile, ceremoniile și ritualurile specifice sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou. Filmul poate fi vizionat online.

Filmul lui Dumitru Budrala este un martor atent la tradițiile de Crăciun întâlnite la comunitățile pastorale din sudul Transilvaniei. Camera de filmat urmărește până la detaliu ceea ce obișnuiau oamenii să facă în această perioadă, de la tăiatul porcului în ziua de Ignat la colindele cetelor de feciori și împodobitul cailor și boilor pentru marea horă din ziua de Crăciun.

„Ritualurile și cântecele străvechi ale comunităților carpatine se aseamănă cu cele ale lumii antice. Deși au rezistat atâtor sute și chiar mii de ani și s-au transmis până în zilele noastre, există astăzi foarte mulți oameni care locuiesc în orașe, la bloc, și care nici nu își imaginează că astfel de obiceiuri sunt încă respectate în multe localități din mediul rural”, spune regizorul Dumitru Budrala.

Minute bune din film le sunt dedicate cetelor de feciori ai satului care se organizează încă din ziua de  Sf. Nicolae, cu vătaf, cârciumar și tot alaiul pentru a colinda, la fiecare casă din sat, cât e noaptea de Ajun de lungă cât și de Sfântul Ion/Udatul Ionilor.

De altfel, regizorul Dumitru Budrala a ales să filmeze oameni autentici, cu mâinile bătătorite de muncă, care știu să se bucure de fiecare moment al acestor zile de sărbătoare. Din tradițiile și obiceiurile întâlnite în comunitățile pastorale din sudul Transilvaniei nu lipsesc idilicele drumuri pe ulițele satului în sănii trase de cai, împodobitul boilor, al cailor și al feciorilor, care își leagă clopoței în jurul gambelor și spectaculoasa horă care are loc de Crăciun, în centrul satului.

Un loc aparte în rândul credințelor populare din perioada Crăciunului îl au la credințele păgâne despre vrăji despre oameni care „leagă” oile să nu mai dea lapte și animalele domestice care cad bolnave din senin și mor de deochi sau pentru că au fost blestemate în această perioadă. Și cum fiecare problemă are și o rezolvare, oamenii de la poalele munților știu rețete de deochi (pentru oameni și cai) și au convingerea că „un popă bun” poate citi din carte astfel încât orice blestem să dispară și lucrurile să reintre pe făgașul normal.

Filmul documentar „Iarnă transilvană”, deși a fost făcut în anul 1996, sau poate tocmai de aceea, este o mărturie autentică a tradițiilor care s-au păstrat în mediul rural, dar care sunt din ce în ce mai puțin răspândite. Iar restricțiile cauzate de pandemia de Covid-19 au făcut ca anul acesta o parte din obiceiuri să nu mai poată fi practicate, pentru prima oară din antichitate încoace.

Filmul poate fi vizionat aici:

Alba

Femeie din Alba Iulia care a spart geamul unei secții de poliție după o ceartă cu iubitul, trimisă în judecată. Ce s-a întâmplat

Publicat

politie noaptea

O femeie din Alba Iulia a fost trimisă în judecată pentru distrugere. Motivul: După o ceartă cu iubitul a spart geamul unei secții de poliție din județ. 

În data de 19 aprilie 2024, dosarul de distrugere a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Fapta pentru care femeia va ajunge în fața magistraților din Alba Iulia a avut loc în 11 decembrie 2022. S-a petrecut la Berghin, iar geamul spart aparținea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

A crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și motociclete. Ce a influențat vânzările. Date INS

Publicat

A crescut cifra de afaceri din comerțul de autovehicule și motociclete, în primele două luni ale anului 2024. În schimb, au scăzut activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor. 

Afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor s-au majorat cu 3,5%, ca serie brută, în primele două luni ale acestui an. Datele sunt comparativev cu perioada similară din 2023, potrivit Institutului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

VIDEO FOTO. Aniversare. Un deceniu de studii indiene la UBB Cluj-Napoca, în prezența ambasadorului Indiei

Publicat

Centrul Clujean pentru Studii Indiene al Universității ”Babeș – Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a aniversat, vineri, 10 ani de la înființare, în prezența ambasadorului Indiei, Rahul Shrivastava.

Fondatorul și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Secretul unui gulaș perfect, în cea mai vizitată comuna din Alba. Cum se prepară mâncarea tradițională maghiară la Rimetea

Publicat

Secretul unui gulaș perfect, în cea mai vizitată comuna din Alba. Comuna Rimetea este celebră pentru ospitalitate, peisaje pitorești superbe și gulaș.

Cei care trec prin comună, chiar dacă doar în vizită de o zi, sau care petrec un sejur, nu pleacă din Rimetea fără a gusta o porție de gulaș. 

Aproape fiecare pensiune în care se gătește are o rețetă proprie. Pe lângă o rețetă mai are și o serie de secrete.

Una dintre…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe