Connect with us

Bistrita-Nasaud

Transporturi ilegale de lemn pe DN 17D, în Bistrița-Năsăud, sancţionate cu simple avertismente

Publicat


Arhivă foto

Şoferii a două autoutilitare ce transportau material lemnos fără documente legale au fost sancţionaţi de către poliţiştii bistriţeni cu simple avertismente. Cantitatea de aproximativ 3 metri cubi de lemn a fost confiscată, potrivit buletinului de presă remis miercuri, 15 martie 2023, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Transporturile ilegale de lemn au fost depistate în cadrul unor controale pe linie silvică efectuate pe drumul naţional 17D.

„La data de 14 martie a.c., în cadrul activităţilor de monitorizare a traficului rutier, poliţiştii din Sângeorz-Băi au depistat, pe Drumul Naţional 17D, două autoutilitare care transportau material lemnos. În urma verificărilor, s-a constatat că, în ambele cazuri, transporturile au fost efectuate fără documente legale.

Cei doi conducători auto, un tânăr de 21 de ani, din Rebrişoara, şi un bărbat de 57 ani, din Sângeorz-Băi, au fost sancţionaţi cu avertisment, iar materialul lemnos transportat (aproximativ 3 mc) a fost ridicat şi predat în custodia ocolului silvic”, se arată în comunicat. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Bibliotecile şcolare ar putea avea un colţ dedicat părinţilor, la propunerea inspectorului şcolar general

Publicat

sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Cristian Nicula, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, a declarat joi, într-un interviu acordat AGERPRES, că va propune implementarea conceptului de „Biblioteca părinților” în bibliotecile școlare. Această inițiativă presupune amenajarea unui colț special care să ofere cărți destinate părinților elevilor, pe care aceștia să le poată împrumuta.

Iniţiativa vine după o vizită efectuată la Şcoala gimnazială „Lucian Blaga” din municipiul Bistriţa, în preambulul Zilei naţionale a lecturii, unde a aflat că bibliotecara unităţii de învăţământ împrumută cărţi atât elevilor, cât şi părinţilor.

„Ar fi foarte frumos să avem aşa ceva (în bibliotecile şcolare – n.r.), adică să mai citească şi părinţii, mă tare tem că nu ar strica.

La şcoala ‘Lucian Blaga’ se desfăşoară foarte frumos, doamna bibliotecară de acolo are tact.

Mi-a dat şi mie o carte: ‘Inteligenţa materiei’, de Dumitru Constatin Dulcan.

Voi propune ca această iniţiativă să se extindă la nivelul judeţului”, a declarat şeful IŞJ, Cristian Nicula, pentru AGERPRES.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsău funcţionează 30 de biblioteci şcolare. Agerpres

Citește mai departe

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Reprezentanţi ai UNHCR şi UNICEF, în vizită de lucru la Instituţia Prefectului, în chestiunea refugiaţilor ucraineni

Publicat

Arhivă foto

O echipă compusă din Andrea Groves, șefa Biroului Teritorial al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în România, Jean Benoit Manhes, coordonatorul senior al Răspunsului UNICEF în România, Gabriela Popescu, coordonatorul regional al UNICEF, și Marian Sitar, asociatul senior pentru Protecția Copilului, s-a întâlnit cu prefectul județului Bistrița-Năsăud, Teofil Cioarbă, pentru a discuta situația actuală a refugiaților ucraineni din această zonă și necesitățile acestora.

Directorul Cancelariei prefectului, Doru Cordoş, a precizat joi, pentru AGERPRES, că întâlnirea, care a avut loc în data de 14 februarie, a confirmat colaborarea cu UNHCR şi UNICEF şi buna cooperare a celor implicaţi în a oferi sprijin şi protecţie refugiaţilor.

„Principalele teme abordate în cadrul întâlnirii au fost situaţia actuală a refugiaţilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, nevoile specifice ale refugiaţilor, cu accent pe copii şi persoane vulnerabile, coordonarea eforturilor de asistenţă umanitară, precum şi identificarea de noi soluţii pentru integrarea refugiaţilor în comunităţile locale.

Concluzia principală a tuturor participanţilor la întrunire a fost – şi pe undeva este un semn de mândrie, aş putea spune – aprecierea acestor organizaţii a modului în care a fost gestionată situaţia refugiaţilor în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Întâlnirea a confirmat încă o dată o colaborare dintre Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi UNHCR, precum şi UNICEF şi buna cooperare a tuturor celor implicaţi în a oferi sprijin şi protecţie refugiaţilor”, a declarat Cordoş pentru AGERPRES.

Numărul refugiaților ucraineni de la nivelul județului Bistrița-Năsăud, în scădere

Numărul refugiaţilor ucraineni de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a continuat să scadă în ultimul an, în prezent fiind vorba despre 570 de persoane.

„De la începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost emise 1.600 de permise de şedere, iar în luna ianuarie – situaţia pe care o avem de la ISU Bistriţa – au fost depuse solicitări pentru acordarea sumelor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru un număr de 27 de persoane singure şi 28 de familii.

În momentul de faţă, în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean sunt înregistraţi 570 de refugiaţi”, a precizat directorul Cancelariei prefectului.

Dintre refugiaţi, 83 sunt femei angajate la o fabrică româno-germană din municipiul Bistriţa, specializată în producţia de cabluri auto, acestea fiind însoţite de 72 de copii. Agerpres

Citește mai departe

Bistrita-Nasaud

Impact între două autoturisme pe o șosea din Bistrița-Năsăud: O persoană a fost rănită

Publicat

O persoană a fost rănită, marți la amiază într-un accident rutier produs pe o șosea din Bistrița-Năsăud. În eveniment au fost implicate două mașini.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au intervenit la un accident de circulație produs pe Drumul Județean 173, în Jelna.

Din primele date, un autoturism condus de un bărbat de 39 de ani, din Dumitrița, care se deplasa pe direcția Orheiu Bistriței către municipiu a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o tânără de 19 ani, din Orheiu Bistriței.

În urma accidentului, o pasageră din autoturismul condus de către bărbat a fost rănită, necesitând acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri în cadrul unui dosar penal urmând să fie stabilite cauzele și împrejurările producerii accidentului.

Citește mai departe

Actualitate

Bistriţa-Năsăud: Bugetul de investiţii al municipiului reşedinţă, construit în proporţie de 75% cu fonduri europene

Publicat

Arhivă foto

Conform datelor prezentate de către primarul Ioan Turc în cadrul unei conferințe de presă joi, fondurile europene reprezintă 75% din sursa de finanțare a investițiilor planificate în bugetul municipiului Bistrița pentru acest an, ceea ce înseamnă aproximativ 222 de milioane de lei.

„Un lucru extrem de important – aviz celor care pun la îndoială beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană -, fondurile europene nerambursabile reprezintă 75% din sursa de finanţare a investiţiilor.

Discutăm despre 221.912.000 lei.

Veniturile proprii reprezintă 6.122.000 lei, respectiv 2%.

Excedentul anului anterior – 18.795.000 lei – reprezintă 7%. Bugetul de stat – 26.586.000 lei, 9%; împrumuturi interne – 21.539.000 lei, respectiv 7%”, a spus Turc.

Banii europeni vin din proiecte de modernizare a infrastructurii de transport şi a celei şcolare, din proiecte de reabilitare energetică a blocurilor şi din cele de punere în valoare a unor clădiri sau vestigii cu valoare istorică.

Bugetul general al municipiului Bistriţa pentru anul în curs prevede o creştere cu o treime a veniturilor şi a cheltuielilor, veniturile fiind estimate la 560 milioane de lei şi cheltuielile la circa 583 milioane de lei, diferenţa urmând să fie acoperită din excedentul bugetar al anului 2023.

Pentru bugetul de dezvoltare este prevăzută o creştere cu aproximativ 50% a cheltuielilor, care vor depăşi 295 milioane de lei.

Din bugetul general, peste 101 milioane de lei reprezintă cheltuielile de personal, la care se adaugă circa 103 milioane de lei pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii.

Consiliul Local Bistriţa va fi convocat cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a adopta bugetul municipiului pentru acest an. Agerpres

Citește mai departe