Eveniment
Trei incendii de vegetaţie uscată stinse de pompierii din Harghita, în ultimele 24 ore. Se intensifică activităţile de patrulare

În ultimele 24 ore pompierii militari și civili din Harghita au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetaţie uscată, în Miercurea-Ciuc, Mihăileni şi Topliţa. Astfel că numărul cazurilor în care se foloseşte focul deschis pentru arderea miriştilor se află în creștere, a informat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.
„Numai în cursul zilei de ieri, 20 martie a.c., pompierii militari harghiteni au acţionat pentru stingerea a trei incendii de vegetaţie uscată, care au afectat peste 3 ha, iar la unul dintre acestea exista pericol de propagare la pădurea din apropiere.
Pompierii militari din cadrul subunităţilor Miercurea Ciuc şi Topliţa, în cooperare cu SVSU Mihăileni, au reuşit localizarea şi stingerea acestor incendii, care au avut loc în localităţile Miercurea Ciuc, Mihăileni şi Topliţa, împiedicând astfel propagarea flăcărilor către vecinătăţi”, se arată în informarea ISU Harghita.
Sursa citată precizează că, pe fondul încălzirii vremii, incendiile care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriştilor ori a vegetaţiei uscate au tendinţa să se înmulţească, avertizând că trebuie respectate regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor.
„Cetăţenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecţia mediului care interzic arderea vegetaţiei uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, se arată în informarea ISU Harghita.
Trei incendii de vegetaţie uscată stinse de pompierii din Harghita, în ultimele 24 ore. Vor fi intensificate acţiunile în teren
Totodată, se mai menţionează faptul că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
„Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol”, mai subliniază Biroul de Presă al ISU Harghita.
În context, se menţionează faptul că vor fi intensificate acţiunile în teren, pentru diminuarea numărului de arderi necontrolate.
Trei incendii de vegetaţie uscată stinse de pompierii din Harghita, în ultimele 24 ore. Pompierii desfășoare acțiuni pentru informarea cetățenilor
„Pentru diminuarea numărului de arderi şi, implicit, a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu”, se arată în informarea ISU Harghita.
Totodată, personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita desfăşoară o serie de acţiuni de informare şi conştientizare a cetăţenilor asupra riscului generat de incendiile de vegetaţie, printre care se numără şi activităţi de patrulare în zonele sau localităţile unde se preconizează sau unde se produc incendii de vegetaţie, cu implicarea Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.
Anul trecut, numărul incendiilor de vegetaţie uscată la care au intervenit pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a crescut cu peste 200% faţă de anul precedent, fiind afectate peste 2.500 de hectare de vegetaţie, dar şi zeci de hectare de litieră de pădure sau fond forestier. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Eveniment
UPDATE FOTO: Bărbat transportat la spital, după ce a căzut cu bicicleta de pe un pod, la intrarea în municipiul Hunedoara

Un bărbat a ajuns la spital, marți după-amiază după ce a căzut cu bicicleta de pe un pod, la intrarea în municipiul Hunedoara.
Potrivit IPJ Hunedoara, la data de 6 iunie 2023, în jurul orei 14:50, Poliția Municipiului Hunedoara fost sesizată cu privire la faptul că un bărbat a căzut cu bicicleta de pe punctul situat pe DJ 687 (zona “Blooming”, intrarea în municipiul Hunedoara).
Polițiștii rutieri care s-au deplasat la fața locului au stabilit faptul că un bărbat de 54 de ani, din municipiul Hunedoara, care se deplasa pe bicicletă pe podul respectiv, a căzut cu bicicleta de pe pod, de la o înălțime de aproximativ 9 metri.
Bărbatul a fost preluat de un echipaj medical, iar polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
UPDATE ora 17.50: Bărbat transportat la spital, după ce a căzut cu bicicleta de pe un pod, la intrarea în municipiul Hunedoara. Precizările pompierilor
„Pompieri ai Detașamentului Hunedoara au intervenit, în această după-amiază, pentru a salva un bărbat în vîrstă de 54 de ani care a căzut cu bicicleta de pe podul aflat la intrarea în oraș.
Bărbatul, în deplasarea sa pe bicicleta, s-a dezechilibrat și a căzut de la aproximativ 9 metri, într-o zonă greu accesibilă, iar echipa de intervenție, care a fost formată din 6 salvatori, a intervenit de urgență pentru a-i asigura primul ajutor.
După prima evaluare a stării de sănătate, biciclistul căzut de pe pod prezenta posibile traumatisme la nivelul coloanei vertebrale și fracturi, astfel că intervenția s-a realizat folosind o saltea vacuum, victima fiind adusă până la ambulanța SMURD care a transportat-o la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Hunedoara.
Apelul la 112 a fost transmis de un pieton care se deplasa spre casă, se afla la intrarea pe pod și a observat cum biciclistul s-a dezechilibrat și a căzut.
Medicii hunedoreni efectuează acum investigații medicale de specialitate”, a precizat reprezentantul ISU Hunedoara.

Un accident rutier soldat cu decesul unei persoane a avut loc, marți după-amiază pe DN1 E60, în județul Cluj.
Potrivit ISU Cluj, pompierii de la Detașamentul Huedin au intervenit la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, la intersecție cu localitatea Leghia.
UPDATE 3: Accident grav pe DN 1 E60, în Cluj. Precizările polițiștilor
„Accidentul rutier s-a produs pe DN1 E60, intersecție cu DJ 108C/ localitatea Leghia.
Conducătorul unui ansamblu de vehicule, bărbat în vârstă de 55 de ani, din județul Bihor, se deplasa dinspre Oradea spre Cluj-Napoca. Pe un sector de drum cu o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, ansamblul de vehicule lovind un stâlp, iar ulterior un cap de pod și un al doilea stâlp.
Din nefericire, echipajul medical prezent la fața locului a declarat decesul acestuia”, a precizat reprezentantul IPJ Cluj.
UPDATE 2: Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN 1, kilometrul 514, în dreptul localității Leghia, județul Cluj, conducătorul unui TIR a pierdut controlul direcției, răsturnându-se. În urma impactului, acesta a decedat. Circulația rutieră se desfășoară pe un singur fir, alternativ, prin dirijarea poliției.
UPDATE ora 17.05: Victima a fost extrasă și prezintă leziuni incompatibile cu viața. Bărbatul avea aproximativ 50 de ani, iar autotrenul răsturnat era încărcat cu sucuri.
În accident a fost implicat un autotren, care este răsturnat.
Din primele informații, în cabina autotrenului este încarcerat un bărbat.
Se acționează la fața locului cu două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și o ambulanță SAJ.

Ordinul prin care Aeroportul Brașov – Ghimbav a fost certificat ca aeroport internațional a fost semnat marți de către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Aeroportul Braşov va putea opera curse internaţionale!
Am semnat astăzi Ordinul de Ministru prin care Aeroportul Braşov -Ghimbav, aflat în coordonarea Consiliului Judeţean Braşov, a fost certificat ca aeroport internaţional şi va putea opera curse externe de la mijlocul lunii iunie”, a scris Grindeanu pe Facebook.
La finalul lunii mai, consilierii judeţeni braşoveni au aprobat scenariul privind finanţarea cheltuielilor de funcţionare şi viitoarele investiţii de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, în vederea depunerii prenotificării, la Comisia Europeană, pentru obţinerea unui ajutor de stat.
Conform documentelor adoptate de consilierii judeţeni, în scenariul cel mai pesimist, acest ajutor ar urma să aibă o valoare maximă de 2.325.822 de euro, iar în scenariul de bază, neutru şi cel optimist, de 1,98 milioane de euro, ambele scenarii fiind realizate în baza deficitului de finanţare operaţională de 1 martie.
Totodată, în documentele anexă la Hotărârea aprobată joi se face referire şi la planurile de investiţii pentru viitor.
Astfel, în condiţiile în care, CJ Braşov estimează că, în 2026, se va atinge pragul de un milion de călători, se va impune construcţia unui al doilea terminal.
Acesta ar urma să fie realizat în perioada 2027 – 2033, cu o valoare estimată a investiţiei de peste 23 milioane de euro.
Lucrările ar urma să fie finanţate în proporţie de 92% din veniturile de exploatare a aeroportului, diferenţa de 8% urmând a fi asigurată din alte surse (subvenţii, bugetul de stat sau fonduri europene). Agerpres
sursa foto: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov, arhivă foto
Covasna
Covasna: Lipsa apei calde în blocurile și instituțiile publice din Întorsura Buzăului, până în octombrie

Locuitorii blocurilor de locuințe și utilizatorii instituțiilor publice din orașul Întorsura Buzăului, care sunt conectați la sistemul centralizat de termoficare, vor experimenta o lipsă de apă caldă la robinet până în luna octombrie.
Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică a anunţat că, în baza HCL 58/2023, furnizarea agentului termic a fost oprită începând cu data de 5 iunie, centrala urmând să intre în revizii şi reparaţii.
Potrivit sursei citate, serviciul va fi reluat în data de 1 octombrie.
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în perioada verii se va lucra şi la extinderea reţelei de termoficare, aceasta urmând să fie prelungită până la viitorul bazin de înot, aflat în construcţie.
Acesta a precizat, totodată, că un alt motiv pentru care centrala termică a fost oprită îl reprezintă pierderile considerabile pe care aceasta le înregistrează pe timpul verii, când nu se furnizează căldură.
Fiind al cincilea an în care centrala este oprită pe timpul verii, o parte dintre locatarii blocurilor şi-au pus boilere electrice în apartamente, iar ceilalţi îşi încălzesc apa necesară la aragazul cu butelie, pentru că în Întorsura Buzăului nu există gaz metan.
Centrala termică din Întorsura Buzăului, care funcţionează cu biomasă, a fost pusă în funcţiune în anul 2004 printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care a sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa, dar autorităţile locale vor să construiască o nouă centrală, mai eficientă şi mai rentabilă. Agerpres