Eveniment
Trei incendii produse din cauza coșurilor de fum, în ultimele două ore, în județul Harghita. Recomandările pompierilor

Trei incendii au izbucnit, miercuri la amiază la trei locuințe din Miercurea Ciuc, Toplița și Merești, județul Harghita.
Potrivit ISU Harghita, casele a trei familii din localitățile Miercurea Ciuc, Toplița și Merești au fost în pericol, miercuri dimineață, din cauza unor incendii care au izbucnit în jurul coșurilor de fum.
Pompierii militari din cadrul subunităților de intervenție Miercurea Ciuc, Toplița, Odorheiu Secuiesc și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Merești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.
Cele trei evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza coșurilor de fum necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile.
De la începutul acestui an, s-au înregistrat 30 de astfel de evenimente nedorite.
Recomandările pompierilor pentru evitarea unor incidente similare
– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);
– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Eveniment
FOTO: Bărbat scos fără suflare din apele râului Mureș, în zona străzii Barajului din Târgu Mureș

Un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața după ce s-a ănecat în râul Mureș. Pompierii mureșeni au intervenit de urgență și l-au scos pe bărbat din Mureș, însă în ciuda eforturilor depuse, nu s-a mai putut face nimic pentru victimă, fiind declarat decesul.
Potrivit ISU Mureș, tragedia s-a produs marți dimineață, în jurul orei 08:00, în municipiul Târgu Mureș.
Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș au fost solicitați să intervină pentru extragerea unei persoane înecate în râul Mureș, zona străzii Barajului.
La fața locului s-s deplasaat de urgență o autospecială de stingere, o autospecială de muncă operativă și barca pneumatică.
Ajunse la fața locului, echipajele au constatat faptul că este vorba despre un bărbat în vârstă de circa 40 de ani.
La fața locului a intervenit și un echipaj medical din partea Serviciului de Ambulanță Județean Mureș, care a constatat decesul, bărbatul prezentând leziuni incompatibile cu viața.
”Împrejurările producerii evenimentului vor fi stabilite de către organele abilitate în acest sens”, a declarat sg.maj. Oltean Georgiana, purtător de cuvânt al ISU Mureș.

Mai multe localități din județul Harghita se află marți, 6 iunie, sub avertizare meteo cod galben de ceață densă.
Meteorologii anunță că până la ora 9:00, se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.
Zone vizate
Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților: Miercurea Ciuc, Toplița, Gheorgheni, Ditrău, Sândominic, Remetea, Joseni, Suseni, Ciumani, Ciucsângeorgiu, Sărmaș, Frumoasa, Lăzarea, Sânsimion, Cârța, Siculeni, Mihăileni, Tomești, Gălăuțaș, Ciceu, Sânmartin, Sâncrăieni, Dănești, Subcetate, Mădăraș, Tușnad, Sântimbru, Voșlăbeni, Cozmeni, Leliceni, Păuleni-Ciuc, Racu;
Alba
UPDATE: Avertizare meteo: Zone din județele Alba, Mureș și Cluj, sub cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni după-amiază o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din două județe.
Potrivit ANM, se vor semnala averse care vor acumula local peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină de mici dimensiuni.
Avertizarea este valabilă până la 18:00.
Zone vizate
Județul Alba: Aiud, Ocna Mureș, Unirea, Jidvei, Șona, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Mirăslău, Fărău, Noșlac, Hopârta, Rădești;
Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Ungheni, Adămuș, Mica, Gănești, Bahnea, Sânpaul, Chețani, Suplac, Ogra, Cuci, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș.
UPDATE: De asemenea, până la ora 18.00, meteorologii au emis o avertizare cod galben de vreme rea pentru zone din județul Cluj.
Se vor semnala descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse care local vor acumula peste 15…20 l/mp, intensificări ale vântului.
Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Săndulești, Ploscoș
Eveniment
FOTO: Prima prelevare de organe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu din acest an. Au fost relevate rinichii, ficatul şi corneea

Prima prelevare de organe din acest an a avut loc luni la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Potrivit unui comunicat de presă transmis de SCJU Sibiu către AGERPRES, prelevarea s-a realizat de la un bărbat în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală, iar rinichii, ficatul și corneea au fost extrase cu succes.
„Astăzi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se desfăşoară o complexă intervenţie chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în moarte cerebrală.
Este prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Sibiu în anul 2023. Bărbatul a suferit săptămâna trecută mai multe traumatisme severe şi era internat în cadrul Secţiei Clinice Anestezie – Terapie Intensivă, ca pacient al Secţiei Clinice Ortopedie, iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus sâmbătă, 3 iunie, de către doi medici primari ATI.
Ulterior, duminică 4 iunie, Dr. Tiberiu Toabeş, medic primar ATI – coordonatorul local de transplant, a obţinut acordul pentru donare de la familia pacientului. (…)
Procesul de prelevare a început azi în jurul orei 10.00 şi se desfăşoară etapizat pe durata mai multor ore, având loc recoltarea următoarele organe: ficatul, rinichii precum şi corneea”, se arată în comunicat.
La procesul de prelevare a organelor participă o echipă de medici din Bucureşti, de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, care recoltează ficatul şi o echipă de medici din Cluj Napoca, de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, coordonată de Dr. Pop Dan-Alin, medic primar urolog, care prelevează rinichii.
Pentru recoltarea corneei, procedurile sunt efectuate de către Dr. Dorina Elena – Popa, medic coordonator Compartimentul Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu. Corneea va fi ulterior trimisă la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
După prelevare, echipele de medici vor pleca de urgenţă către centrele de transplant de care aparţin.
Procesul de prelevare se desfăşoară sub supravegherea şi coordonarea doctorului Mihai Sava, medic şef Secţia Clinică ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person” are rolul de menţinere a organelor în condiţii optime în vederea prelevării. Din cadrul echipei SCJU Sibiu mai fac parte Dr. Alina Bereanu, medic primar ATI şi Vintilă Bogdan, medic specialist ATI, aflat în gardă.
„Transmit familiei donatorului mulţumirile şi respectul profund, atât al meu personal, cât şi al întregii echipe implicate, pentru că, într-un proces de prelevare de organe, totul începe de la familie.
Este vorba despre o încărcătură emoţională imensă, despre o decizie extrem de grea, care presupune o mare generozitate şi respect pentru semeni.
Datorită acestui gest, alţi oameni vor primi o nouă şansă. Totodată, le mulţumesc colegilor din cadrul spitalului şi echipelor de prelevare pentru promptitudinea cu care au răspuns şi pentru profesionalism”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. Agerpres
sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu