Connect with us

Eveniment

Trei persoane, printre care un copil, rănite într-un accident produs pe DN 14, în județul Sibiu. Trafic blocat

Publicat


accident noaptea general

Trei persoane au fost rănite, joi seară într-un accident produs pe DN 14, în județul Sibiu.

Potrivit IPJ Sibiu, traficul este blocat pe DN14, km 47+700m, între Târnava și Copșa Mică în urma unui accident rutier în care au fost implicate două autovehicule.

Din primele cercetări efectuate la fata locului, polițiștii rutieri au stabilit faptul ca mașinile erau conduse din sensuri opuse, iar coliziunea s-ar fi produs pe fondul pătrunderii pe contrasens.

Un autoturism, condus de către o femeie în vârstă de 32 de ani, ar fi pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu o autoutilitara care transporta colete, condusă de un bărbat în vârsta de 44 de ani.

În urma accidentului a rezultat rănirea a trei persoane din…

Citește mai mult pe Romania24


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

Mureș: 12 localităţi din judeţ vor fi alimentate cu apă. Valoarea investiției, 32 milioane de euro

Publicat

Un număr de 12 localități din județul Mureș vor fi alimentate cu apă, în urma unui proiect de investiții a cărui valoare se ridică la 32 de milioane euro.

Potrivit unui comunicat al Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, marți, 21 martie, a fost semnat contractul de finanţare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Mureş, în perioada 2014-2020”.

Contractul, în valoare totală de peste 32 de milioane de euro, include 12 localităţi din 6 unităţi administrativ – teritoriale din judeţul Mureș.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătăţirea infrastructurii de apă în localităţile din zona Luduş – Grebenişu de Câmpie.

„Am semnat  un nou proiect de investiţii în sectorul de apă, care se adaugă portofoliului semnificativ pe care l-am construit în ultima perioadă, prin efortul colegilor din autoritatea de management a Programului Operaţional Infrastructură Mare şi în parteneriat cu autorităţile locale.

De la preluarea mandatului, am semnat 14 contracte pentru conectarea României la reţeaua de apă, în valoare de aproximativ 2,2 miliarde euro. Accelerăm investiţiile în sectorul de apă şi apă uzată, prin noile apeluri care vor fi deschise chiar în următoarele luni, prin Programul Dezvoltare Durabilă, în cadrul căruia 3,4 miliarde de euro sunt destinaţi infrastructurii de apă – canal şi tranziţiei la o economie circulară”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

De investiţia asigurată prin contractul de finanţare vor beneficia 9.446 locuitori, iar gradul de conectare al populaţiei la serviciile de alimentare cu apă va creşte de la 64,37% înainte de proiect la 78,20% după finalizarea proiectului.

Rezultatele concrete ale proiectului sunt: 50,043 km de aducţiune, 24,163 km de reţea de distribuţie apă potabilă, 5 rezervoare înmagazinare, 8 staţii tratare apă.

Obiectivele specifice ale proiectului derulat în judeţul Mureş vizează conformarea la standardele europene privind calitatea apei destinate consumului uman, prin măsuri de creştere a gradului de conectare a populaţiei la reţeaua de apă, alimentarea cu apă potabilă în regim continuu şi la standardele de calitate stabilite prin legislaţie şi creşterea gradului de siguranţă în funcţionarea sistemului.

Potrivit sursei citate, proiectul contribuie la dezvoltarea socio-economica a zonei prin: crearea de locuri de muncă în perioada de implementare a contractelor de lucrări şi servicii, stimularea investiţiilor private şi a turismului în zona rurală cu crearea premiselor pentru dezvoltarea economică a zonei de proiect.

Accesul la serviciile publice de apă şi canalizare sigure şi de calitate va stimula societăţile comerciale, investitorii şi dezvoltatorii de a investi în aria proiectului.

Se va contribui şi pe aceasta cale la crearea de locuri de muncă şi venituri suplimentare la bugetele locale, utile în dezvoltarea comunităţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei; reducerea riscului de poluare a solului şi apelor subterane şi îmbunătăţirea calităţii mediului; îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi reducerea riscului de îmbolnăvire în mediul rural prin asigurarea furnizării apei potabile de calitate, în conditii de siguranţă şi în regim continuu; îmbunătăţirea funcţională cu ajutorul SCADA centralizat şi prin mărirea capacităţii de intervenţie în caz de avarii.

Tot marţi, a fost semnat şi contractul prin care operatorul de apă Aquaserv Târgu Mureş va beneficia de fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru achiziţia de echipamente şi software care să permită dezvoltarea sistemului de management al pierderilor de apă.

Investiţiile în digitalizarea companiei finanţate prin acest proiect sunt de peste 2,3 milioane de euro şi se înscriu în obiectivul de continuare a măsurilor de digitalizare necesare pentru eficientizarea investiţiilor, reactualizarea, modernizare şi extinderea sistemelor SCADA implementate în cadrul programelor ISPA si POS MEDIU, pentru îmbunătăţirea urmăririi parametrilor în operarea sistemelor de producere şi distribuţie a apei potabile, de colectare şi epurare a apei uzate.

Bugetul destinat digitalizării infrastructurii operate de către operatorii regionali prin POIM, în cadrul apelului deschis la finalul anului trecut, este de 25 milioane de euro la care se adaugă alte 3,4 milioane de euro din bugetul de stat şi bugetele locale.

Proiectele finanţate în cadrul acestui apel sunt dedicate optimizării operării infrastructurii şi siguranţei în exploatare şi vizează extinderea/modernizarea sistemului de monitorizare a infrastructurii de apă şi canalizare (automatizări, SCADA, GIS, contorizări, echipamente pentru monitorizarea pierderilor) şi achiziţia de echipamente şi software pentru digitalizarea activităţii de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare (sisteme de management al pierderilor, platformă digitală integrată /sistem informatic integrat etc.).

Investiţiile în sectorul de apă-canalizare vor continua şi în perioada de programare 2021-2027, Programul Dezvoltare Durabilă asigură finanţarea pentru 3.768 km conducte noi sau optimizate de apă şi 3.209 km conducte noi sau optimizate de apă uzată. Reamintim că toate apelurile de proiecte finanţate prin Programul Dezvoltare Durabilă vor fi deschise până la finalul acestui an.

Agerpres

Citește mai departe

Brasov

FOTO: Autoutilitară răsturnată în afara drumului, la ieșire din Făgăraș. Au fost anunțate două victime

Publicat

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane a avut loc, miercuri după-amiază pe DN 1, în județul Brașov.

Potrivit IPJ Brașov, a avut loc un accident rutier pe DN1, la ieșirea din localitatea Făgăraș spre localitatea Viștea de Jos.

La fața locului au fost direcționate echipaje ale Poliției Rutiere, care au stabilit că în accident a fost implicată o autoutilitară, care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Primele date indică existența a două victime, la acest moment acestea fiind în curs de evaluare medicală.

Traficul rutier nu a fost afectat, însă polițiștii recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență în zonă.

Cercetările sunt în dinamică, polițiștii rutieri urmând să stăbilească cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

Stire in actualizare

Citește mai departe

Cluj

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Publicat

Compania de Transport Public Cluj-Napoca susține că programul „Vinerea Verde” are impact în reducerea poluării. De aproape doi ani, la Cluj-Napoca se circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun în zilele de vineri. Programul a fost implementat de curând și în comuna Florești.

„Proiectul Vinerea Verde are impact în reducerea poluării, așa cum arată ultimele statistici”, spun reprezentanții CTP Cluj-Napoca.

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Proiectul „Vinerea Verde”, suținut de Primăria Cluj-Napoca, a fost implementat în urmă cu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Brasov

Piațele agroalimentare ajung și în cartierele din Brașov. Programul piețelor volante debutează din luna mai

Publicat

sursa foto: Primăria Brașov

Municipalitatea demarează programul de amenajare a piețelor volante. Astfel, brașovenii din Răcădău. Șchei, Noua, Triaj și Stupini vor putea să cumpere produsele agroalimentare direct de la producători, fără să mai fie nevoiți să meargă la piețele tradiționale din oraș.

În fiecare sâmbătă, între orele 9:00- 16:00, Serviciul Public de Administrare Piețe va organiza târguri dedicate special producătorilor, în aceste cartiere, se arată într-un cominicat remis de Primăria Brașov.

„După ce anul trecut ne-am asigurat că în piețele brașovene au acces, în primul rând, adevărații producători, din acest an ducem acești producători și în cartierele în care nu există piețe agroalimentare.

În prima etapă vizăm cinci cartiere, în care vom amenaja, în fiecare sâmbătă, piețe volante, în care se vor găsi doar legume, fructe și alte produse agroalimentare vândute  în primul rând de producători. Pentru a fi siguri de acest lucru, avem deja parteneriat cu două asociații de producători, din Stupini și din zona Târgoviște, și suntem foarte avansați pentru a încheia un parteneriat cu producătorii din zona Dăbuleni, care, deși sunt cunoscuți mai mult pentru pepeni, au și o ofertă foarte variată de legume.

În funcție de cererea care va exista, în anumite cartiere, aceste piețe volante vor avea un program săptămânal”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, coordonatorul Serviciului Public de Administrare Piețe.

Piețele volante vor avea o structură itinerantă, în fiecare sâmbătă în alt cartier, și vor pune la dispoziția producătorilor 15 spații de vânzare, formate din tarabe și corturi.

Ele vor fi organizate în Răcădău – Parcul Trandafirilor; Șchei – Piața Unirii; Triaj, proximitatea capătului RATBV; Stupini, pe spațiul din vecinătatea școlii generale; Noua, pe platforma de pe strada Levănțicăi.

PROGRAM DE FUNCȚIONARE

Programul lor de funcționare va fi în fiecare sâmbătă, între orele 9:00-16:00, pe perioada sezonului agricol, adică începând din luna mai și până în luna octombrie.

Programul pentru prima lună de funcționare este următorul:

·        sâmbătă 6 mai: cartierul Valea Cetății, Parcul Trandafirilor;

·        sâmbătă 13 mai: Șchei, în Piața Unirii;

·        sâmbătă 20 mai: Noua, pe str. Levănțicăi;

·        sâmbătă 27 mai: Triaj, la capătul de linie RATBV.

Calendarul fiecărei luni va fi comunicat în luna precedentă. Cu o săptămână înainte de amplasare, pe site-ul www.pietepublice.ro va fi disponibilă lista producătorilor participanți, precum și produsele cu care vor veni aceștia.

Caracteristicile acestor piețe volante, organizate sub forma unor „Târguri de producători” sunt următoarele:

1.      sunt piețe de o zi, comerțul temporar fiind esența acestor structuri;

2.      sunt destinate producătorilor din domeniul agricol și agroalimentar;

3.      favorizează în principal lanțurile scurte de aprovizionare;

4.      sunt poziționate astfel încât să aducă produse autentice cât mai aproape de cetățean.

Citește mai departe