Connect with us

Eveniment

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou. Decizia nu este definitivă

Publicat


Arhivă foto

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat marți, 20 decembrie 2022, contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou. Decizia nu este definitivă, conform Hirado.

Castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani, în final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.

Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului.

Moştenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului de preempţiune.

Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi, obligând firma Micro Vision Srl să ramburseze acesteia suma de 830.000 euro reprezentând preţul de vânzare, precum şi cheltuielile de autentificare în valoare de 78.448 euro şi cheltuielile privind perfectarea contractului în sumă de 72.623 lei.

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou. Proprietatea scoasă la vânzare timp de aproape un deceniu

Castelul Wesselényi din Jibou a fost scos la vânzare timp de aproape un deceniu, după ce moştenitorul a realizat că nu poate asigura suma necesară pentru reabilitarea şi întreţinerea castelului.

Artmark Historical Estate Srl din Bucureşti s-a ocupat de găsirea unui cumpărător pentru castel, reducând treptat preţul de vânzare.

Legea română asigură drept de preempţiune pentru instituţiile care aparţin statului român: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Jibou.

După ce, în luna martie 2021, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preempţiune, Consiliul Judeţean Sălaj şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept.

În cadrul şedinţei sale din data de 28 aprilie s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puşi bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii şi fiind numită şi o comisie de negociere. Abia mai târziu s-a realizat că imobilul monument istoric a fost vândut deja cu o săptămână în urmă.

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou.Castelul are o suprafață utilă de peste 2.000 de metri pătrați

Castelul construit în stil baroc şi clasic, cu o suprafaţă utilă de 2.200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Wesselényi (căsătorită cu Artúr Teleki).

Descendenta sa, Éva Ianicicău (născută Teleki), care a locuit la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului.

În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură.

Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în primăvara anului 2012.

După naţionalizare, castelul Wesselényi din Jibou a funcţionat ca şcoală, apoi a fost Casa pionierilor.

Chiar şi după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

FOTO: ACCIDENT RUTIER la Hăpria. O mașină a intrat într-o țeavă de gaz

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți, 31 ianuarie, în jurul orei 15.40, pe raza localității Hăpria. 

Potrivit reprezentanților ISU Alba, la fața locului au intervenit pompierii din Alba Iulia. Din câte se pare, un autoturism a ieșit de pe stradă și s-a oprit într-o țeavă de gaz montată pe gardul unei locuințe.

La fața locului intervin pompierii din Alba Iulia cu două autospeciale.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Simulare Bacalaureat 2023 în Alba: baremele și subiectele pentru elevii de clasa a XII-a la Română. Răspunsurile corecte

Publicat

examen

În județul Alba, s-a desfășurat marți simularea la Română pentru examenul de Bacalaureat, organizată de Inspectoratul Școlar Județean. Au participat 1.426 de liceeni, din cei 1.823 înscriși.

Testarea s-a desfășurat în condiții similare celor de examen.

Vezi BACALAUREAT 2023: Modele de subiecte la examen. Variante de pregătire pentru liceeni, pe discipline

La primul subiect, elevii au primit un fragment dintr-un articol online pe baza căruia au primit cinci cerințe privind sensul unei secvențe și detalii din text. De asemenea, au avut de compus un text în care să argumenteze ”dacă viața trebuie sau nu risipită prin lucruri sau acțiuni inutile”, cu raportare la fragmentul primit și la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

Zeci de pietoni amendați în Alba, după ce au trecut strada neregulamentar. Atenționările Poliției Rutiere

Publicat

Zeci de pietoni au fost amendați, luni, în județul Alba, în cadrul unei acțiuni organizate de Poliție, pentru siguranță rutieră. Noi acțiuni sunt derulate și în această săptămână.

Potrivit IPJ Alba, luni, 30 ianuarie, polițiștii rutieri din județul Alba au continuat acțiunile dedicate siguranței rutiere. Cu ocazia activităților desfășurate, care au vizat, în principal, creșterea disciplinei pietonilor, au fost depistați și sancționați contravențional, 42 de pietoni care s-au angajat în traversarea drumului public, prin loc nepermis

În săptămâna curentă, polițiștii rutieri din județul Alba acționează pentru creșterea siguranței rutiere, desfășurând controale privind…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

Județul Cluj are un buget APROBAT de 1,4 miliarde de lei. 88% din bani, alocați pentru finanțarea proiectelor europene

Publicat

drumuri cluj.jpg

Consiliul Județean Cluj a aprobat marți bugetul general al județului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1,4 miliarde de lei.

Bugetul local al județului este de 801,4 milioane de lei, din care puțin peste 51% este destinat dezvoltării. În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, respectiv 409 milioane de lei, un procent de 88%, este destinat finanțării proiectelor europene.

Județul Cluj are un buget aprobat de 1,4 miliarde de lei în acest an. 88% din bani, alocați pentru finanțarea proiectelor europene

Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor nu mai puțin…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai mult pe Romania24

Citește mai departe