Connect with us

Eveniment

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou. Decizia nu este definitivă

Publicat


Arhivă foto

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat marți, 20 decembrie 2022, contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi din Jibou. Decizia nu este definitivă, conform Hirado.

Castelul a fost scos la vânzare de moştenitorul său, Andrei Janicicău, timp de zece ani, în final, în aprilie 2021, acesta l-a vândut firmei Micro Vision SRL din Cluj-Napoca, iar firma a revândut imediat imobilul, astfel încât castelul a devenit proprietatea societăţii Manevi ZRT din Ungaria, o companie din portofoliul Fundaţiei pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală.

Vânzarea a fost contestată de Consiliul Judeţean Sălaj, care a considerat că prin acest act a fost privat de dreptul său de preempţiune la cumpărare, garantat prin lege şi notificat vânzătorului.

Moştenitorul, pe de altă parte, a considerat că CJ Sălaj a depăşit termenul de exercitare a dreptului de preempţiune.

Tribunalul a dispus radierea din cartea funciară a încheierii de întabulare din anul 2021 şi a admis cererea societăţii Manevi, obligând firma Micro Vision Srl să ramburseze acesteia suma de 830.000 euro reprezentând preţul de vânzare, precum şi cheltuielile de autentificare în valoare de 78.448 euro şi cheltuielile privind perfectarea contractului în sumă de 72.623 lei.

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou. Proprietatea scoasă la vânzare timp de aproape un deceniu

Castelul Wesselényi din Jibou a fost scos la vânzare timp de aproape un deceniu, după ce moştenitorul a realizat că nu poate asigura suma necesară pentru reabilitarea şi întreţinerea castelului.

Artmark Historical Estate Srl din Bucureşti s-a ocupat de găsirea unui cumpărător pentru castel, reducând treptat preţul de vânzare.

Legea română asigură drept de preempţiune pentru instituţiile care aparţin statului român: Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Jibou.

După ce, în luna martie 2021, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preempţiune, Consiliul Judeţean Sălaj şi-a exprimat dorinţa de a-şi exercita acest drept.

În cadrul şedinţei sale din data de 28 aprilie s-a hotărât începerea negocierilor, fiind puşi bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii şi fiind numită şi o comisie de negociere. Abia mai târziu s-a realizat că imobilul monument istoric a fost vândut deja cu o săptămână în urmă.

Tribunalul Judeţean Sălaj a anulat vânzarea Castelului Wesselényi din Jibou.Castelul are o suprafață utilă de peste 2.000 de metri pătrați

Castelul construit în stil baroc şi clasic, cu o suprafaţă utilă de 2.200 de metri pătraţi, are două etaje şi a fost ridicat în perioada 1779-1796. Din grădina de zece hectare a castelului, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Wesselényi (căsătorită cu Artúr Teleki).

Descendenta sa, Éva Ianicicău (născută Teleki), care a locuit la Şimleul Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului.

În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură.

Sentinţa definitivă cu privire la restituire a fost pronunţată în primăvara anului 2012.

După naţionalizare, castelul Wesselényi din Jibou a funcţionat ca şcoală, apoi a fost Casa pionierilor.

Chiar şi după schimbarea de regim din 1989, edificiul a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului.

(sursa: Mediafax)


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Noi drepturi pentru pacienți. Care sunt tratamentele de care vor beneficia persoanele asigurate. Lege la Senat

Publicat

Noi drepturi pentru pacienți. Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil propunerea legislativă prin care „terapia durerii” este inclusă în categoria drepturilor pacienţilor.

Serviciile medicale pentru terapia durerii sunt definite ca:

ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament şi monitorizare a pacienţilor de toate vârstele (copii sau adulţi) cu dureri acute sau cronice. Obiectivul este îmbunătăţirea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Alba

VIDEO: Motivul pentru care elevii aleg extensia UTCN din Alba Iulia. Prețurile mari din Cluj îi fac să opteze pentru alternativă

Publicat

Parte dintre elevii din Alba Iulia aleg să rămână în oraș, pentru a face o facultate. Este vorba despre cei care vor să facă o specializare în inginerie și nu vor să meargă la Cluj. 

Din acest motiv aleg să meargă la extensia Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Luni, 22 martie 2024, la extensia din Alba Iulia a fost ziua porților deschise. 

În jur de 140 de elevi ai colegiilor tehnice din Alba au fost prezenți la…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv la ÎCCJ. Mureșan are de încasat peste 1 milion de euro

Publicat

Înalta Curte a dat în 22 aprilie decizie definitivă în ”Dosarul Berbeceanu”. După 10 ani de judecată, cazul a fost finalizat cu achitarea inculpaților. 

Fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost achitat pentru infracțiunile de abuz în serviciu, represiune nedreaptă și fals intelectual.

Prin decizia ÎCCJ din 30 iunie 2016, acesta fusese condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru faptele de care l-au acuzat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe