Connect with us

Eveniment

Turcan: Părinţii vor fi încurajaţi să revină la muncă până la încheierea concediului de creştere a copilului, cu un stimulent de 1.500 de lei

Published

on



Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a anunţat marţi seara că în şedinţa de Guvern de miercuri, 7 aprilie, va fi adoptată o ordonanţă prin care părinţii vor fi încurajaţi să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, prin oferirea unui stimulent de reinserţie de 1.500 de lei.

„Cifrele pe fond n-arată bine: avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Nu am stat degeaba. În momentul în care văzut această analiză, am venit cu un proiect care, probabil în două săptămâni, va fi adoptat în Guvern şi anume de creştere a vieţii active pentru cei care au ajuns la vârsta de pensionare. Mâine (miercuri, 7 aprilie 2021 – n. r.) în şedinţa de Guvern va fi adoptată o ordonanţă prin care stimulăm părinţii să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, primind un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei pe toată durata cât ar fi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului. În perioada următoare va fi încă un set de măsuri active prin care persoane care de află în sisteme de dependenţă faţă de stat (şomaj sau ajutor social) să primească nişte impulsuri să intre în viaţa activă”, a menţionat Turcan.

Conform datelor ministrului Muncii, la ora actuală, în România, din totalul celor patru milioane de pensionari, peste 200.000 optează să muncească în continuare după momentul ieşirii la pensie.

„Chiar dacă avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără penalizare, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, 230.000 optează să lucreze după momentul pensionării. Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au şi nu ca la un moment în care viaţa activă se încheie şi după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei vieţi de muncă. Aici provocarea noastră este, încă din prima secundă, să creştem şi să impulsionăm viaţa activă”, a spus Raluca Turcan.

În altă ordine de idei, oficialul a adăugat că, în ceea ce priveşte piaţa muncii din România, efortul financiar pentru plata şomajului tehnic se ridică la valoarea de 84 de milioane de lei pe lună şi doar în aprilie vor beneficia de acest stimulent aproximativ 55.000 de angajaţi.

„Doar luna aceasta plătim şomajul tehnic pentru aproximativ 55.000 de angajaţi, cu un efort de 84 de milioane de lei pe lună şi, trăgând o linie, din momentul declanşării stării de urgenţă, am salvat aproximativ 1,2 milioane de locuri de muncă prin şomajul tehnic. Acestora li se adaugă şi şomerii indemnizaţi. Schema aceasta este făcută cu cap, în sensul în care noi plătim şomajul tehnic cu obligativitatea să-i menţină în câmpul muncii. Am prelungit plata şomajului tehnic până la finalul lunii august, ceea ce înseamnă că ei vor mai rămâne în câmpul muncii până la finalul acestui an, perioadă în care sperăm ca economia să înceapă să-şi revină, ţinând cont că şi pentru stimularea economiei am avut măsuri de trecere cu bine a stării de urgenţă. Pentru această măsură (şomajul tehnic – n. r.) avem prevăzuţi în buget aproximativ 800 de milioane de lei”, a subliniat şeful de la Muncă. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Andreea Preda)

 

Agerpres


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alba

Cea mai mare pensie specială din România a ajuns la un nivel INCREDIBIL. Foștii magistrați, pe primele 20 de locuri la mega-pensii

Published

on

Cea mai mare pensie specială din România înregistrată la 1 septembrie se ridică la 69.343 de lei brut, o sumă colosală pe care o încasează lunar un fost angajat al statului român. 

Casa Națională de Pensii Publice a furnizat pentru Libertatea o situație a pensiilor de serviciu, cunoscute popular ca pensii speciale, în condițiile majorărilor operate începând cu 1 septembrie, în urma recalculării veniturilor.

Alte 4 pensii speciale sar de 60.000 de lei lunar. Toate sunt acordate conform Legii 303/2022…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

A început Loteria Vizelor. Detalii despre programul Diversity Visa (DV-2026). Unde și cum aplici

Published

on

A început Loteria Vizelor: Departamentul de Stat al SUA anunță că perioada de înregistrare pentru programul Diversity Visa (DV-2026) este între 2 octombrie 2024, ora 19:00 (România) și 5 noiembrie 2024, ora 19:00 (România).

Înscrierea se face doar online, pe site-ul dvprogram.state.gov, fără nici o taxă.

Important: În anii precendenți, Departamentul a solicitat participanților principali să includă în cererea de înscriere datele aferente unui pașaport valabil la momentul înscrierii în programul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Jandarmeria Montană a împlinit 23 de ani de la înființare. Alba are 3 posturi în zonele muntoase

Published

on

Jandarmeria Montană a împlinit astăzi 23 de ani de la înființare. 5 octombrie 2001 este data la care a fost aprobată înființarea unei unități specializate cu misiunea principală de a veni în ajutorul tuturor celor care iubesc muntele.

În fiecare zi prin misiunile încredințate, jandarmii montani dau dovada de profesionalism și dedicare ,,la înălțime”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi al Județului Alba.

Zi de zi,in stațiunile montane sau pe traseele turistice ei sunt cei care…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading

Alba

Președintele Iohannis și-a decorat liceul la care a avut catedra blocată timp de 27 de ani, cu ordinul Meritul pentru Învățământ

Published

on

Președintele Iohannis și-a decorat liceul la care a avut catedra blocată 27 de ani, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, și liceul la care predă soția lui, Carmen Iohannis. 

Este vorba despre Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, scrie Edupedu.ro.

Catedra de fizică la care preda acesta înainte să ajungă primar a fost blocată pe toată perioada în care Iohannis a îndeplinit funcții publice, adică 27 de ani.

Cele două licee sunt printre școlile premiate de președinte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Continue Reading
Advertisement