Covasna
Turiștii preferă să stea mai mult în Covasna şi mai puţin în Sibiu. TOP județe preferate, în Regiunea Centru

Durata medie cea mai mare a sejurului turistic s-a înregistrat în Regiunea Centru în luna noiembrie în judeţul Covasna, iar cea mai mică a fost înregistrată în judeţul Sibiu, conform unui comunicat transmis, miercuri, 1 februarie 2023, AGERPRES, de către Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba.
„Durata medie a sejurului la nivelul Regiunii Centru, în luna noiembrie 2022, a fost de 1,94 zile, iar la nivel judeţean, cea mai mare durată a sejurului s-a înregistrat în Covasna, 4,42 zile, iar cea mai mică în judeţul Sibiu, 1,62 zile”, se menţionează în comunicat.
Şi în ceea ce priveşte indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, cea mai mare valoare, respectiv 44,5%, s-a înregistrat tot în Covasna, la polul opus aflându-se judeţul Alba, 16,6%.
„Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din Regiunea Centru a fost în luna noiembrie 2022 de 25,4% pe total structuri de cazare turistică, sub nivelul înregistrat în luna noiembrie 2021 (19,6%) şi sub indicele calculat la nivel naţional (27,6%).
Judeţul Covasna a înregistrat cea mai mare valoare a indicelui de utilizare netă a capacităţii de cazare (44,5%), fiind urmat de judeţul Mureş (32,1%), judeţul Braşov (24,1%), judeţul Sibiu (23,9%), judeţul Harghita (16,7%), iar cea mai scăzută valoare s-a înregistrat în judeţul Alba (16,6%)”, precizează sursa citată.
În Regiunea Centru, numărul turiştilor a fost în luna amintită de aproximativ 200.000, aproape un sfert din cel înregistrat la nivel naţional. Cei mai mulţi turişti, practic aproape o jumătate din cei înregistraţi în Regiunea Centru, au optat pentru unităţile de cazare din judeţul Braşov. Cei mai puţini, 5,1%, au preferat judeţul Harghita.
Printre aceştia s-au aflat şi aproximativ 25.400 de străini, distribuţia pe judeţe fiind inegală. Potrivit DRS Alba, judeţele Braşov şi Sibiu deţin 36,4%, respectiv 34,5% din totalul turiştilor străini la nivel regional. Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Covasna
FOTO: Un bloc ANL cu 15 apartamente a fost finalizat în Târgu Secuiesc. Investiție de 1,3 milioane de euro

Un bloc cu 15 apartamente construit prin Agenţia Naţională de Locuinţe în municipiul Târgu Secuiesc a fost finalizat. Acesta rmează să fie predat beneficiarilor până la finalul verii, a declarat, luni, viceprimarul localităţii, dr Szilveszter Szabolcs.
Acesta a precizat că lucrările au durat aproape un an şi jumătate, iar investiţia s-a cifrat la 1,3 milioane de euro.
„Primăria s-a ocupat de amenajarea spaţiilor verzi, parcare şi racordarea la utilităţi. Blocul se află în apropierea Penny Market şi, cel mai probabil, locatarii se vor putea muta în luna august.
Noi am finalizat recepţia, iar în paralel primim dosarele din partea celor care vor să primească o locuinţă ANL”, a declarat, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului.
Dr Szilveszter Szabolcs a menţionat că pe lista de aşteptare sunt înscrişi circa 30 de solicitanţi, iar aceasta este în continuare deschisă.
Apartamentele ANL din Târgu Secuiesc au câte două camere fiecare, iar pentru acestea pot depune cereri tinerii până în 35 de ani care nu au avut şi nu au în proprietate o altă locuinţă. Solicitanţii vor fi departajaţi pe baza unei grile, fiind acordate puncte suplimentare tinerilor căsătoriţi care au copii şi studii superioare.
Informaţii complete privind actele necesare pentru întocmirea dosarelor, precum şi criteriile pe baza cărora va fi calculat punctajul pot fi găsite pe pagina de internet a Primăriei.
Autorităţile locale din Târgu Secuiesc au mai anunţat că luna aceasta au început lucrările de construcţie a unei creşe pentru 40 de copii, investiţia fiind finanţată prin Programul naţional de construire de creşe „Sfânta Ana”.
„Contractul a fost semnat în ianuarie a.c, iar în august sau cel târziu în septembrie va fi terminată, deci se va construi, într-adevăr, într-un timp record. Vrem ca la începutul noului an şcolar, în septembrie, să intre în circuit. Investiţia este de 2,5 milioane de euro”, a mai adăugat viceprimarul Szilveszter Szabolcs. Agerpres

Traficul rutier este blocat, joi la amiază, pe DN 11, în județul Covasna, după un accident rutier în care au fost implicate trei autovehicule.
Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe DN 11 Brașov-Târgu Secuiesc, în apropierea localității Chichiș, județul Covasna, s-a produs un accident.
În eveniment au fost implicate trei autovehicule, soldat doar cu pagube materiale.
Traficul rutier este oprit, pentru aproximativ 30 de minute, pe ambele sensuri de deplasare pentru a permite efectuarea cercetării la fața locului.

Trei județe din ardeal se află, miercuri dimineață, sub o avdertizare meteo cod galben de ceață densă. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, miercuri, 22 martie, până la ora 10.00, ceaţa va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.
Sunr vizate localități din județele Covasna, Brașov și Mureș.
Zone vizate:
Judeţul Covasna – zona depresionară şi localităţile: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Zagon, Zăbala, Ozun, Sânzieni, Ghelinţa, Brăduţ, Băţani, Cernat, Breţcu, Turia, Ojdula, Catalina, Boroşneu Mare, Bodoc, Ghidfalău, Belin, Dobârlău, Reci, Lemnia, Valea Crişului, Vârghiş, Ilieni, Poian, Aita Mare, Chichiş, Brateş, Mereni, Malnaş, Moacşa, Arcuş, Valea Mare, Estelnic, Dalnic, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului şi Barcani);Județul Braşov – localitățile: Făgăraş, Şinca, Mândra, Voila, Şercaia, Viştea, Ucea, Părău şi Beclean;Județul Mureş – localitățile: Târgu Mureş, Luduş, Iernut, Ungheni, Sâncraiu de Mureş, Pănet, Cristeşti, Crăciuneşti, Sânpaul, Cheţani, Gheorghe Doja, Ogra, Cuci, Bogata, Livezeni şi Corunca.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Covasna
Acţiune inedită de donare de sânge în Stațiunea Covasna. Donatorii beneficiază de bonusuri suplimentare

Centrul de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe şi Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din staţiunea Covasna vor organiza miercuri, 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, o colectă de sânge, au anunţat autorităţile locale.
Acţiunea va avea loc începând cu ora 8,00, în incinta sălii de sport a Spitalului orăşenesc Covasna, iar donatorii vor beneficia atât de o zi liberă de la locul de muncă, un set de analize gratuite şi un tichet pentru alimente.
De asemenea, donatorii vor avea acces gratuit la evenimentele culturale şi la bazele sportive şi de agrement aflate în subordinea Consiliului Local.
Acțiunea de donare marchează Ziua mondială a apei
„Ziua mondială a apei este marcată în fiecare an la data de 22 martie. Este o zi în care este sărbătorită apa şi în care se atrage atenţia la nivel mondial asupra populaţiei care suferă de lipsa apei, dar şi asupra poluării apelor. Marcarea acestei zile are ca scop conştientizarea măsurilor de protejare a apelor, atât cantitativ, cât şi calitativ, apa fiind o resursă naturală crucială pentru viaţă şi sănătate (…)
Mesajul campaniei din acest an este ‘Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Fiecare picătură contează!’, motivându-ne, astfel, pe fiecare dintre noi pentru luarea măsurilor necesare în această privinţă. Apa şi sângele sunt două lichide esenţiale vitale pentru existenţa fiinţei umane: apa ‘lichidul vital’ întreţine viaţa, iar sângele ‘râul vieţii’ (cu una dintre componentele principale apa) o susţine (…) O donare de sânge poate salva trei vieţi!”, se arată într-un anunţ al Primăriei Covasna, postat pe pagina de Facebook.
La acţiunea de donare sunt aşteptaţi atât localnici şi locuitori ai comunelor învecinate staţiunii Covasna, cât şi turişti veniţi la odihnă şi tratament.
„A fost gândit ca un program de durată, iar recoltarea de sânge se va face din trei în trei luni dacă vor exista minimum 20 de donatori”, a declarat dr. Nicolae Enea, unul dintre iniţiatorii campaniei.
Cei care doresc să participe se pot înscrie până în data de 21 martie a.c, ora 11 la Direcţia de Asistenţă Socială Covasna, în incinta Casei orăşeneşti de cultură sau pe email la adresa szende93@yahoo.co.
Consiliul Local Covasna a introdus anul trecut o serie de facilităţi pentru a stimula donarea de sânge, cum ar fi acces gratuit timp de o lună la bazele sportive şi de agrement aflate în subordinea autorităţilor locale, precum şi gratuitate la evenimentele culturale organizate de Casa orăşenească de cultură şi ong partenere timp de trei luni de la data donării.
Agerpres