Connect with us

Eveniment

Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Sighişoarei, restaurate printr-un proiect al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust

Publicat


În timpul lucrărilor de restaurare a Turnului şi Bastionului Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighişoara, efectuate de către Fundaţia Mihai Eminescu Trust, a fost descoperit un element de fortificaţie ce datează dinaintea secolului al XV-lea, de când au fost ridicate actualele structuri.

„Am avut o echipă care a făcut cercetarea perimetrului, s-au găsit câteva picturi, ornamente pictate şi acelea au fost curăţate. Se regăsesc astfel de ornamente şi la alte turnuri. Surpriza a fost, în schimb, când am avut supravegherea arheologică, pentru că era necesar să aducem utilităţile la turn, apă şi curent, iar când am început să tragem acel fir de curent spre mijlocul Bastionului, echipa de arheologi a descoperit nişte bucăţi dintr-o fundaţie. Au început să cerceteze mai de aproape.

Iniţial, lucrarea ar urma să se finalizeze în trei săptămâni şi până la urmă am avut trei luni de cercetare arheologică. Aici, în bastion s-a găsit o fundaţie circulară. Nu am descoperit exact ce ar putea reprezenta. Există nişte supoziţii că ar putea fi fundaţia unei barbacane. Practic, înainte să existe acel bastion să fi fost o altă construcţie care să fortifice această a doua poartă de intrare în cetate. Vom pune în valoare acea fundaţie, pentru că e chiar interesantă”, a declarat presei managerul de proiect al Fundaţiei Mihai Eminescu Trust din Sighişoara, Michaela Turk.

Lucrările de restaurare, aproape de finalizare

Potrivit reprezentantei Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, lucrările sunt finalizate în ce priveşte bastionul, iar turnul este de asemenea restaurat pe exterior.

„Lucrările au decurs foarte bine, am avut noroc să avem o echipă foarte bună de constructori care au experienţă şi în restaurare a monumentelor istorice. Am finalizat partea de bastion, tot ce înseamnă zidărie şi rerostuire. Turnul este de asemenea restaurat pe exterior. Trebuie să spunem că de fapt intervenţia în exterior la turn nu a fost atât de amplă, deoarece există un proiect în derulare pentru restaurarea Cetăţii Medievale Sighişoara unitar, prin Institutul Naţional al Patrimoniului. Am convenit să nu intervenim foarte mult pe faţadă”, a precizat Michaela Turk.

După restaurare, Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighişoara vor fi transformate în spaţii culturale, în cadrul proiectului „Cultfort – Fortăreaţă de cultură urbană Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara”, urmând să fie incluse într-un program nonformal de educaţie cultural-artistică, cu accent pe artele vizuale, teatru, muzică, cinema, video-mapping şi artă culinară.

În bastion vor fi puse în scenă o serie de piese de teatru, vor fi prezentate şase lungmetraje, şase concerte din seria „Transylvania LIVE”, expoziţii foto, video-mapping şi artă culinară.

Prin acest proiect, fundaţia urmăreşte dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighişoara, prin consolidarea competenţelor de planificare strategică, antreprenoriat şi management cultural a 30 de profesionişti şi practicanţi din sectorul cultural-creativ.

„Cultfort – Fortăreaţă de cultură urbană” este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, are o durată de 24 de luni şi beneficiază de o finanţare totală nerambursabilă de 794.115 lei, 11% din această sumă fiind contribuţia proprie a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, însumând 98.149 lei.

Turnul Măcelarilor a fost construit în a doua jumătate a secolului XV, se află pe partea vestică a zidului înconjurător, este unul dintre cele două turnuri de apărare a porţii Törle, iar aici pe vremuri se făcea împărţirea turmelor în fiecare seară.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Dan Petrescu (CFR Cluj): Nu putem pregăti meciul cum îmi doresc eu

Publicat

Antrenorul campioanei CFR Cluj, Dan Petrescu, acuză probleme de lot înaintea meciului cu CS Universitatea Craiova, scrie GSP.

„Janga și Yeboah au avut un parcurs incredibil să ajungă aici, n-au reușit să ajungă la antrenament. Camora e accidentat. Boateng s-a accidentat în meciul amical cu Sibiu. Mai sunt și alți jucători cu accidentări mici, sper să îi recuperăm până la ora meciului.

Nu putem pregăti meciul cum îmi doresc eu. Moralul poate nu e așa de bun, mai ales după rezultatul cu Rapid din ultima etapă.

Burcă a venit cu un moral bun, a marcat primul gol, m-am bucurat pentru el. Sper să marcheze și pentru noi. El și Manea au jucat…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Ridicaţi-vă privirea din telefoane, imploră „părintele mobilului”, la 50 de ani de la inventarea lui

Publicat

Problema cu telefoanele mobile este că oamenii petrec prea mult timp lipiţi de ele. Iar cel care susţine acest lucru este chiar cel care le-a inventat, în urmă cu 50 de ani, relatează joi AFP, preluată de Agerpres.

Pentru Martin Cooper, inginerul american supranumit „părintele mobilului”, micul gadget are un potenţial aproape infinit şi ar putea într-o zi să ajute chiar şi la eradicarea bolilor.

Acum, însă, el consideră că suntem, poate, puţin prea dependenţi de telefoanele mobile. „Sunt devastat să văd oameni trecând strada uitându-se la telefoanele mobile. Şi-au pierdut minţile”, a declarat pentru AFP inventatorul în vârstă de 94 de…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Șomerii din Cluj pot urma cursuri de calificare. Ce meserii se caută în 2023

Publicat

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj a publicat lista cursurilor prevazute in Planul de formare profesională pentru anul 2023, cursuri la care se vor putea inscrie gratuit somerii din evidenta agenției.

”Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la el. 0264-590227, 0264-596816, 0735-788800, sau prin e-mail: ajofm.cj@anofm.gov.ro”, arată AJOFM Cluj.

 

curs

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Gala Recunoștinței la Turda. Banca pentru Alimente Cluj a premiat eroii comunității și ambasadorii din parteneriatele sale

Publicat

Un număr de 42 de organizații non-profit au fost premiate de Banca pentru Alimente Cluj pentru impactul lor în distribuirea alimentelor către cei în nevoie.

“Gala Recunoștinței” a avut loc în data de 30 martie la Turda și a reunit reprezentanți ai organizațiilor non-profit din regiunea în care acționează Banca Pentru Alimente Cluj, respectiv din județele Cluj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Alba.

Scopul evenimentului a fost acela de a le mulțumi pentru contribuția lor valoroasă la eforturile de a combate risipa alimentară și sărăcia. Au fost acordate diplome de „Eroi ai comunității” către organizațiile non-profit și s-au celebrat și…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe