Connect with us

Actualitate

Un grup de tineri a lansat un proiect inedit de promovare a denumiriilor săseşti de străzi dintr-o comună din Mureș. S-a folosit transcrierea fonetică

Publicat


Un grup de tineri de la Centrul de Voluntariat din Saschiz a iniţiat proiectul ”Saschiz – finding the way back to the roots” şi a accesat o finanţare prin Corpul European de Solidaritate al Comisiei Europene, dorind astfel să pună în valoare denumirile vechi originale săseşti ale străzilor din comună, însoţite de transcrierea fonetică în limba română a acestora.

Primul pas în realizarea proiectului va fi amplasarea unor indicatoare care să prezinte denumirea săsească, precum şi modul în care se pronunţă în limba română, un exemplu fiind strada Fäschergoass (în săseşte), a cărui transcriere fonetică este Feşărgos, iar în limba română este Pescarilor.

„Proiectul de solidaritate ‘Saschiz – finding the way back to the roots’, creat de echipa de tineri saschizeni compusă din Larisa, Ionuţ, Florentina, Andrei şi Dorothea, care îşi doreşte să aducă un plus dezvoltării turistice locale, se apropie cu paşi siguri de atingerea obiectivelor propuse.

Moștenirea culturală din Saschiz scoasă la lumină

Pentru scoaterea la lumină a moştenirii culturale pe care o poartă numele străzilor din comună, echipa a cules detalii privind denumirile originale săseşti ale acestora.

Tinerii au vrut să se asigure de acurateţea acestor informaţii şi, deşi din cauza foneticii demersul s-a dovedit a fi o provocare, în prezent proiectul dispune de lista finală care cuprinde peste 25 de nume vechi de străzi din Saschiz.

Numele vechi ale străzilor, la ”pachet” cu poveștile acestora

Între timp, au fost alese materialele şi designul pentru indicatoarele ce vor purta gravate numele vechi ale străzilor şi se lucrează la poveştile unora dintre acestea, pe care ni le vor prezenta în curând”, a declarat presei unul dintre iniţiatori, Florentina Călugăr.

Până acum, proiectul dispune de lista finală care cuprinde 25 de nume vechi de străzi din Saschiz, iar echipa a ales deja materialele şi designul pentru indicatoarele pe care vor fi gravate numele vechi ale străzilor.

„Am dori să menţionăm că prin acest proiect nu se încearcă redactarea unui tratat de istorie, ci o captură a ceea ce s-a mai păstrat şi ceea ce putem încă păstra pentru cei care vor urma. Noi stăm Pe Deal, alţii în Loagoass (Laigas), unii în Mielnum, buricul târgului e în Piaţa (Der Meurt), am săpat mult în Moga (Meuga) şi aşa mai departe, denumiri pe care le avem de generaţii şi care sperăm să rămână aşa şi pentru viitor pentru a trasmite cultura locală”, a precizat îndrumătorul echipei, Anca Dalmasso.

Potrivit acesteia, în data de 8 mai este anunţat evenimentul de inaugurare al principalului obiectiv al proiectului, adică primul tur în care atât membrii comunităţii, cât şi turiştii aflaţi în zonă vor fi ghidaţi de către indicatoarele stradale inscripţionate cu denumirile săseşti şi materialele informative create de către echipă.

„Poveştile străzilor vor fi accesibile offline la punctul de informare turistică, dar şi online pe site-ul CEVOSaschiz care urmează să fie lansat primăvara aceasta.

În aceeaşi zi ar avea loc şi Sărbătoarea Rabarbărului, tradiţie a Saschizului despre a cărei organizare ştim momentan doar că va trebui adaptată condiţiilor impuse de contextul actual”, a mai precizat Anca Dalmasso.

AGERPRES

 

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Primul ministru Florin Cîțu pe Facebook: Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria

Publicat

Declarații de presă susținute de premierul Florin Cîțu, la Palatul VictoriaFacebook / Florin Cîțu

Citește mai departe

Actualitate

Ministrul Muncii pe Facebook: Determinarea colegilor din casele de pensii din România de a menține ritmul eval…

Publicat

Determinarea colegilor din casele de pensii din România de a menține ritmul evaluării dosarelor este o dovadă de implicare pe care o primesc, din fericire, în cele mai multe locuri din țară. Toți cei implicați știu deja că lucrăm la o serie de măsuri care să permită continuarea accelerată a acestei activități în perioada următoare prin suplimentarea de personal (pe perioadă determinată) și stimulente pentru cei care și-au dublat practic activitatea. Am comunicat astăzi colegilor din Casa de Pensii Sibiu intenția noastră de a finaliza actul normativ referitor la recrutarea de personal și acordarea de stimulente în cel mai scurt timp posibil. În felul acesta pregătim cadrul legal pentru… Meer

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen, kantoor en binnenKan een afbeelding zijn van een of meer mensen en binnenKan een afbeelding zijn van een of meer mensen, staande mensen, binnen en kantoorKan een afbeelding zijn van 1 persoon en binnen

Facebook / Raluca Turcan

Citește mai departe

Actualitate

Ministrul Educației pe Facebook: Informare privind rezultatele înregistrate la simularea probelor din cadrul Eval…

Publicat

📌Informare privind rezultatele înregistrate la simularea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a Potrivit calendarului de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII) în anul 2021, au fost comunicate rezultatele obținute de elevii care au participat la probele scrise (29 – 31 martie 2021). Centralizarea datelor comunicate de inspectoratele școlare județene relevă următoarele rezultate – procentul notelor mai mari sau egale cu 5:
📌Limba și literatura română: 71,17%.
88 de elevi au obținut nota 10.
📌Matematică: 59,77%.
980 de elevi au obținut nota 10.
📌Limba și literatura maternă: 79,49%.
22 de elevi au obținut nota 10. Procentul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5: 65,6%. 25 de elevi au obținut media 10. Cele mai bune rezultate au fost obținute în Municipiul București (82,1%) și în județele Cluj (77,6%), Argeș (71,5%), Brăila (71,3%) și Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenți, rezultatele indică o creștere substanțială a mediilor mai mari sau egale cu 5:

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Anul Anul Procentul medii > 5 2016 2017 2018 44,05% 2019 51,47% 47% 2021 53,1% 65,6%'

Facebook / Sorin Mihai Cîmpeanu

Citește mai departe

Actualitate

Consiliul Județean Brașov pe Facebook: Centrul Cultural Reduta și Castelul Bran vă invită la expoziția LUMINĂ DIN LUMIN…

Publicat

Centrul Cultural Reduta și Castelul Bran vă invită la expoziția LUMINĂ DIN LUMINĂ – Sărbătoarea Paștelui la românii din satele județului Brașov, găzduită de Castelul Bran în perioada 12 aprilie – 10 mai 2021.

Paştele ocupă locul central în întregul ciclu de sărbători creştine ale anului bisericesc. Acest moment înglobează în sine întreaga lumină harică şi bucurie sufletească trăită de fiecare credincios la marele praznic al Învierii Domnului. Acesta este momentul în care toţi creştinii ar trebui să poarte în minte şi în suflet cuvintele Mântuitorului: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi”.

Expoziția „Lumină din Lumină – Sărbătoarea Paștelui la… Meer


Kan een afbeelding zijn van tekstKan een afbeelding zijn van binnenKan een afbeelding zijn van de tekst 'ਨ 200 J51 REDUTA EXPOZIȚIA SĂRBĂTOAREA PAȘTELUI LA ROMÂNII DIN SATELE JUDEȚULUI BRAȘOV 12 APRILIE 10 MAI 2021 E MAM CASTELUL BRAN'Kan een afbeelding zijn van natuur, Kasteel Bran en tekst

Facebook / Consiliul Județean Brașov

Citește mai departe