Connect with us

Bistrita-Nasaud

Un nou focar de pestă porcină descoperit într-o comună din Bistrița- Năsăud. Autoritățile au intrat în alertă

Publicat


Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat pe raza comunei Nuşeni din județul Bistrița Năsăud. Măsurile de prevenţie se extind şi în comuna Chiochiş a transmis Instituția Prefectului Bistrița Năsăud.

Comitetul Local pentru Combatere a Bolilor s-a întrunit în 27 ianuarie a.c. pentru conceperea şi punerea în aplicare a măsurilor de combatere a trei focare de pestă porcină africană în localităţile Viţa şi Beudiu din comuna Nuşeni, iar în 8 februarie a fost confirmat un nou focar pe raza localităţii Nuşeni.

Astfel, prefectul Stelian Dolha, în calitate de Preşedinte al Centrului Local de Combatere a Bolilor Bistriţa-Năsăud, însoţit de conducătorul Unităţii Operaţionale Locale, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, s-a deplasat azi la Primăria Nuşeni şi Primăria Chiochiş (unitate administrativ-teritorială unde există un pericol imediat ca PPA să se răspândească, fiind zonă în care se face comerţ intens cu animale), pentru că se impune acordarea unei atenţii sporite atât înspre aplicarea riguroasă a măsurilor de prevenţie şi combatere specifice, dar şi din perspectiva asigurării faptului că măsurile sunt respectate pe plan local.

La şedinţele din aceste două comune au fost prezenţi membrii Unităţilor locale de Sprijin, compuse din primarul localităţii, medic veterinar, şef de post şi reprezentanţii fondurilor de vânătoare adiacente.

Directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dl. Romulus Biţa, a expus importanţa declarării din partea crescătorilor de suine a numărului real de porci crescuţi în gospodării şi a identificării lor prin crotal pentru ca, în cazul în care aceştia sunt afectaţi de apariţia pestei porcine africane, crescătorii să poată fi despăgubiţi.

Este, de asemenea, subliniată importanţa respectării cu rigurozitate de către proprietarii de animale a măsurilor minime de prevenţie şi biosecuritate (tăviţe dezinfectante, limitarea circulaţiei persoanelor în zonele afectate sau suspicionate cu PPA, interzicerea vânzării şi cumpărării suinelor), astfel ca, în cazul apariţiei PPA, în 45 de zile D.S.V.S.A. să poată stinge focarele; dacă, în schimb, măsurile sunt tratate superficial, riscul este foarte mare ca pesta să fie difuzată dintr-o gospodărie în alta, fiind vorba de un virus extrem de contagios.

În continuare, se va instista pe campaniile de informare a măsurilor de prevenţie, precum şi de conştientizare a contagiozităţii pestei porcine africane, intensificate de medicii veterinari, urmând ca autorităţile din zonă, precum şi membrii Unităţii Locale de Sprijin să monitorizeze respectarea acestora. De asemenea, vor continua patrulările zilnice pe raza fondurilor de vânătoare pentru a depista eventualele animale bolnave sau moarte din cauza pestei porcine şi a limita răspândirea.

Sursa: Instituția Prefectului Bistrița- Năsăud

ȘTIREA TA pe Ardeal24 - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Pestă porcină africană, confirmată într-o exploatație din Bistrița-Năsăud

Publicat

Pesta porcină africană a fost confirmată la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Lechința, județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bistrița-Năsăud, în urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Acesta a decis instituirea unei zone de protecție de minim 3 kilometri în jurul focarului, care la rândul ei trebuie să fie într-o zonă de supraveghere cu o rază de cel puțin 10 kilometri.

Conform Prefecturii, zona de protecție cuprinde localitătile Lechința și Vermeș, iar cea de supraveghere localitățile Bidiu, Enciu, Sîniacob, Feleac, Țigău, Chiraleș, Șirioara, Podirei, Chintelnic, Arcalia, Șieu-Măgheruș, Crainimăt, Sărățel, Sărata, Viișoara, Domnești, Herina, Nețeni, Albeștii Bistriței, Galații-Bistriței,Tonciu, Dipșa, Sîngeorzu-Nou, Bungard, Moruț, Matei, Corvinești.

Din zona afectată fac parte și fondurile de vânătoare Sîniacob, Matei, Albești, Bozieș.

(sursa: Mediafax)

Romania24.ro

Citește mai departe

Actualitate

Accident rutier într-un sens giratoriu din Bistrița. O femeie, transportată la spital

Publicat

O femeie a fost rănită în urma unui accident rutier produs, marți seară, în municipiul Bistrița, după ce două autoturisme s-au ciocnit.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, accidentul s-a produs în municipiul Bistrița, pe Bulevardul Independenței.

Din primele verificări s-a stabilit că un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din Bistrița, a intrat în coliziune, în timp ce a pătruns într-un sens giratoriu, cu un alt autoturism condus de un bărbat de 35 de ani din Bistrița.

În urma impactului a fost rănită o femeie în vârsta de 33 de ani din municipiu, pasageră în autoturismul condus de șoferul de 35 de ani.

Pasagera a fost transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

Cei doi șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.

În continuare, polițiștii rutieri continuă cercetările cu privire la eveniment, în cadrul unui dosar penal privind fapta de vătămare corporală din culpă.

 

Romania24.ro

Citește mai departe

Actualitate

Biciclist băgat în spital de o șoferiță, în Bistrița

Publicat

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Bistrița au intervenit, marți dimiuneață, la un accident rutier pe raza municipiului.

Un autoturism condus de o tânără de 26 de ani, din Bistrița, a intrat în coliziune cu un biciclist de 45 de ani, din Bistrița, în urma impactului rezultând rănirea acestuia din urmă.

Biciclistul a fost transportat la spital pentru continuarea investigațiilor medicale.

Cei doi participanți la trafic au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

Polițiștii rutieri au întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate în vederea lămuririi modului de producere a evenimentului.

Romania24.ro

Citește mai departe

Actualitate

FOTO: Accident rutier în Bistrița-Năsăud, cu 3 persoane implicate

Publicat

Accident rutier în Bistrița-Năsăud, cu trei persoane implicate. Două autoturisme au fost implicte într-o coliziune.

Garda de Intervenție Prundu Bârgăului intervine la accidentul rutier din localitatea Bistrița Bârgăului.

Aici s-a produs o coliziune între doua autoturisme. Trei persoane sunt implicate, conștiente, cooperante.

O femeie în vârstă de aproximativ 22 de ani prezintă traumatism la un membru superior și va fi transportată la UPU SMURD Bistrița pentru mai multe investigații medicale.

Romania24.ro

Citește mai departe