Connect with us

Cluj

Un român consumă, în medie, 23,5 litri de vin pe an

Publicat



Un român consumă, în medie, circa 2,5 sticle de vin pe lună (23,5 litri pe an), cifrele fiind relativ stabile în ultimii trei ani, dar în creştere faţă 2015-2017, arată calculele ZF pe baza datelor Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV).

România se află pe locul 13 în lume la consumul de vin per capita, cu puţin peste 23 de litri pe an (30 de sticle pe an, echivalentul a 2,5 pe lună). Clasamentul este condus detaşat de Portugalia, micuţul stat din vestul Europei fiind atât un producător important, cât şi un consumator avid, cu 52 de litri de persoană pe an (6 sticle pe lună).

Pe poziţiile următoare se află Franţa şi Italia, state unde există o adevărată cultură a vinului. În Franţa spre exemplu, de multe ori prânzul şi cina sunt însoţite de un pahar de vin. În România, cultura vinului nu este la fel de dezvoltată, ba chiar există o scindare între urban şi rural. În timp ce în Bucureşti şi în marile oraşe ale ţării consumul este pe un trend ascendent, în mediul rural se preferă alte tipuri de băuturi alcoolice sau vin produs în casă.

Până în pandemie, în Capitală însă şi în oraşe precum Cluj-Napoca şi Timişoara, pe fondul creşterii puterii de cumpărare, consumatorii ieşeau mai des în oraş şi cheltuiau mai mult. Ba chiar se reorientaseră unii de la bere către vin. În acest context, în zona urbană s-au dezvoltat şi o serie de baruri de vin care adună iubitorii licorii lui Bacchus. În pandemie, când localurile HoReCa s-au închis temporar, iar apoi mai multe luni au funcţionat cu restricţii, românii au mutat consumul din oraş, acasă. Cifrele OIV arată totuşi că apetitul pentru această licoare nu a scăzut în 2020 față de 2019.

România, unul dintre cei mai mari producători mondiali de vin

România este, totodată, unul dintre cei mai mari producători mondiali de vin, cu o producţie de peste 3,6 milioane de hectolitri în 2020 (-7%), potrivit celor mai recente date OIV. Cea mai mare piaţă a vinului „made in România” rămâne cea internă, ponderea exportului fiind de nici 5%. În ceea ce priveşte importul, jucătorii din piaţă afirmau anterior că produsele aduse din alte ţări reprezintă sub 10% din consum. Astfel, românii preferă să bea vin local.

 

(sursa: Mediafax)

Romania24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Prețul gramului de aur a atins un nou maxim

Publicat

Uncia de aur a atins lunea aceasta un nou record de 2.449,80 dolari, la mai bine de o lună după creșterea la 2.431,90 dolari.

Aprecierea a ridicat prețul gramului de aur cu 8 lei la 359,4834 lei, care reprezintă un…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Organizatorii Jazz in the Park au primit Premiul pentru Rezistență în Cultură

Publicat

Administrația Fondului Cultural Național a acordat Premiul pentru Rezistență în Cultură organizatorilor festivalului Jazz in the Park.

Asociația Fapte, cunoscută pentru organizarea festivalului Jazz in the Park,…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

VIDEO. Președintele PSD Turda, Răzvan Iulian CIORTEA, AGRESAT de un consilier local PNL

Publicat

Am vrut să credem că trăim într-un oraș în care democrația contează. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea unei comunități solidare și elegante, demnă de istoria sa bimilenară… dar cu Matei și gorilele lui este…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Cluj

Lucrări la sistemul de alimentare cu APĂ în Cluj-Napoca. Care sunt STRĂZILE afectate și când

Publicat

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș va întrerupe furnizarea apei potabile.

În continuare, străzile afectate și data…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe