Alba
Un ziar maghiar apropiat guvernului Viktor Orban se întreabă ”de când aparține Roșia Montană României?”. Textul editorialului
”Roșia Montană: Ale cui sunt rezervele de aur?” este un text publicat recent, de ziarul maghiar pro-guvernamental Magyar Nemzet, în care apare întrebarea ”de când aparţine Roşia Montana de România?”
Mai mult de atât, publicația de la Budapesta mai scrie că „cele 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint vor rămâne în pământul natal”.
Ziarul maghiar apropiat de guvernul premierului Viktor Orban mai precizează că rezerva de aur a Ungariei este în acest moment de 94,5 tone.
Textul integral al editorialului
Conform standardelor maghiare din prezent, în zilele noastre nu este simplu să se înțeleagă ce înseamnă ca un stat să dispună de mine de aur proprii. Cu toate acestea, Transilvania și munții înalți erau, de asemenea, bogate în metale prețioase. Pe timp de pace, numai în zona din jurul vechii Roșia Montană, existau 300 de companii miniere și 800 de mori de prelucrare a minereului.
În urmă cu peste 110 de ani, zona Munţilor Apuseni, care ascundeau rezerve foarte mari de metale prețioase, răsuna de zgomotul acestor mori. În Roşia Montana, aflată în „pătratul aurului” nu exista încă noţiunea de minerit prin cianuri sau prin distrugerea naturii din jur, respectiv a culturii. Umbra acestei…
ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online
Alba
APIA a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili după cererile din 2024
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024.
În perioada 2 decembrie 2024 – 17 ianuarie 2025, au fost autorizați la plată 644.634 de fermieri cu suma totală de 362,9 milioane de euro (1,8 miliarde de lei). Suma reprezintă plăți finale aferente anului de cerere 2024.
Până la acest…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
UPU Pediatrie de la Spitalul din Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe rămâne aceeași
Spațiul de consultații și tratamente pentru urgențele pediatrice, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, se mută temporar, începând de luni, 20 ianuarie 2025, pentru a permite efectuarea unor lucrări de modernizare și renovare a unității.
Accesul în UPU va rămâne același. Pacienții vor fi conduși de către cadrele medicale într-un cabinet situat tot la parterul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Șofer prins băut la volan de polițiști, pe o stradă din Ocna Mureș. Ce alcoolemie a indicat etilotestul
Un bărbat de 57 de ani din Ocna Mureș a fost prins de polițiști, pe o stradă din oraș, în timp ce conducea o mașină fiind sub influența băuturilor alcoolice. Aparatul etilotest a arătat valoarea de 1,25 mg/l alcool în aerul expirat.
Potrivit IPJ Alba, la data de 18 ianuarie 2025, în jurul orei 23.20, polițiștii din Ocna Mureș au oprit, pentru control, pe strada Ștefan Augustin din oraș, un autoturism condus de un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Alba
Studiu de regenerare urbană, la Sebeș. Sunt vizate cinci zone din municipiu și din localitățile Lancrăm și Petrești
Studiu de regenerare urbană, la Sebeș. Consilierii locali din Sebeș au aprobat, în ședința din 13 ianuarie, un Studiu de regenerare urbană a municipiului. Acesta vizează transformarea, renovarea și reabiliarea a cinci zone, aflate în municipiul Sebeș și localitățile Lancrăm și Petrești.
Potrivit documentului, regenerarea urbană este operațiunea urbanistică de transformare, renovare şi reabilitare a unor zone…
Citește mai mult pe Alba24.ro