Connect with us

Eveniment

Ungaria: Un grup media apropiat puterii obţine frecvenţa unui radio independent

Publicat


Un post de radio independent din Ungaria, obligat să-şi înceteze emisia în februarie, a anunţat duminică că vechea sa frecvenţă a fost atribuită unui post de radio aparţinând unui grup apropiat al premierului Viktor Orban, notează AFP.

Klubradio, ale cărui informaţii şi dezbateri sunt deseori critice faţă de guvern, transmite online din februarie, după ce i s-a refuzat apelul pentru a-şi păstra licenţa de utilizare.

Comisia Europeană şi Statele Unite au denunţat cu acea ocazie un nou atac asupra libertăţii presei în Ungaria.

Autoritatea de reglementare media din Ungaria, NMHH, a afirmat în septembrie că Klubradio nu a respectat regulile administrative pentru reînnoirea licenţelor. La 30 martie, a atribuit frecvenţa 92.9 FM Spirit FM, care aparţine unui grup media apropiat de Viktor Orban.

Potrivit şefului postului Klubradio, Laszlo Arato, NMHH a acţionat într-un mod ilegal. Autoritatea de reglementare „a acordat frecvenţa unui grup media apropiat guvernului, deşi am lansat acţiuni în justiţie, încă în curs, pentru recuperarea frecvenţei”, a declarat el duminică pentru AFP.

Proprietarul Spirit FM, grupul ATV, „încearcă să păstreze o aparentă independenţă, dar orice voce de opoziţie pe canalele sale este strict controlată”, a subliniat el.

Klubradio, care a început să emită în anii 1990, s-a confruntat în ultimii ani cu o serie de obstacole şi lupte juridice pentru a putea să funcţioneze după instalarea la putere în 2010 a guvernului de dreapta condus de Viktor Orban.

NMHH, ai cărui lideri sunt apropiaţi Fidesz, partidul la guvernare, susţine că decizia sa nu are niciun caracter politic.

În 2020, organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a plasat Ungaria pe locul 89 în Indicele anual al libertăţii presei mondiale, o pierdere de 16 puncte, citând o reducere accentuată a libertăţii presei în această ţară.

În ultimii ani, majoritatea mass-media independente au ieşit din afaceri ori au fost preluate de persoane apropiate puterii de la Budapesta. AGERPRES/(AS – editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Klubrádió/Facebook

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA pe Ardeal24 - trimite foto/video la Ardeal24 prin Facebook messenger, Whatsapp, sau prin formularul online


Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cluj

Viorel Băltărețu, antreprenorul din Parlament, îl concurează pe Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca

Publicat

După mai bine de douăzeci de ani de antreprenoriat, a intrat în politică să schimbe regulile jocului. Scrie proiecte de legi pentru susținerea mediului privat, mai puțină birocrație și simplificarea interacțiunilor cu…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Incident la o grădiniță din Cugir. Îngrijitoare lovită cu pumnul în față, de mama unei fetițe. Poliția a deschis dosar penal

Publicat

Un incident petrecut la o grădiniță din Cugir a intrat în atenția Poliției. Conflictul s-ar fi petrecut între o îngrijitoare și mama unei fetițe. Aceasta din urmă ar fi lovit-o pe angajata grădiniței, cu pumnul, în față.

Fapta s-ar fi petrecut în 17 aprilie. Poliția a anunțat cazul abia joi, 25 aprilie, la o săptămână după incident.

Potrivit IPJ Alba, în 17 aprilie, în jurul orei 15.15, Poliția Orașului Cugir a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

Cluj

FOTO. Artistul FENOMEN al momentului, BURNA BOY, vine în PREMIERĂ în România, la UNTOLD

Publicat

Artistul fenomen al momentului, BURNA BOY, vine în premieră în România, la UNTOLD. Stilul afrobeat a devenit un fenomen de masă, iar BURNA BOY este considerat superstarul global al acestui gen muzical. Show-urile artistului sunt…

Citește mai mult pe Cluj24

Citește mai departe

Alba

Primăria Galda de Jos, un nou atac la adresa CJ Alba din cauza centrului de management al deșeurilor. De ce pierde bani, comuna

Publicat

Primarul din Galda de Jos, Romulus Raica, a lansat miercuri un nou atac la adresa conducerii Consiliului Județean Alba

Subiectul disputei este axat pe contractul pentru centrul de management al deșeurilor, care funcționează în comună.

Primarul din Gada de Jos spune că administrația locală pierde bani din cauză că operatorul RER VEST nu și-a mutat sediul principal acolo, așa cum au convenit anterior.

Acesta a transmis o scrisoare…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe